|

Francia hajtóműcsere a USS Truman-en

Egy nemzetközi hadgyakorlat keretében történelmi jelentőségű műveletnek lehettek tanúi a USS Harry S. Truman (CVN-75) fedélzetén szolgálók, ugyanis amerikai hajón először cserélt idegen nemzet műszaki személyzete idegen nemzet kötelékében repülő típuson hajtóművet.

Az egyetlen francia zászló alatt hajózó repülőgép-hordozó, a CVN Charles de Gaulle (R 91) fedélzetén szolgáló Dassault Rafale M típusú 4+ generációs vadászbombázók a US Navy gépeivel közösen 5 napon keresztül hajtottak végre bevetéseket.

Június 4-én a 12F század jelenlévő hétfős karbantartó személyzete hajtóműcserét hajtott végre az egyik Rafale F3 gépen. A három órán át tartó műveletet több száz amerikai tengerész nézte végig, akik a nyilatkozatok szerint meglepődtek a típus teljesítményétől és könnyű karbantarthatóságáról.
Az egyik toronyban szolgáló tengerész elmondása szerint a francia gépek még leszálláskor, alacsony sebességnél is lenyűgözően jól manővereztek és „meglepően könnyedén” kapták el a sodronykötelet.

Az Amerikai Egyesült Államok és Franciaország haditengerészete számos alkalommal hajtott végre közös hadgyakorlatot, már a CV Foch (R99) hordozó hadrendben állása idején is, akkor A-7 Corsair típusú harcigépekkel.
A két nemzet együttműködését megkönnyíti az azonos színkódolás, kézjelek és fedélzeti utasítások. Az egyetlen különbség a lila mellény, amelyet az amerikaiaknál az üzemanyag- utántöltő személyzet, míg a franciáknál a lelkészi szolgálatot teljesítők viselnek.

4 hozzászólás “Francia hajtóműcsere a USS Truman-en”