|

Bővül az ICBM klub?

Amennyiben minden a tervek szerint halad az interkontinentális ballisztikus rakétával (ICBM) rendelkező államok klubjában hamarosan még egy széket kell rendszeresíteni, az új „tag”, India számára.
Az indiaiak reménye szerint a több mint 5 000 km-es hatótávolsággal rendelkező Agni-V rakéta már a következő évben realitássá válthat.

“Az Agni-V rakéta körüli munkálatok kielégítő eredményekkel zajlanak, így már a következő évben valósággá válhat e rakéta. Az új rakéta olyan számottevő stratégiai erőt és előnyt fog biztosítani India számára, mellyel csupán pár ország büszkélkedhet” – hangoztatta V.K. Saraswat (Defence Research and Development Organisation – DRDO – vezetője).

Agni rakáták hatótávolsága

Agni rakáták hatótávolsága | Forrás ,

A DRDO által fejlesztett Agni-V rakéta, mivel az Agni-III továbbfejlesztett változata (korábbi megjelölése Agni-III*, illetve Agni-IV) közel 60 százalékban megegyezik az Agni-III rakétával.

A háromfokozatú, szilárd hajtóanyaggal hajtott, több – egymástól független célokra irányítható – visszatérőegység (MIRV) szállítására is képes, 50 tonnás, mobil telepítésű Agni-V lesz az első legalább 5 000 kilométeres hatótávolsággal rendelkező ballisztikus rakéta India fegyverarzenáljában. Ekkora hatótávolságú rakétával már csapást mérhetnek bármilyen kínai és pakisztáni (katonai)célpontra! A rakéta 3-10 db visszatérőegységet szállíthat várhatóan.

A rakéta első és második fokozatát kompozit anyagból készítik, míg a harmadik fokozat kompozit burkolatot kap és így a kompozit anyagok ilyen mértékű használata nagyban hozzájárul a rakéta tömegének csökkentéséhez.

Szemben az Agni-III-val az új rakéta fejlesztésénél komoly szempont volt a könnyű szállíthatóság és a többféle platformról indíthatóság.

India rakétaprogramját kommentálva Saraswat elmondta, hogy “az Agni-III sikere és egyéb tesztek is bizonyították India stratégiai elrettentő képességét, mely elképzelhetetlen lett volna a korábbi rakétaprogramok nélkül.”

45 hozzászólás “Bővül az ICBM klub?”

  1. Miért tiltakozna bárki is?

    India 1974 óta (első teszt robbantás) rendelkezik nukleáris fegyverrel, no meg a rakétafejlesztés alapján várható is volt, hogy eljutnak erre a szintre – előbb vagy utóbb…

  2. DrStrangelove

    Üdvözlet!

    Nem tudom, hogy mennyien fogják olvasni ezt a cikket/hozzászólásokat, de azért…

    1. Szerintem commandante barátunk csak ironizált. Azért ezen a honlapon bőven túlléptünk már ezen a szinten, hogy ilyen banalitásokba merüljünk.
    Vagy tévedek?

    2. Amiért effektíve írok: nem tudom mennyien látták innen a Rettegés Arénája c filmet (nem nagy szám, pláne a Vadászt a Vörös Októberréhez képest – ua az író), de vannak benne jópofa dolgok, ami azért érdekelhet pár embert ezen a honlapon. A link szerintem szerepelt már az oldalon, de nem tudom megállni, hogy ne rakjam fel (belebotlottam no):

    http://www.youtube.com/watch?v=nhj8ITvp-pw

    szerintem 0 a realitás, de attól még: ritkán látni, hogy egy anyahajót így szétkapnak.

    Bon nuit pour tous,

    Dr Strnglv

  3. DrStrangelove

    most bearanyoztad az estém :)
    ennél már csak az jobb amikor a transformers http://www.youtube.com/watch?v=Lr5wpM59pqMben elsüllyesztik a ladikot :):)

    „szerintem 0 a realitás, de attól még: ritkán látni, hogy egy anyahajót így szétkapnak.”
    arra gondolsz h rakétával eltalálják vagy arra h repülővel indítási helyzetbe lehet kerülni???
    mert az utóbbira tényleg nincs nagy esély mondjuk nem nulla de sztem 40 százaléknál semmiképp sem több persze ehhez sem csak tu-22m kéne hanem (ha oroszország anyácskában gondolkodunk és azt vesszük alapul h holnap támadnának 1 hordozó köteléket a barents-tengeren) akkor kéne az összes szu-34 mig-29smt(csak r-77 lenne felfegyverezve) szu-27szm egy t-50 van nekik zavaró gépük is nem toudom mi a neve na az is kéne vagy 2 legalább 1 század szu24m2 mig-31mb(ezek is maximális számú r-77el és ha van hely akkor h-31p a cvn radarjai ellen)szerintem…
    régebbi típusokat(mig-29b szu-27 mig-31m) nem érdemes bevetni mert csak arra lennének jók hogy leszedjék őket

  4. DrStrangelove

    Üdv Dudi

    Természetesen a „0 realitást” úgy értettem, hogy ugye (és lehet h megint rosszul tudom) egy ilyen hajó sosincs egyedül – flotta kiséret? -, a többi hajó pedig simán kiszúrja a támadókat. De még ha egyedül is lenne, szerintem lenne ideje felküldeni két gépet biztosan (készenléti kötelék? – nyilván Hornet), amelyek azért keményen orrba vernék a támadó rajt.

    Ami pedig az általad leírt hardware felsorolást illeti, hát irigyellek. Én ilyeneket nem tudok, így nem is bocsátkozom ilyen jellegű vitákba ezen a blogon. Olvasni viszont felettébb kellemes időtöltés. Maradok az elméleteknél.

    De hogy a témához is írjak egyébként: India nem „fenyegeti” a világbékét, úgyhogy szerintem csak egyszerűen bólintanak egyet az illetékesek, jelezve a tudomásul vételt – egy India kategóriájú állam esetében szerintem egyébként sem tudnak mást tenni, max Pakisztán vagy Kína hisztizhet(ne) egy kicsit, de látjuk: még ez sem.

    Ha már egyébként itt írom a hülyeségeimet: egy szlovákia vs M.o. konfliktus esetén (persze kizárva minden egyebet, úgymint: NATO tagság, EU, Régi-Új Kis Antant stb, maradva tisztán a két ország haderejénél), azért ugye lenyomnánk őket… mert hát mégiscsak elég „csehül” állunk, ami a honvécccséget illeti nicht wahr?

    Merci pour eux attention, bon nuit,

    Dr. Strangelove

  5. DrStrangelove

    jól tudod valóban nem egyedül járkál egy ilyen lélekvesztő ezért kell a sok gép
    de egy ekkora kötelék ellen kevés lenne a 2 f-18
    a kísérő hajók légvédelmi fegyvereinek hatósugarán kívül lehet indítani a hajó és a radar elleni rakétákat ezért mindenképp rakétaindítás előtt kell leszedni a csapásmérő gépeket

    ennyi gép ellen én minden elérhető vadászt felküldenék (az anyahajókon általában 6 százados ezred üzemel (4 F/A-18C,G,E/F század, 1 légtér ellenőrző századot (E-2C/D Hawkeyes) és szállító századot (C-2A Greyhounds)

  6. Tiszteletem Dudi

    Köszönöm a javítást, és a felvilágosítást. Annyi kiegészítést, hogy én azért írtam a kiegészítést, és az – ezek szerint 2 – Hornetet, gondolván hogy nincs idő többre. Észlelés – indítás… nem tudom hány gépet lehet felküldeni az alatt az idő alatt amíg „van értelme”.

    Egyébként ha már itt tartunk, ha engem kérdezel, ha „mother-russia” oldaláról kellene hullámsírba küldenem egy cvn-t, én inkább cirkálórakétákat használnék – ha lenne, de elvileg van nekik nem? Azért az nagy orosz légierő nincs abban a helyzetben, hogy a potens erejének negyedét-felét 1 anyahajóra pazarolja. Félre ne érts, nem az álláspontodat kritizálom, hisz az alaptéma a támadó kötelék vs cvn volt. De ha már bármi vs cvn akkor – gondolom, és szerintem te is – inkább az acélcápák menjenek Szevasztopolból, Szeverodviszkből, Kronstadtból, esetleg Petropavlovszkból, vagy Vlagyivosztokból.

    A Hun vs Slovra esetleg valami okosság?

    Thx for all, holnap jövök vissza a fejleményekért, jó éjt,

    DrStrlv

  7. @dudi

    Ennyire ZSkat a Trafó 2? Mit keresnek a kísérő hajók a hordozó seggében? :)

    @DrStrangelove

    Ha pusztán az adtott helyzetben nézzük a Rettegés Arénájában levő jelenetet, akkor ilyen körülmények között elképzelhető. Gyakorlatilag békeidős készülteségi szinten, ha nincs fent AWACS, akkor közel érhetnek a gépek és ez az AGIS-t is eléggé hazavágja. Viszont az kicsit érdekes, hogy a támadó gépek azok teljes radarcsendben hogyan indították a rakétát és hogyan találták meg a hordozót…

    A békeidős DEFCON X szinten tartozó RoE-ről meg lövésem nincs. Még az is felmerül bennem, hogy pl. van -e állandó szolgálat ilyenkor az önvédelmi rendszereknél vagy sem egy hordozón.

    Szóval, ez csak film… :)

  8. Sziasztok!

    Nem is olyan rég (pontosan nem emlékszem, de van 4-5 éve is talán) egy ilyen békeidős szitut elpróbáltak az oroszok vmelyik hordozóval a Csendes-óceánon két szu-24-el meg két szu-27-el. A hajó (szintén nem tom melyik) épp a készleteket töltötte fel úgyhogy nem igazán tudták lereagálni a dolgot az oroszok el is küldtek pár fotót a kapitánynak emilben. Persze jó előre tudtak az érkezésükről, azt nem tom h a kísérők merre voltak és mit tehettek volna ha…

    Esetleg ha tud vki küldeni vmi linket az esetről azt megköszönném.

  9. Ha megnézitek aakor láthatjátok hogy az Agni V az Agni III hoz képest csak egyetlen egy országgal szemben jelent nagyobb fenyegetést. Ez pedig Oroszország.

    Szerintem igen beszédes ez a kép arról hogy nagyon bölcsen az indiaiak mennyire bíznak az oroszokban.

  10. Vicces gyerekek ezek az oroszok…

    Anti-ship rakétákból viszont jópofa portfóliójuk van, ha tudnak sokat egyszerre indítani, megoldanák a cvn elsüllyesztését. A 300 Km hatótáv körüli rakétákból a harpoon és a tomahawk kivételével nekik van csak, szóval nem is kéne nagyon közel menni az indításhoz, ha nincs fent az AEW gép, esetleg még meg is úszhatnák ilyen távolságban a felderítést, nem?.

  11. itt a végén ez a CVN elsúlyesztés se rossz. http://www.youtube.com/watch?v=Hz86TsGx3fc

    Hordozó nem megy orosz partközelbe, ha igen akkor meg fent van folyamatosan AEW. 196xes KH22 tudtommal „jó okkal” nincs szolgálatban :) no meg Tu még a „félelmetes” Grúz légvédelem ellen se volt túl nagy hős. :)

    sztem továbbra is tengók jelentik a legnagyobb veszélyt CBGkre. Anno ruszkik úgy számoltak, hogy egy hordozó elsülyesztése megoldható 5 oscarral meg pár sallangal. Annyi még most is van nekik, jól rákészülnek kitudja lehet átcsúszik pár amiből elég ha egyet nem fog meg a hordozó RIM-116, phalanx légvédelme.

  12. Üdvözlet mindenkinek!

    Köszönöm a kiigazításokat, nem is gondoltam, hogy a békeidő azért más. Bár a logika azt diktálná, hogy ne hagyjunk egyedül úszkálni egy ilyen d r á g a csónakot, de végülis mind1.

    Ha már így belementünk ilyesmibe, még két vitaindító gondolat.

    Az első, hogy elvileg volt 1-2 éve dél-afrikában egy NATO hadgyakorlat, ahol egy új német 212 (vagy 214?) tengóra kellett vadászni, és állítólag, a hajót nemhogy nem találták meg, de még el is talált 2-3 hajót (nyilván gyakorló torpedóval). Ez igaz? Vagy kamu? Hallott erről valaki valamit? Úgy emlékszem volt belőle balhé, mondván a NATO tengeralattjáró vadászai ellustultak mióta nincs SZU.

    Itt pedig egy újabb B film, jó gagyi, de legalább lehet „action” közben látni a sajna sikertelen Szu-35 „Terminator”-t:

    http://www.youtube.com/watch?v=L0FmWSmIJ0M

    Ahoi für alle!

    Dr.Merkwürdigliebe

  13. 2006 ban volt az eset ( ha jól tévedek ) és ami a szépsége a dolognak hogy a SA tengóra kimondottan tengóvadász hajóegységek vadásztak. Viszont amelyik közel ment hozzá azt kilötte de csak imitálva nem gyakorló torpedóval. A helik voltak az egyetlen igazi ellenfelei de azok meg nem találták.

    Két évente rendezik meg a világ legnagyobb éles lövészettel is egybekötött haditengerészeti gyakorlatát a RIMPAC-et.

    A tavajin nem sikerült extra babért aratni de az elötte lévőn nekünk is sikerült levadászni egy CV-t tisztán hagyományos meghajtással eszközökkel a védelmi gyűrűn keresztül.

    Az már más kérdés hogy a „kilövés után” nem sok esély nyílt menekülésre. Csak az ilyen esetben várhatóan fellépő káoszra kapkodásban lehetne bízni ami nem egy egzakt valami.

    De hát egy tengó megért egy CV-t ( meg pár egyébb ladikot )

    A CVBG-k elleni harc miatt nagyon fontos nem csak maga a torpedó ha nem a töltőrendszer is.

    Mert pl ha sikerül mondjuk szemből úgy meglapulnod hogy „rád megy” a CVBG akkor az álcát az első lövések után ledobva nincs mese teljes sebességgel teperni kell és közben szórni kifelé a torpedókat minden potenciális célpontfelé. Egy részt így elfordulásra kényszeríted őket és távolodni fognak más részt a sebességük miatt ami maximumon van a menekülés miatt a szonárok is majdhogy nem süketek ( kivéve az aktív ) A Collins class 6 perc 30 másodperc alatt képes kiszorni a 22 torpedóját ami ha MK 48 ADCAP vagy jobb esetben CBASS akkor kegyetlen dolgokat tud művelni. Ekkor van cca 30-60 perce a tengónak hogy eltünjön. Ha idegen vizeken cirkulál akkor számíthat rá hogy a légierő onnantól alaposan megkurkássza a tengert utána. De ha a saját vizeken cirkulál akkor a szétugrasztott megbontott szerencsés esetben megtizedelt ellenséges flotta kiváló célpont a saját légierőnek.

  14. Kuruc köszönöm a felvilágosítást, akkor ezek szerint igaz volt. És ezek szerint ez a német tengó tényleg hatásos, nem csak amolyan békebeli játékfegyver (ez a hybrid meghajtásos nem?), nem csoda hogy jól fogy (hallottam valahol?).

    Legjobbakat

    drStrlv

  15. A németeknél is több típus képesség és felszerelési szint létezik. Attól függően ki mennyire barát és fizetőképes.

    Ezekleszámítva a német tengók nagyon ott vannak a szeren. Ami hátrányuk hogy kicsik és ezért hosszabb járőrözésre nem alkalmasak csak partmenti illetve röviddebb tengeri túrákra. Mondjuk ez általában nem is szempont csak olyan országoknál amelyeknek pl két óceán meg vagy egy fél tucat tenger a határa :-)))

    A következő ausztrál tengó ami szintén konvecioná
    lis meghajtású lesz cca 4000 tonnásra hízik annak ellenére hogy a tervek szerint a meghajtás az összes segédberendezéssel akkukal stb cca fele akkora lesz mint most. A többi helyet főleg Spec csapatok számára illetve a legénység kényelme és a hatótáv növelésére fordítják.

  16. kuruc: 10hét ebben a szerepkörben, 12000kmes hatótávval mire nem elég? Izrael bőven elhajózik ennyi idő/kmel a perzsa öbölbe ott áldogál 1hónapot tesz kis kitérőt és hazamegy…. Még tankolnia se kell hozzá egy ellátóhalyoból akárhol a vörös tengeren.

  17. @Fade

    Én gondolod, hogy átengedik a Szuezi-csatornán. A tengó lényege a lopakodás. Ha átmegy a csatornán, ez kilőve. Szóval Izraelnek ez nem lenne elég, Ausztráliának meg végképp nem.

    A japnáok gigatengói valami 50 ezer km-es (!) hatótávval rendelkeztek a II.Vh idején. Az akkor új jenki tengók „csak” 12 vagy 18 ezer mérföldes hatótávval bírtak. Elképesztő számok.

  18. Fade

    Minden valamire való tengeralattjárós fanatikus egy kicsit vagy nagyon, de a német tengókhoz ha 3 hétnél hosszabb a bevetés ( nem látsz napot egy másodpercig sem ) akkor már ahoz mazochizmus is kell. Kicsik. Borzasztóan . Ezért is van hogy mindenki csak barna flotta tengóként használja őket, egy két elvetemült bevetésen kívül.

    Amúgy a tengeren a második hét vége harmadik hét eleje a krízispont ott jön egy mélypont amit minnél hamarabb fel kell dolgozni mert az időtartam amit ezen a mélyponton töltesz befolyásolja a hátralévő idő alatt nyújtott teljesítményt.

    Ilyenkor a szabadidőben egy szauna bármit megérne de hát nem mindenki születik orosz honban. Viszont sokat jelent egy társalgó ahol tudsz dumálni filmetnézni X-boxozni kajálni stb.

    Néhány kondigép is klassz hatással van a morálra no meg az hogy az ágyad csak és kizárólag tiéd és nem kell 6 óránként valaki mással megosztanod. ( bár klassz dolog a légkondi de azért nem mindenható. El tudod képzelni milyen élmény mikor fáradtan le vagy tusolva mész szunyálni és egy izzadt büdös ágyat találsz ???

  19. molni:
    http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=hu&geocode=&q=eilat+israel&sll=37.0625,-95.677068&sspn=66.447705,135.263672&ie=UTF8&hq=&hnear=Eilat,+Izrael&t=h&z=12

    kuruc: Nem tudom mikori könyvben/cikkben olvastam utoljára 6órás váltásról. Ez tuti? Mert a bevett a 8 vagy 12hs. Társalgó természetesen 212n is van, ha szaunát is akarsz akkor gondolom nem csak Izraelnek gyártanak hosszított verziót.

    Ez egy ilyen szakma volt és van, tengom minden hely számít. +2*45darab ágy az baromi sok helyet foglal el. Helyette inkább bírna az a tengó ne 250 hanem 700m ugye majdnem odaveszett egy collins vmi ilyesmi miatt? vagy lenne AIPs. Dehát a puhapöcsüek azok puhapöcsüek, mindenkinek a külön ágy a fontos. :ppp

  20. DrStrangelove

    „A Hun vs Slovra esetleg valami okosság?”

    az mh mai állapotában nem alkalmas szlovákia megszállására
    (ahhoz legalább 1 év kéne ha ma megkezdenénk a haderő feltöltést a kiképzést és a technikák újra szolgálatba állítását stb)

    jelen helyzetben arra vagyunk jók h bármelyik potenciális ellenségtől megvédjük az országot ha nem egyszerre támadnak

    de mondom ez a mai napi állapot!!
    és a háborúk nem egyik napról a másikra törnek ki főleg nem úgy h az tökéletes meglepetésként érje a megtámadott felet

  21. molni

    a szlovákok sincsenek jobb helyzetben max több mindenük van pl rakétatüzérség de nekünk van gripen ők ezzel szemben érdemi gépet nem tudnak állítani ami a szárazföldi erőt illeti kb ugyan úgy állnak mint
    mi

    mert az lehet h kevés löveg vagy harckocsi van rendszerben de sok van lekonzerválva amiket csak nagyjavítani kéne és hadrafoghatóak lennének arra pedig nem kéne 1 év max 6 hónap 1 év a megfelelő képzettségi szint elérésére kell

  22. hát arra a „lekonzervált” (szétlopott) foskupacra ne alapozzunk…
    amit pénzé lehetett tenni belőle, az már rég nincs benne, vagy amúgy is hulladék, nem beszélve arról, hogy kikonzerválni sem lenne olcsó, de üres konzervet felesleges nyitogatni, csak pénz pazarlás :P de egy patria amv árából biztos ki tudnának pofozni egy t72 béta verziót, ha „megfelelően sok” cég összefog…

  23. Üdvözlet

    Köszönöm a felvilágosítást, de. Én nem megszállásra gondoltam, ennyire naiv nem vagyok.

    Mi támadni nem fogunk nyilván. De ha minket támadnának. Akkor? Csak azért kérdezem, mert lehet hogy én tudom rosszul, de néhány spec századon (utász, víztisztító, anti-bio stb), egy két „könnyű lövész” századon, meg ilyesmiken kívül semmink sincs. Semmi, amivel hadhatósan tudnánk valamiféle ellenállást demonstrálni.

    Ez a mondat tükrözi jelenlegi képemet a honvédségről:

    „Honvédség? Ami a moszkvai rendőrségnek sem lenne kihívás?”

    Köszönöm előre is, a sarkítás/általánosítás miatt nem leharapni a fejem s’il vous plait!

    Merci,

    Dr. Strangelove

  24. Üdv Strangelove doktor! :)

    Egy szlovák-magyar háborúnak két alapvető akadálya van: a szlovák és a magyar hadsereg. Olyan ez, mint amikor közlik a komával, hogy két ok miatt nem lehet sztárfutbalista, az egyik ok a jobb, a másik a bal lába.

    India rendelkezni fog ICBM-el? Inkább az a csoda, hogy eddig nem volt nekik.

    Üdv: M

  25. Bon jour mindenkinek

    Luthero, Monti köszönöm a válaszokat. Hogy egy mondatban összefoglaljam: „fizikai képtelenség egy fegyveres konfliktus, merthogy nincs mivel”. 2 apróság: az egyik az, hogy én ezen az oldalon már beláttam (és ezt többször is kihangsúlyoztam, picit már engem is idegesítően) hogy ehhez nem értek. A másik az, hogy azért bennem motoszkál. Még mindig. Leegyszerűsítem a dolgokat, és akkor itt be is fejezem ennek az erőltetését:

    A szlovák hadsereg támadását a magyar fegyveres erők vissza tudnák e verni, igen, vagy nem?

    Nagyon köszönöm, és a szokásos: legjobbakat mindenkinek

    Dr. Strlv

    Picit az Indiai témához, monti ultima ratiojára: nem volt nekik, mert nem kellett. Az egyetlen ország ami tényleg fenyegeti(te) az pakisztán. Kínát most hagyjuk, az komplexebb annál, hogy most ITT belemenjünk szerintem (sinó-indiai háború).

    salut

  26. Üdv Doki! :)

    A szlovák fegyveres erők támadását a magyar erők képesek lennének megállítani, feltéve, ha a szlovákok elérik a határt. Vagy a magyarok. :D

    Kicsit OFF, bocs:
    A viccet félretéve a szlovák hadsereg egy fikarcnyival talán jobb helyzetben van, mint a magyar, de ez nem akkora előny, ami számítana. Ráadásul sok szlovák él Magyaroroszágon és sok magyar odaát, nem hiszem, hogy itt bármelyik kis nemzet a kettő közül felkészült ilyen eseményre. Lássuk be, még a saját kis országunk belső rendjének fenntartása is sok helyen problémás, pedig a rendőrséget jobban elkényeztették a honvédséghez képest. Odaát a helyzet hasonló.

    Veszélyeket persze rejthet a helyzet, de ez nem szlovák ügy. A jelenlegi aktuálpolitikai irány a kettős állampolgárságról az első lépés lehet a későbbi területi autonómia irányába. Na, ettől kicsit idegesebbek lesznek a szomszédok, pláne, ha az autonómia törekvések esetleg szeparatista felhangot ütnének meg.

    A kérdés ennél kicsit bonyolultabb, mert adott egy ENSZ alapokmány, amely alapján egy nemzetnek (népcsoportnak) joga van függetlenné válni és elszakadni az anyaországtól, amennyiben ezt az utat választják. Voltaképpen Koszovó kezelése során az USA is erre hivatkozott.

    Na igen, oké. De ha például a koszovóiaknak lehetett, a szlovákoknak is lehetett (!!!!!), a horvátoknak is szabad volt (és még sorolhatnám a sort), akkor a magyaroknak miért nem? Erre pedig ezen elv mentén nincs racionális ellenérv – na, ettől fosnak odaát egy kicsit.
    Ezt pedig Fico remekül meglovagolja a választások előtt, némi szavazóbázist ellopva Slota elől. Orbán pedig – fogalmazzunk így – „ad némi támogatást” ehhez. Fico ugyanis a kisebbik rossz!

    Összességében véve én az egész szlovák-magyar műsort olcsó cirkusznak tartom, nincs igazi jelentősége. De jó téma a nacionalista érzelmek levezetésére, addig sem figyel a birka nép az igazi nagy szívásra – bocsánat, reformokra. :D
    Személy szerint megértem minden oldal érzelmeit, de a túlzásba vitt mellverésben és önsajnáltatásban nem hiszek.

    Üdv: M

  27. Üdv Molni!

    Nem tudok neked számot mondani, de mivel a közeljövőben lesz valami kisebbségi önkormányzati választás, szerintem ezek után valószínűleg lesz adata a statisztikai hivatalnak is. Mármint arról, hogy hányan vallják magukat szlováknak. Ezeken kívül vannak, aki szlovák származásúak és nem hiszem, hogy tapsolnának egy szlovák-magyar konfliktusnak. De végül is tökmindegy.

    Üdv: M

  28. Hehehe! Elképzelem a szlovák-magyar háborút (vizuális fantáziám kiváló).
    A szlovák csapatok véres harc árán beveszik a komáromi TESCO-t. Ez alatt a magyar Honvédség gépjárművei szlovák rendszámot kapnak adózási szempontból. A két ország heves csatákat vív egy benzinkútért – áremelés előtt. A szlovákok egy cseles mozdulattal Pozsony alatt megnyitják a Bősi erőmű zsilipjét, elárasztva a magyar részt, mi által fél Szlovákia szomjan hal. A háborút Magyarország nyeri, mert a szlovák sereg a Pozsony-Kassa vonulást – út hiányában – Magyarországon keresztül teszi meg, és a kátyúkban megsemmisül…..STB.