|

HTKA Hírhalom 2010. 13. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Nikolas Sarkozy francia miniszterelnök pénteki bejelentése szerint Franciaország felfüggesztette azon tervét, mely szerint katonai eszközöket szállított volna Pakisztánnak a JF-17-es harci repülőgépekhez 1,2 millió euró (1,6 millió USD) értékben. A sajtó már korábban beszámolt Franciaország ezen döntéséről, miszerint felfüggeszti az elektronikai rendszerek és rakéták eladását Pakisztán részére, részben Indiai nyomásra, részben pedig a vevő ország bizonytalan pénzügyi helyzete miatt.

JF-17

Nyilvánosságra kerültek a DDM NG új generációs rakétaindítást jelző rendszer első repülés közbeni képei. Az MBDA által fejlesztett eszköz repülés közbeni tesztjei tavaly nyártól folynak egy Rafale fedélzetén. A rendszer első sorozatgyártású példányai a 2012-ben leszállításra kerülő Rafale-ok fedélzetén fog megjelenni.

DDM NG

A Saab megrendelést kapott a Svéd FMV-től a Gripen felderítő rendszerének továbbfejlesztésére. A megrendelés értéke 400 millió svéd korona, ennek a fejlesztés 4 évére kell elégnek lennie. A felderítőkonténer biztosítja a fotófelderítést és az éjszakai felderítő kapacitás kibővítését, melyek fontos lépések a Gripenek képességnövelésében.

„A Saab érzékelőkkel kapcsolatos szakértelme és képfeldolgozása világszínvonalú, várjuk, hogy együtt dolgozhassunk a Svéd Fegyveres Erőkkel hogy tovább javíthassunk a Gripen felderítő képességét,”- nyilatkozta Michael Johansson, a Saab Elektronikus Védelmi Rendszerek üzletvezetője.

Gripen felderítő konténerrel

Toulouseban elkészült a második nigériai Alenia Aeronautica ATR-42 tengeri járőrgép. A két gépet még 2007-ben rendelték meg 73 millió dollárért, melyeket keresési és mentési feladatokra használnak, valamint hogy támogassák a Niger-delta régió irányítását. A gépek tartalék üzemanyaggal 9 órán keresztül maradhatnak levegőben, fedélzeti T200-as kereső radarral és EOST-45-ös elektrooptikai érzékelővel vannak felszerelve. A gépeken az Alenia Aeronautica végez strukturális és rendszermódosításokat miután azok kigurultak a franciaországi összeszerelő üzemből, hasonlóan, mint a szintén nigériai G-222-esekkel vagy leányvállalata, az Alenia Aermacchi az MB-339A sugárhajtású gyakorlógépeikkel.

Nigériai ATR 42MP

Nigériai ATR 42MP ,

Közreműködött: Tcat

17 hozzászólás “HTKA Hírhalom 2010. 13. hét”

  1. :D

    Szívem szerint írnék egy rávezető mondatot, de még a végén kitaláljátok melyik madárkáról van szó :) Így csak annyit írok, hogy legalább 1 feature-je (így szép magyarosan) miatt széles körben ismert, másrészt mégsem egy populáris gép annyira. Nesze semmi fogd meg jól, tudom :) Ellenben hosszú írás érkezik róla!

  2. „Nikolas Sarkozy francia miniszterelnök pénteki bejelentése szerint Franciaország felfüggesztette azon tervét, mely szerint katonai eszközöket szállított volna Pakisztánnak a JF-17-es harci repülőgépekhez 1,2 millió euró (1,6 millió USD) értékben. A sajtó már korábban beszámolt Franciaország ezen döntéséről, miszerint felfüggeszti az elektronikai rendszerek és rakéták eladását Pakisztán részére, részben Indiai nyomásra, részben pedig a vevő ország bizonytalan pénzügyi helyzete miatt.”

    India segített neki, hogy így döntsön. http://www.jetfly.hu/rovatok/repules/katonai/legierok/indiai_vadaszrepulogep_modernizacio/

    „India és Franciaország megállapodásra jutott az indiai légierő Mirage-2000 típusú vadászrepülőgépeinek modernizációjáról. A szerződés keretében várhatóan 51 darab repülőgépet fognak felújítani, mintegy 2,2 milliárd dollár értékben.”

    mrcat meg odaadják F18/F16=amiknak ha a jövőben már nem szállít pakisztánnak…
    EFre meg tuti nincs pénzük.
    és oroszország is becsukta a kapukat, ugye már egy diódát se adhatnak el pakiknak.
    kínának még fejlődnie kell egy(két) kört….

    mondhatni The circle is now complete….

  3. Ilyenkor a bcsülets magyar emberek az emlékeiket próbálják összerakni az elmúlt napokról: kinek a lépcsőházában hánytak, hol és miért estek hasra, hogy is kerültek azokhoz az idegen nőkhöz stb. stb.

  4. „molnibalage ezt írta:
    40 millió / gép felújítás címén? Kicsit drága… ”

    Azt nem irhatjak, hogy lefizettek a franciakat, hogy ne szallitsanak a pakiknak. :)
    Van egy kamu felujjitas. De legalabb valamit kapnak a penzuke.