|

Egy indiai járőrhajó fura végzete

Hogy az Indiai Parti Őrség ICGS Vivek járőrhajója kedd óta Mumbai kikötőjének otthont adó öböl fenekén „lazsál” és ehhez egy teherhajónak köze volt az tény. Azonban, hogy konkrétan mi is történt azt többen, többféleképpen adták elő a médiának.

A 74 méter hosszú, Vikram-osztályú, helikopter hordozására is alkalmas ICGS Vivek mindenesetre javítás céljából érkezett a kikötőbe, a munkálatokat elvileg március 20-án kezdték meg, nemsokára pedig sor került volna a szárazdokkba helyezésre is. Eddig rendben is vannak a dolgok, a kikötői illetékesek illetve vezetőség története innét tér külön utakra. Legalábbis az Indian Express tegnapi anyaga alapján, lévén a baleset napján máshol megjelent anyagok még következetesen azt állítják, hogy a panamai zászló alatt hajózó MV Global Purity belerongyolt a lehorgonyzott őrhajóba.

ICGS Vivek

ICGS Vivek ,

Az Indian Express értesülései szerint ugyanakkor kikötői illetékesek szerint a javítás megkezdése miatt némiképp megbontott burkolatú ICGS Vivek-be a közelében vontatóhajós kísérettel elhaladó teherhajó nemes egyszerűséggel egy jó nagy adag vizet nyomott be, aminek következtében az megdőlt, majd később emiatt az öböl fenekére került.

ICGS Vikram

Az ICGS Vivek testvérhajója, az ICGS Vikram – csak hogy legyen valami épkézlábabb felbontású képanyag is… | Forrás ,

A másik vonal szerint a teherhajó fülöp-szigeteki legénysége által végrehajtott mutatvány során az egyébként – teljesen mellékesen – 2009-ben épített MV Globaly Purity oldalával nekiütközött a lehorgonyzott őrhajónak, amit követően még háromszor összecsapódott a két hajótest, melynek következtében utóbbiban olyan komoly sérülések keletkeztek, hogy hiába igyekeztek a hajótesten ütött rés betömésével és a hevesen beáramló víz kiszívattyúzásával megmenteni a helyzetet, a hajó nemsokára mégis igen rövid időn belül, nem egészen 1 óra leforgása alatt alámerült az öböl vízében.

ICGS Vivek - itt már nincs mit tenni

itt már nincs mit tenni: az ICGS Vivek épp eltűnik a víz alatt | Forrás ,

Lényeg a lényeg, hogy akármelyik változat is az igaz, a fő, hogy az esetnek sem sérültje, sem áldozata nincsen. A jelenleg 9 méter mélyen, oldalára dőlve fekvő hajó állapotának felmérése folyamatban, az eredménytől függ kiemelése és esetleg javítása.

3 hozzászólás “Egy indiai járőrhajó fura végzete”