|

Nyitva az út Ukrajna előtt

A NATO ajtaja továbbra is nyitva áll Ukrajna számára – nyilatkozta Hillary Clinton, miután a parlament elvetette az előző kormányzat azon törekvését, hogy csatlakozzanak a szövetséghez.

„Ukrajna szuverén és független ország, joga van ahhoz, hogy maga válassza meg saját szövetségeseit. A döntés ellenére a NATO ajtaja továbbra is nyitva áll számukra.” – hangzottak Clinton szavai Ukrajnában, mikor Kosztyantin Griscsenko ukrán külügyminiszterrel találkozott. „De ideje dönteni végre, hogy tovább folytatják-e ezt az utat, avagy új irányba indulnak, mérlegelve saját nemzetbiztonsági érdekeiket.”

A Viktor Janukovics által irányított új kormányzat felhagyott előde nyugatbarát politikájával, s ezzel együtt a NATO-csatlakozást is elvetették. Janukovics vezetésével egy semleges ország kialakítására törekednek független kapcsolatrendszerrel. Ezt demonstrálandó, az ukrán parlament július 1-jén elfogadott egy törvényjavaslatot, mely Ukrajnát „nem elkötelezett” státuszú országgá nyilvánítja.

4 hozzászólás “Nyitva az út Ukrajna előtt”

  1. a bolond amerika aszt hiszi hogy ha ő háborúba megyen bármelyik jövőbeni hatalom ellen a nato nagy követője mikor a németek meg a franciák jóban vannak az oroszokkal . az oroszoknak a jövőben nem jelent gondot anglia meg a finnek a svédeket meg nemtudom
    remélem 2014-be a jobbik akkor veszünk majd sz-400 meg pár pakfa a bisztonság kedvéért