|

Rakétás hírek Indiából

India mindig is több forrásból szerezte be haditechnikai eszközeit, ezt a politikáját pedig ma is folytatja. Ez a legszembetűnőbben számunkra a légierő terén nyilvánul meg, de sok más téren is ugyan ez a helyzet, például a szárazföldi erőknél is. Most is egy újabb, Egyesült Államokkal való tervezett szerződéskötésről számolhatunk be, mely az Indiai Hadsereghez kapcsolódik.

Ez pedig nem más, mint az, hogy a hadsereg vezetősége úgy döntött: rendszeresíteni fogják az FGM-148 Javelin irányított páncéltörő rakétát a csapatoknál. Ennek érdekében elküldték kérelmüket az Amerikai Egyesült Államok Védelmi Minisztériumába, melyben jelzik igényüket a fegyverrendszerre. A beszerzést az FMS (Foreign Military Sales) program keretében szeretnék lebonyolítani, ami mostanában egyre népszerűbb Indiában; legutóbb Lockheed Martin C-130J Hercules teherszállítókat rendeltek ilyen módon.

Az indiai szárazföldi csapatoknak egyébként már van némi tapasztalata a Javelinnel, tehát pontosan tudják, mit vesznek meg. Történt ugyanis, hogy a 2009-ben lebonyolított Yudh Abhyas hadgyakorlaton élesben is kipróbálhatták az FGM-148-at, és az a hírek szerint elnyerte mind a vezetőség, mind pedig a majdani használók tetszését. Ezt egy, a Hindustan Times újságnak nyilatkozó, magát megnevezni nem kívánó katonai forrás is megerősítette. Elmondása szerint a Javelin ’elpusztított minden célt, amire kilőtték a hadgyakorlat alatt’.

Javelin indítás közben (Forrás) ,

Az FGM-148 Indián kívül is bizonyított: a 2003-as iraki hadműveletekben az amerikai és ausztrál csapatok rengeteget indítottak belőle, kiemelkedő találati pontossággal. A fegyverrendszer 14 éves, tehát viszonylag új, és folyamatos fejlesztés alatt áll, a megrendelések pedig egyre gyűlnek: az egyik legnagyobbat az Egyesült Királyság adta le rá legutóbb, melynek során 1300 rakétát rendeltek.

Kapcsolódó hír, hogy július 26-án sikeres tesztet hajtottak végre Indiában egy módosított Prithvi SRBM (Short-Range Ballistic Missile – Rövid Hatótávolságú Ballisztikus Rakéta) rakétával. A mindhárom haderőnemnél szolgálatban álló rakétatípus továbbfejlesztett változata képezi majd India ballisztikus rakétákból álló elrettentő erejének egyik elemét.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.