|

Túlfutott egy katonai szállítógép Nigériában

A Nigériai Légierő egyik Alenia/Aeritalia G-222 típusú szállítógépe súlyosan megrongálódott egy leszállás során. A géppel épp egy esetleges katasztrófa esetén szükséges reakcióidejüket tesztelték.

47 utassal és ötfős személyzettel a fedélzetén súlyosan megrongálódott március 12-én egy nigériai katonai repülőgép, miután túlfutott a Port Harcourti Nemzetközi Repülőtér leszállópályáján. Szerencsére haláleset nem történt, a fedélzeten tartózkodók közül azonban 10 fő megsérült.
A gyakorlat miatt a fedélzeten tartózkodott számos újságíró és katonai vezető is. Az utasok többségét azonban katonák, rendőrök, tűzoltók és biztonsági szakemberek alkották.

Az egyik fedélzeten tartózkodó újságíró, Onyebuchi Ezigbo így emlékezett vissza a történtekre:
„A gép biztonságosan leszállt, de ahelyett, hogy a földet érést követő néhány másodpercen belül lassítani kezdett volna, továbbra is hatalmas sebességgel robogott a pályán, amíg le nem futott róla. Hálásak lehetünk a repülőtéri tűzoltóknak, hogy nem gyulladt ki a gép, mely a felismerhetetlenségig összeroncsolódott. Ott is hagyták a bokrok között a sárban.”

Az eset okait egyelőre nem ismerik, a kivizsgálást megkezdték. A baleset miatt rögtön lezárták a repteret, a leszállni készülő járatok nagy örömére, ám órákkal később újra közlekedtek a gépek.