|

Kengurus Global Hawk

A Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk a Luftwaffe után újabb exportmegrendelővel dicsekedhet hamarosan, hiszen Ausztrália élénk érdeklődést mutat a neves pilóta nélküli felderítő repülőgép után.

Az Ausztrál Királyi Légierő (RAAF) évek óta szemezik a pilóta nélküli típussal, a napokban pedig az ellenzék vezetője nyilatkozta, hogy a koalíciós kormánynak Global Hawkokat kellene vásárolnia a határmenti vízfelületek ellenőrzéséhez, valamint ígéretet tett, ha megnyeri a választásokat meghozza ezt a fontos nemzetbiztonsági döntést.

„A Global Hawk közel 140 ezer négyzetkilométeres terület ellenőrzésére képes naponta. Ez a típus segít megvédeni a jelenleg folyó hatalmas North West Shelf olaj-és gázipari projekteket. A korszerű adatátviteli rendszerek segítségével közvetített valós idejű kép és a nagy hatótávból adódó óriási átfésült terület együttesen azt eredményezi, hogy sokkal hamarabb észlelhetjük és feltartóztathatjuk a csónakokkal, hajókkal érkező illegális bevándorlókat.”

A tervezett 3 darab RQ-4 Global Hawk az AP-3C Orionok kiöregedő példányainak leváltására kerülne rendszeresítésre „a lehető leghamarabban”.

5 hozzászólás “Kengurus Global Hawk”

  1. Szia I

    A GH sehogy nem derít fel tengót, ha csak az nem merül fel és nem mutogatja magát.

    Az Orionok természetesen alkalmasak tengó vadászatra de mostanság át vannak csoportosítva a ÉNY – É területekre ahol főleg a felszíni radarjukat használva illegális bevándorlókra vadásznak

    Tehát azt lehet elmondani hogy a GJ letudja váltani az Oriont ebben a szerepkörben.

  2. Alapvetően a műholdas tengóvadászat arról szól hogy a tengók által kibocsájtott infraképet felderítsék. A nukiknál is van ilyen kibocsájtás de alapvetően minimális és ha a mélység több mint cca 20 méter akkor olyan hamar eloszlik ez a kép hogy nem járható.

    A D/E tengóknál már könnyebb a helyzetük a vadászoknak mivel három öt tíz naponta a felszínre kell emelkedni hogy a telepeket feltöltsék. Ekkor sem túl nagy az infra kibocsájtás mivel csak a kipufugógázok infraképe látható a hajótesté nem. Ilyen gázfelhő rentgeteg van a vízfelszinen pl halászhajók kompok, stb. Ennek akkor van jelentősége amikor a helyzet már ” feszült” és hajózási tilalmat rendelnek el egy egy szektorban és abban a szektorban tűnik fel egy infrakép.

    Amúgy ha modern a tengó és motivált jó a személyzet akkor ebben az esetben is igen igen nehéz elkapni őket. Hajóval szinte lehetetlen mivel az elöbb halja őket mint amaz, és vagy hagyja elmenni vagy ha veszélyes akkor ő tüzel először.