|

Hamarosan indul a Baltops 2010

Az Észt Hadsereg vezérkarának közlése szerint idén is megrendezésre kerül a balti országban a Baltops nemzetközi hadgyakorlat, melyen több NATO és nem-NATO állam is részt vesz, hogy közösen gyakorolják a különféle haderőnemek közötti együttműködést, főként a partraszállások és tengeri műveletek terén. A Baltops ilyen tekintetben nagyrészt a haditengerészetek és a tengerészgyalogságok számára jelentős, de szárazföldi és repülő eszközök is részt vesznek rajta.

A Baltops először 1994-ben került megrendezésre a NATO Partnerség a Békéért Program (NATO Partnership for Peace Program) keretében. Az évei rendszerességgel lebonyolított hadgyakorlaton nagyjából háromezer katona vesz részt, akik az Egyesült Államokból, Belgiumból, Észtországból, Dániából, Franciaországból, Oroszországból, Lettországból, Litvániából, az Egyesült Királyságból, Németországból és Svédországból érkeznek.

Orosz tengerészgyalogos a Baltops 2003-on (Forrás) ,

Az idén június 7-től 18-ig tartó Baltops-on ötszáz amerikai tengerészgyalogos vesz majd részt, akik közül kétszáz már napok óta a helyszínen van, a többi háromszáz pedig most érkezett meg Észtországba. Az amerikai bőrnyakúak járműveivel együtt összesen 36 felszíni vízi egység és két tengeralattjáró segít a feladatok minél életszerűbb lebonyolításában.

Az oroszok részéről az egyik résztvevő a Kalinyingrád kétéltű támadó dokkhajó. A Ropucsa-osztályú (Project 775) hajó az Orosz Balti Flotta négy ilyen egységének egyike, és már öreg motorosnak számít a Baltops-on, ugyanis 2003-óta képviseli Oroszországot az eseményen. Fedélzetén egyébként ötszáz tonna rakományt, 13 páncélost és 200 tengerészgyalogost szállíthat.

Néhány év múlva valószínűleg már a nagyobb méretű és kapacitású, valamint sokkal modernebb új Mistral-osztályú helikopter-hordozók fogják fitogtatni az oroszok képességeit a hadgyakorlaton.