|

A jövő gyalogsága – alakulnak a spanyolok is?

Spanyolország lassan befejezi a COMFUT (Combatiente del Futuro, jövő katonája) – gyalogság számára szánt új felszerelés – tesztelését, s ha minden a tervek szerint halad jövőre a spanyol katonák egy része már ilyen cuccokkal rohangálhat.

No persze a spanyol elképzelés nem számít újdonságnak, hiszen az USA-ban és több NATO országban is már hosszú ideje folyamatban van a gyalogság modern, hatékonyabb fegyverzettel és felszereléssel történő ellátása, illetve ezek tesztelése, tökéletesítése. Ezen összeállítások egyik elsődleges célja, hogy a katonát a korábbinál bőségesebb információval lássa el, így többek között olyan modern elektronikai eszközökre kell gondolni, mint GPS, szenzorok, kommunikációs rendszer, számítógép. Ezeket egészítik ki a megújított védőruházat és felszerelés elemei. A fenti országok mellett Kína és India is hasonló terveket dédelget.

Az új felszerelési tárgyakkal egy apró probléma van, komoly gondok szoktak felmerülni velük kapcsolatban, miután átadják a hadseregnek tesztelésre.

Vegyük például Németországot! 3 éve egy igen magas technológiai színvonalat képező felszerelést állítottak össze gyalogságuk számára, de mikor a katonák átvették új felszerelésüket, a felszerelés fejlesztő cégnek tudomásul kellett vennie, hogy a legtöbb katonát inkább akadályozta a felszerelés, mintsem segítette volna.
E tény már csak azért is meglepő, mivel a többi NATO ország mellett a német program is a közel 20 éves, amerikai Land Warrior programot vette alapul, ami persze szintúgy nem tökéletes.

Az 1990-es években az amerikai Land Warrior elképzelés több volt egy ambiciózus programnál, szó szerint forradalmi volt. Az egész elképzelés inkább egy tudományos fantasztikus filmbe illett volna, így az elkövetkező 2 évtizedben mindenképpen elképzelhetetlennek tartották bevezetését.

Az új évezred viszont nem várt változásokat hozott (2001. szeptember 11-én végrehajtott terrortámadás, a számítástechnikai és a kommunikáció fejlődése, stb.) magával, ami nagyban megváltoztatta e koncepció megvalósíthatóságáról alkotott képet. Az egyre kisebb méretű és tömegű eszközök megjelenésével drasztikusan csökkent a forradalminak kikiáltott Land Warrior felszerelés súlya is, amely lehetővé tette a felszerelésnek a tervezettnél jóval hamarabbi tesztelését.

Jó lehet a Land Warrior elképzelés végül a kukában landolt, de annak egyes elemeinek fejlesztése tovább folytatódott, s végül a gyalogság egy rakás modern elektronikai eszközhöz jutott.

Land Warrior

Land Warrior | Forrás ,

Négy évvel ezelőtt az USA elkezdte a jelenlegi Land Warrior felszerelésének tesztelését. A tesztekben részt vett veteránok tapasztalatai alapján egyes eszközök hasznosnak bizonyultak, míg mások csupán holt súlyt jelentettek.

Az egyes eszközök hasznosságát viszont teljesen másként ítélte meg az Irakba vonuló katonák közül azon pár száz, akiket ilyen felszereléssel láttak el. A harcmezőn ugyanis minden segítséget meg kell becsülni, s így a legegyszerűbb eszköz is más megítélés alá kerül…

A német katonák viszont úgy nyilatkoztak, hogy a hagyományos felszerelésükkel jobb teljesítményt nyújthattak volna. Nem véletlenül nyilatkoztak, így, hiszen ők amerikai kollégáiktól pontosan tudták, amit úgy látszik a német bürokraták nem, miszerint az amerikaiak jelentősen változtattak az eredeti koncepción.

A spanyol program erősen támaszkodott a hasonló tapasztalatokra, de ennek ellenére sem garantált a siker.
A fejlesztőkben mindig meg van a hajlam arra, hogy mindenféle modern, látszólag hasznos kütyüt építsenek be a fejlesztett termékre, melyekről később kiderül, hogy semmit sem érnek az eredményesség terén.

Spanyolország egyetlen külföldi misszióban sem vesz részt, így a felszerelést szimulált harci körülmények között tesztelik, amely, mint az amerikai példán is látszott, gyakran téves eredményeket hoz.

EASD COMFUT

EADS COMFUT | Forrás ,

11 hozzászólás “A jövő gyalogsága – alakulnak a spanyolok is?”

  1. Hát szerintem egy ilyen rendszernél nagyon észen kell lenni, hogy mit aggatunk szegény katonára, minden dekának hatványozottan van súlya. A képen látható rendszer sem lesz ilyen formában hatékony. Például a képen látható kamerának a vezetéke szerintem nagyon zavarhatja az embert. Vagy a repeszállónak az a lelógó része a combhoz futásnál nem ép szerencsés.

  2. Nekem eddig a ROK Army megoldása tetszik a legjobban, nem vitték túlzásba az álmodozást, nem is mindenkinek van mindene, viszont fejlesztettek hozzá egy brutál fegyvert, amit a gránátosokon kívül mindenki megkap, és idén általánosan bevezetésre kerül.

  3. Konkrétan http://en.wikipedia.org/wiki/Korean_New_Rifle oicw (meg g36) jut eszembe.
    Persze ez csak az új fegyó a többi rész az mint máshol „fejlesztés alatt”.

    Meg idén már nagyobb számban áll hadrendbe a K2(tank), K21(IFV)….
    innentől nekem ha szvsz legjobb tank akkor az K2.(és csak utána jöhet az M1 és Merkava. :) )

    Még +21 F15K rendeltek aztán 2012fele vszeg leadnak egy nagyobb F35rendelést.

    meg persze építenek még pár aegis ladikot, pár U212 tengot, hordozóra viszont nincs szükségük, heli hordozójuk/”landing platform”juk meg ugye van. :)

  4. Tapasztalatom szerint a rádiókommunikáció az alkarra rögzíthető key-paddal fontos, hisz nekem is sokszor bosszúságot okoz, hogy nem tudok egymagam frekit váltani.
    A navigáció más kérdés. Általában pont akkor nem érhető el műhold, amikor a legnagyobb szükség lenne rá, pl. nagy területű lombos erdő, ahol semmi kiegészítő tájékozódási pont sincs. Nem is kell térkép a GPS-be, a papírtérkép tökéletes és nem romlik el :-)
    Mindenféle más kütyü (fedélzeti computer, fegyverkamera, sisakkijelző, stb.) abszolút felesleges. Egy min. teamben mozgó egységet nem szabad egyedül tevékenykedő harcosnak tekinteni és minden lehetséges hülyeséggel felaggatni, szét kell osztani a rajban, és mindenki boldog.

  5. Combat pant FROG-gal (integrált térd-, könyökvédőkkel), rá egy jól védő moduláris golyóálló mellény MOLLE-val, és sisak éjjellátó montázzsal. Nameg bakancs és tűzálló kesztyű. Aztán hogy mi mást aggatnak a mellényre, az legyen feladatfüggő.

  6. „Viszont az új fegyver tényleg nagyon állat, megsokszorozza a támadó képességet.”

    ember 6,1kg lőszer nélkül az marha nehéz!!!
    +nem kell minden katonának 20mm-es gránátvető ennél sokkal jobb ha van egy vagy kettő 40mm-es + nincs rajta picatinny sín ami lehetővé tenné a személyreszabhatóságot

    Sharky

    nem kell egy katonának tűzálló kesztyű mert nem tűzoltók bőven elég ha csak lángálló :) (a nomex kesztyűk is csak lángállóak)
    az integrált könyök és térdvédő sem a legjobb hisz nem mindig van szüksége a katonának rájuk és ha nem kell akkor meg zavar (arról nem is beszélve h a katonák többsége nem használ könyökvédőt mert zavarja őket vagy csak azon a térdén hord térdvédőt amelyiken térdel na nekik rémálom lenne az integrált cucc)

  7. dudi: a lángálló kesztyűért bocs, én is nomex-et vagy ironclad-ot használok.
    A térd és könyökvédő témában először én is ezt gondoltam. Először használtam sima térdvédőket, de azok mindig lecsúsztak. Aztán integráltat használtam az ACU szabású nadrágban. Most nem használok semmilyent, de mindig megérzem a hiányát.
    Most ott tartok, hogy visszatérek a hagyományos térvédőhöz, de a nadrág térdénél rögzítőpántokat helyezek el, így a térdvédő nem tud elmozdulni, és gyorsan rögzíthető újra.
    Egy jól integrált (jó helyen elhelyezett), nem túl merev térd- és könyökvédő azért preferálható.

  8. dudi: ;-) A nadrág átalakításával szinte bármilyen térdvédő tökéletesen áll. A combtáska és combtok is így van megoldva, na az sem igen ugrál. Már sokan kérdezték, mire valók azok a kis hurkok én meg mindig azt mondom, hogy „pöcs-spanifer”.