|

Rakétás hírek Indiából

India mindig is több forrásból szerezte be haditechnikai eszközeit, ezt a politikáját pedig ma is folytatja. Ez a legszembetűnőbben számunkra a légierő terén nyilvánul meg, de sok más téren is ugyan ez a helyzet, például a szárazföldi erőknél is. Most is egy újabb, Egyesült Államokkal való tervezett szerződéskötésről számolhatunk be, mely az Indiai Hadsereghez kapcsolódik.

Ez pedig nem más, mint az, hogy a hadsereg vezetősége úgy döntött: rendszeresíteni fogják az FGM-148 Javelin irányított páncéltörő rakétát a csapatoknál. Ennek érdekében elküldték kérelmüket az Amerikai Egyesült Államok Védelmi Minisztériumába, melyben jelzik igényüket a fegyverrendszerre. A beszerzést az FMS (Foreign Military Sales) program keretében szeretnék lebonyolítani, ami mostanában egyre népszerűbb Indiában; legutóbb Lockheed Martin C-130J Hercules teherszállítókat rendeltek ilyen módon.

Az indiai szárazföldi csapatoknak egyébként már van némi tapasztalata a Javelinnel, tehát pontosan tudják, mit vesznek meg. Történt ugyanis, hogy a 2009-ben lebonyolított Yudh Abhyas hadgyakorlaton élesben is kipróbálhatták az FGM-148-at, és az a hírek szerint elnyerte mind a vezetőség, mind pedig a majdani használók tetszését. Ezt egy, a Hindustan Times újságnak nyilatkozó, magát megnevezni nem kívánó katonai forrás is megerősítette. Elmondása szerint a Javelin ’elpusztított minden célt, amire kilőtték a hadgyakorlat alatt’.

Javelin indítás közben (Forrás) ,

Az FGM-148 Indián kívül is bizonyított: a 2003-as iraki hadműveletekben az amerikai és ausztrál csapatok rengeteget indítottak belőle, kiemelkedő találati pontossággal. A fegyverrendszer 14 éves, tehát viszonylag új, és folyamatos fejlesztés alatt áll, a megrendelések pedig egyre gyűlnek: az egyik legnagyobbat az Egyesült Királyság adta le rá legutóbb, melynek során 1300 rakétát rendeltek.

Kapcsolódó hír, hogy július 26-án sikeres tesztet hajtottak végre Indiában egy módosított Prithvi SRBM (Short-Range Ballistic Missile – Rövid Hatótávolságú Ballisztikus Rakéta) rakétával. A mindhárom haderőnemnél szolgálatban álló rakétatípus továbbfejlesztett változata képezi majd India ballisztikus rakétákból álló elrettentő erejének egyik elemét.