|

Költöző Villám

A Lockheed Martin által kifejlesztett és gyártott F-35A Lightning II típusú, ötödik generációs vadászbombázó jelenleg a tesztfázisnál tart, ám azzal is meglehetősen le vannak maradva az eredeti tervhez képest.

Május 17-én azonban a teszek felgyorsítására két F-35A Lightning II érkezett az amerikai Edwards Légibázisra, ahol a jövőben 8 nullszériapéldány bizonyítja majd tudását.
Az AF-1 és AF-2 alkotta kötelék a típus első nagy távolságú áttelepülését hajtotta végre, természetesen többszöri légi-utántöltéssel. A gépeket Hank „Hog” Griffiths alezredes, az USAF tesztpilótája és Jon Beesley, a Lockheed Martin tesztpilótája repülte át a fort worth-i üzemből az Edwardsra.

„A különösebb esemény nélküli áttelepülés remekül mutatja az USAF és a Lockheed Martin kiváló együttműködését” – nyilatkozta a leszállás után Beesley.
Az Edwardson végzett földi és légi tesztelés során figyelik a gépek logisztikai igényeit, továbbá fegyverzetintegrációk, légi-utántöltések és a repülési tartomány minél tágabb határokig való kiterjesztése történik majd.

Három F-35B-t már aktívan nyüstölnek a Patuxent River haditengerészeti bázison. Az F-35 típus tesztgépei mindeddig több mint 200 tesztrepülést hajtottak végre, idén további 6 gép csatlakozik a flottához.

A típushoz kapcsolódó hír, hogy bár régóta eldöntött tény a Pratt&Whittney F135 hajtóművek alkalmazása, sokan aktívan kampányolnak egy alternatív (General Electric – Rolls-Royce partnerség által szállított) F136 hajtómű mellett, amivel csökkentenék a kockázatokat, megmaradna a verseny, de rövidtávon sokkal nagyobb összegeket emésztene fel egy plusz típus finanszírozása. A Kongresszus ellenzi a dolgot, ám az amerikai törvényhozásnak a Védelmi Minisztérium költségvetését felügyelő bizottsága, a House Armed Services Committee most rábólintott, hogy a 2011-es költségvetési évben elkülönítsenek egy bizonyos összeget az F136 támogatására.

További képek az áttelepülésről:

Fotók: Lockheed Martin

One Response to “Költöző Villám”