|

Partra szálltak az orosz erők

Akcióba lendült az orosz Fekete-tengeri Flotta, hogy odasózzon az ellenségnek. No persze csak egy képzelt ellenségnek – bár egy, a Fekete-tenger keleti partján fekvő kis ország vezetői egész biztosan úgy vélik az oroszok az ő csapataikat képzelték az ezúttal a Krím-félszigetet megrohamozó orosz tengerészgyalogosok elé.

A hadgyakorlatban a Krím-félsziget keleti partja volt érintett: a Cezar Kunyikov és Nyikolaj Filcsenkov partraszállító dokkhajók a sajtóanyag alapján mintegy 100 harcjárművet – nagyobb részt BMP-2 és BTR-80 – juttattak partra. A gyakorlat elsődleges célkitűzése értelemszerűen az ellenséges tűz alatti partraszállás, majd a partszakasz elfoglalása volt.

Az egyik Project 775 / Ropucsa I-osztályú dokkhajó, a Cezar Kunyikov 2004-ben

Az egyik Project 775 / Ropucsa I-osztályú dokkhajó, a Cezar Kunyikov 2004-ben. Jól látszik a lenyitható orrszerkezet. ,

Az elérhető információk alapján az elkövetkező 1,5 hónap folyamán további gyakorlatok várhatóak. Hovatovább a közelmúltban a Fekete-tengeri Flotta helikopterpilótái is átestek egy kis ismereteket felfrissítő gyakorlaton az Északi Flottától érkezett kollégáik segítségével.

httpv://www.youtube.com/watch?v=sUEMnv6tDYE

Híradós összeállítás egy hasonló, 2007 őszén végrehajtott gyakorlatról

29 hozzászólás “Partra szálltak az orosz erők”

  1. Hidd el, Yeti, ma már az oroszoknál is érték a katona. Szép lassan kisebb, de hatékony erők mellett teszik le a voksukat. Ahová ők partra tesznek majd katonákat, ott véleményem szerint előkészítik majd a terepet…

  2. > Azt hiszem ahol az oroszok partra akarnak szállni ott inkább nem kéne lakni

    Nem is, mert magas lesz a sugárszint! A nyugat mindig is taktikai atommal kívánta megállítani a sokmilliós muszka gőzhengert, a csúcstechnikájú amcsi fegyverek csak hab a tortán.

    Amúgy a Krím az nem ukrán terület Hruscsov óta? Julia néni idejében is engedték ott gyakorlatozgatni az usankás medvét?

    Egyébként elég nyilvánvaló, hogy az oroszok célja a szakadár területek növelése révén előbb-utóbb tengerpart nélküli országgá tenni Grúziát.

  3. Miért gondolkodnak még egyesek hatalmas tömegekben? A 140 milliós Oroszország népes lenne mondjuk Európához képest? Oké militánsabbak de élőerőben nem tudnák felvenni a versenyt a NATO-val. Nem buli már a halott baka, mert drága a kiképzése. Őrült tömegrohamokat azt hiszem jelenleg csak az Észak-Koreaiak vállalnának be jobb híján. Bár egyes iszlám államokban is megy a vágóhídra küldés- lásd Irak-Iráni háború(iráni fél).

    Üdv

  4. A Mistralokat azért veszik, hogy a tengerészgyalogságuk újra kiterjeszthesse akciórádiuszát a világóceánra. Jelenleg, ezekkel az egységeikkel, csak igen korlátozott mértékében, a saját partjaik közelében tudnak csak akciózni.

  5. Nem is, mert magas lesz a sugárszint! A nyugat mindig is taktikai atommal kívánta megállítani a sokmilliós muszka gőzhengert, a csúcstechnikájú amcsi fegyverek csak hab a tortán.

    Jelenleg az orosz szárazföldi erők teljes létszáma valahol 740’000 körül van. Ebben tudtommal még a szakács is benne van a konyhában.

    Ezt szétszórva az ország egész területén van. Kamcsatkától, a kínai határ mellett és Európában. Az orosz tömeghadseregnek végre, a régi időkhöz képest. Jelenleg ma az orosz fegyveres erők látszáma gyakorlailag összemérető az európai NATO tagországok látszámával, de a felszerelésük nem igazán.

  6. Hát Molni én úgy tudom még kb másfél milló az összlétszám ebben benne van az 1 db tengerészgyalogos hadosztály és 4-5 db önálló dandár (tengerészgyalogos).
    Ehhez egy desszant hadműveletnél mindenképp hozzájön minimum 3-4 ejtőernyős hadosztály és 6-8 szpecnaz dandár (katonai körzetenként 1-1)
    Nem mondom hogy mindhez van szállító kapacitás (több hullám valószínű)és nem mondom hogy elég lenne a légi fedezetük egy NATO szintű összecsapáshoz,de ha valamelyik balti állam vagy egy Grúzia szintű országocska megrángatja a medve bajszát azért minden városra jutna egy ezredecske :)))
    Állításod a 750.000-ről meglehetősen elnagyolt nem jelölted meg a forrásod…….:))))))
    Amúgy az oroszoknál nem hagynám ki a számításból a több tízmillió kiképzett tartalékost sem…..

  7. 2006.-ban volt 35 milla tartalékos! Azóta ez csökkent? :))))))
    Az orosz desszant csapatoknak nem a létszám hanem inkább a komoly nehézfegyverzet hiánya a gyengélyük.Az amerikai tengerészgyalogságnak legalább vannak pl M-60-aik (tank) meg önálló légitámogatás más fegyvernemektől függetlenül.
    A Mistral-ok sztem pont a nehézfegyverzet meg a hatótáv miatt kellenek.
    A légi fedezet már nehezebb ügy az 1 Kuznyecov nem is igazán szárazföldi célpontok ellen alkalmas.

  8. Tyutyu:

    azért a bmd-3 30 mm-es gépágyúja és a 9K11 vagy 9M111 rakétája nem könnyűfegyverzet.

    A bmd-4-es 100 mm-es lövege (ugyan az, mint a bmp-3-asé) is elég komoly.
    a 2C25 “Sprut” 125 mm-es lövege megnyugtató tűztámogatás lehet.
    Az ősöreg d-30-as 122-mmes tarackról ne is beszéljünk.

    Önálló légi támogatásuk valóban nincs, de más is a hadsereg felépítése.

  9. Küszöbön áll a megszállás? ZsidU2-es kémkötelék repült át Budapest felett. Részletek a mai Magyar Nemzet napilap címlapján, fotóval a kémgépről! Gripen kíséret sehol, szabadon leshették a hazafiak mobiltelójait! Ez hazaárulás!

    Ma reggel az I. kerületben légvédelmi sziréna „morgatás” volt, talán próba, de miért pont most.

  10. Tacsi te félsz tőlük valamiért? Tán rosz fát tettél a tűzre…..

    Wolfrick: Igaz de nem összemérhető egy tengerészgyalogsági M-60-assal vagy egy Mistral-ból kivágtató Leclerc-el amit szintén támogatnak BMP-k legalább olyan jók mint a BMD-3-as amit amúgy kedvelek…

  11. 24.12.2009 „Egy millióra csökken az orosz hadsereg létszáma 2016-ra. Ezt Anatolij Szergyukov orosz védelmi miniszter jelentette ki…” http://hungarian.ruvr.ru/2009/12/24/3222492.html

    Máshol meg arról is írtak hogy az 1 milliós létszámot 2012-ig akarják elérni.
    Igaz, ez a fentihez képest fél évvel korábbi hír volt (2009. április 04.)
    http://www.oroszhirek.hu/index.php/gazdasag/37-gazdasag/56-oroszorszag-egy-millio-fre-csoekkenti-hadsereget

    De sehol nem találtam utalást 740 e. létszámra.

  12. Ácsi:

    Hajóból a t széria harckocsijait rakják ki. Az orosz tengerészgyalogosok bmp-t, és t80, t90-t használnak. A bmp-nek van olyan „konzervnyitó verziója”, ami az aktív elhárítás kivételével minden harckocsit kibont.

    Amiket előtte felsoroltam, azt kidobálják il-76-osból. Valóban nem egy súlycsoport.

  13. Szvsz a BMD könnyű jármű Wolfrick, szal az orosz VDV-nek csak a funkciója azonos az amerikai tengerészgyalogsággal, miszerint mindkét erő az adott ország fő expedíciós ereje, a fegyverzete már nem. A VDV könnyűgyalogságot az amerikai tengerészgyalogság közepes és nehézgyalogságot képvisel.

  14. A tömeg csak a kirakásnál számít, de a darukat a legegyszerűbb megerősíteni.

    Jelenleg t-80 és pt-76 – mondjuk utóbbi elég semmi – (tervezve 2015-ig t-90-re a teljes csere)

    Ha jól emlékszem a kaszpi flotta kivételével mindenhol van függetlenített harckocsit hadtest, valamint a tengerész hadtesteknek is része egy harckocsi alakulat.

    Bár elég strukturálatlan, a http://rusnavy.com/ -on találsz infókat.

  15. Az amerikai tengerészgyalogság jelenleg M1-eket használ, csak a könnyebb (?) változatot, aminek nincs urán a páncélzatában. Ezzel együtt is én az amerikai tengerészgyalogságot is könnyűgyalogságnak venném, mert ha utánanéztek a gyalogoszászlóaljaknak nincs szervezetszerű szállítóeszközük. Adott művelethez rendelnek hozzájuk járműveket (AAV,LAV,M1). Ilyen tekintetben a VDV „nehezebb” gyalogság, mert mindíg a saját szervezetszerű(adott esetben elég nagy tűzerejű – BMD-3,4) járműveivel együtt harcol, mozgatása azokon történik. A tengerészgyalogos alapesetben bizony gyalogol!

  16. Az Usa tengerészgyalogság szerkezete mégis jobb sztem mivel igen komplex. Van mindene ami egy komplett hadseregnek kell.Légierő , tüzérség ,műszakiak,légierő stb.
    Ezen kívül ha jól tudom külön parancs alapján 60 napig az elnök bevetheti a kongresszustól függetlenül és csak utólag kell megmagyaráznia lehet hogy csak a választásokon.
    Nem kell vitáznia senkivel nem kell meggyőznie senkit az elnöknek hanem ha ez amerika előnyét szolgálja beveti és kész.
    Ez óriási tűzerő és hatalom.
    Harcértékben (pl kiképzés) nem hinném hogy az orosz tengerészkatona elmarad az amcsitól a fegyverzete sem rosszabb csak kevesebb publicitást kap és nem sztárolják annyira mint az amerikai társaikat.
    Az oroszoknál az ejtőernyősök és a szpecnaz illetve a bizonyos belügyi kommandósok képviselik a csúcsot nem a tengerészgyalogosok.

    üdv

  17. Nem véletlen hogy amcsi filmekbe ha az elnök bajba van stb. egyből tengerész gyalogosok mennek érte.

    Mível az elnök mindenkoron a tengerész gyalogosok legfőbb fő parancsnoka míg a hadsereg fő parancsnoka csak vészhelyzetben és valós háborús helyzetben.