|

Film-front – Rakéta-sorozatvetők

„Film-front” című sorozatunk segítségével a katonai eszközöket, használóikat, valamint azok mindennapjait és bemutatóit tárjuk néhány naponként Olvasóink elé egy-egy hosszabb, rövidebb videóanyag segítségével.

A rakéta-sorozatvetők rengeteg fegyveres konfliktusnál felbukkantak. A gyors helyváltoztatásra képes eszköz mozgékonyságából adódóan váratlan helyeken bukkanhat fel, ahol rövid idő alatt ki tudja lőni a teljes javadalmazást, majd akár újból odébbállhat. A legismertebb rakéta-sorozatvetők a második a szovjet BM–13 Katyusa és BM–21 Grad, valamint az amerikai M270 MLRS.

httpv://www.youtube.com/watch?v=mxhmbf9Rwtw

httpv://www.youtube.com/watch?v=2GRSL1Ya5-w

A Film-front sorozatunk többi részét ide kattintva nézhetitek meg!

Természetesen szívesen fogadunk hasonló, bemutatni kívánt videókat a szerkesztoseg@htka.hu email-címre. :)

10 hozzászólás “Film-front – Rakéta-sorozatvetők”

  1. Az tény, hogy az oroszok alkalmazták először nagy méretekben, de jelenleg ebben a kategóriában az MRLS a legösszeszedettebb konstukció: gyors utántöltés (konténercsere), normális tűzvezető rendszer, kicsi személyzeti igény. Ezzel szemben az orosz megfelelőknek máig megmaradt az a nagy hátránya, hogy egyesével kell utántöltögetni a a rakétákat, ami sok idő (bár rugalmasabb abból a szempotból, hogy akár vegyesen is lehet többféle típust tölteni) és a tűzvezetés máig sokkal nehézkesebb…érdemes megfigyelni, hogy a BM-21-nél el kell gyalogolni az indítócuccossal a francba, míg az MRLS-ben a jármű védett belsejéből tudnak indítani a kezelők.

  2. Allesmor Obranna

    Az oroszoknak a Grad, Uragan és Szmercs áll a rendelkezésükre. Ez utóbbiból most csináltak egy 6 vetőcsöves könnyített verziót, de kevéssé ismert tény, hogy a nyolcvanas években, szintén MAZ-543-as alvázra telepítve készült egy 450mm-es eszköz is. Ezt a programot aztán nem fejezték be.

  3. „annak azért van előnye ha nem a gépből irányítod a rendszert pl nem hal meg a személyzet ha esetleg eltalálja az ellenség tüzérsége ”

    tán abba a hodájban nagyobb biztonságban vannak mint a pusztán áldogálva. de ha nem max kisétálnak.

  4. Fade

    Nem állsz ha nem muszály…
    Ha bent ülsz egy MRLS-ben és rád lőnek egy helikopterből, vagy az ellenség tüzérsége mér be akkor tuti meghalsz, ha viszont 50-méterre vagy tőle akkor van esélye annak, hogy túléld.