|

Újabb speciális Airbus a láthatáron

Az Airbus repülőgépgyártó vállalat a polgári piac mellett igyekszik kivenni a részét a katonai repülőgép-eladásokból is. Mivel fő profiljuk a nagyobb méretű utasszállítók gyártása, így főként ezen típusok átalakításából születnek meg azon termékeik, melyek a legkülönfélébb feladatokra alkalmazhatók. A világ légierőinél használatban lévő Airbus-gépekről itt található egy összefoglaló cikk, most pedig egy újabb fejlesztésről számolhatunk be.

Ugyanis nemrégiben a vállalat katonai fejlesztésekkel foglalkozó részlege, az Airbus Military nyilvánosságra hozta, hogy elkezdték az A320-on alapuló, SIGINT (elektronikai felderítés) feladatokra specializált gép földi próbáit és főbb elektronikus berendezéseinek tesztelését. Az A320 két hajtóműves, egyfolyosós, közepes hatótávolságú utasszállító repülőgép, melyet az 1980-as években fejlesztettek ki a Boeing 737 konkurenseként. Úgy tűnik, hogy a cég jelenleg gyártott típusai közül ez volt a legmegfelelőbb az átalakításra.

A320-200 a Wizz Air színeiben (Forrás) ,

Sok részletet egyelőre nem árultak el, csak annyit lehet tudni, hogy az Airbus Madrid melletti telephelyén folynak a munkálatok. A cél jelenleg az, hogy megvizsgálják: tényleg alkalmas-e a gép a SIGINT konfigurációban való működésre. Ez egyébként nem az első próbálkozásuk ilyen téren, az A320-on alapuló gépcsalád kisebb (A319) és nagyobb (A321) tagjain is végeztek átalakításokat: előbbit India számára, haditengerészeti felderítő szerepkörbe szánták, de megbukott a teszteken, míg utóbbit a NATO egy szövetségi programja számára, ez földi csapatok megfigyelését végezte volna.

Természetesen az Airbus nem minden alap nélkül kezdett bele a programba. Amint azt Antonio Rodriguez-Barberán alelnök elmondta: jelenleg is folynak a tárgyalások több potenciális ügyféllel is az új típus esetleges szolgálatba állításáról (azt, hogy melyek ezek az ügyfelek, nem árulta el). A hírek alapján pedig arra következtethetünk, hogy ezen tárgyalások eredményesek, és ezért érdemesnek találták a projektet arra, hogy pénzt öljenek bele. Mindenesetre Rodriguez-Barberán szerint nagy reményeket fűznek a dologhoz, és ahogy ő fogalmazott: „itt vannak és győzni akarnak”.