|

Eurofighter bukta Ománban?

A 14. heti HTKA Hírhalomból: „Omán azon szándéka évek óta ismert, miszerint Eurofighter Typhoon vadászbombázókat kíván beszerezni az elavulófélben lévő SEPECAT Jaguar helyett. Lehetséges darabszámot nem említettek, egyes források tényként közlik, hogy 24 darab Eurofighter kerül Ománba. A bizniszért felelős britek nagyon reménykednek, hogy “el tudják passzolni” az arab ország számára azon Tranche 3 verziójú gépeket, melyekre nem tartottak igényt, mivel az eredetileg jelzettnél kevesebbet vettek.”

Nos, a minap kissé lekonyulhatott a britek szája, ugyanis az Amerikai Egyesült Államok részéről megerősítették, hogy Omán 18 darab Lockheed Martin F-16 Block 50/52+ verziójú vadászbombázóra nyújtott be igényt. Az üzlet várható értéke 3.5 milliárd dollár.

Az amerikaiakkal köttetendő üzlet biztosabb, hiszen Ománban már rendszerben áll az a 12 darab Block 50 verziójú Falcon, melyet még a PEACE A’SAMA A’SAFIYA („Clear Skies”) program keretében 2002-ben vásárolt az arab ország.

Bár a korábban vásárolt F-16-osok General Electric F110-GE-129 hajtóművel kerültek leszállításra, az új szériát a Pratt & Whitney F100-PW-229 típusú erőforrás hajtja majd. Az üzlet emellett tartalmazni fogja a AIDEWS (advanced integrated defence electronic warfare suites) rendszert, valamint a Northrop Grumman által szállított APG-68(V)9 radart.

Az újabb ománi üzlettel 2013-ig kitolódna a Fort Worth-i gyártósor felszámolásának határideje, melynek július 20-ai jelentés szerint még 86 darab F-16 Fighting Falcon legyártására van megbízása.

Az F-16-os üzlet lehetősége már csak azért is meglepő, hiszen négy hónappal ezelőtt a britek elmondása szerint karnyújtásnyira álltak a szerződés aláírásától. Ha mégis elesnének az üzlettől, az általuk korábban jelzett, de nem megrendelt Typhoonoknak kénytelenek lesznek új vevőt találni.

5 hozzászólás “Eurofighter bukta Ománban?”

  1. Logisztikailag jó húzás, hiszen már van a gépből egy századra való. A hajtómű az más, de a gép más fontosabb alkatrészei megegyeznek…
    A héten rá jár a rúd a fogatlan brit oroszlánra!
    18 F-16 Block 50/52+ kivált 24 db Typhoont…
    Ez azért érdekes! Legalábbis a számok ezt sugallják.
    Így 36 4+-os gép (egy tucat F-16+24 db Typhoon) helyett lesz 30 F-16-suk…