|

India sürgeti a VIP-heliket

Az indiai védelmi minisztérium sürgeti az AW101 szállítóhelikopterek megrendelését, melyeket az indiai honatyák szállítására használnának.

India annak ellenére rendelné meg a típust, hogy nincs meg a szükséges, elkülönített pénzügyi forrás, így érdekes megoldással próbál anyagiakhoz jutni.
„A juttatásokból és egyéb pénzekből előteremthetjük az összeget, ám ennek végrehajtásához először alá kell írnunk a szerződést.” – nyilatkozta egy parlamenti forrás.

Az Indiai Légierő 12 darab szállítóhelikoptert rendszeresítene VVIP szerepkörben, ezt eddig az orosz Mi-17-esek töltötték be. Egy 2008-ban megtartott tesztelés után az amerikai Sikorsky S-92 „Superhawk” és az európai AgustaWestland AW101/EH101 közül az utóbbit választották.

Az kedves Olvasó most kapaszkodjon meg, a következő volt az indoklás: az európai típus magasra épített faroktartója miatt a fontos személyt szállító gépjármű közel tud állni a rámpához.
(Csak így zárójelesen kérdezném, hogy akkor mit néztek az Sikorsky gépén „tesztelés” címén…)

A Sikorsky S-92 ,

Az európai típust az Egyesült Államokban is kinézték, kettőt le is szállítottak nekik tesztelés céljából. Összesen 20 darabot terveznek rendszeresíteni, ám a programot költségtúllépés miatt jegelték.

Az indiai kiemelt személyek számára már rendeltek 5 darab, közepes méretű Embraer 135 Legacy üzleti gépet 2003-ban, ezt fejelték meg további 3 Boeing Business Jettel 2005-ben.

3 hozzászólás “India sürgeti a VIP-heliket”

  1. Ezért tart ott India, ahol tart, csontsovány szent tehenek és leprások az utca porában. Ezek akarnak a fegyelmezett, szorgalmas és a korrupciót üldöző Kínának régiós, sőt globális ellensúlyt képezni? Dél-Afrikával kellene összeállniuk gépfejlesztésre, ott is VIP szállításra használják a légierőt mostanában…

    A Szabályzat megsértése miatt moderálva!
    Tacsk0 nyomatékosan megkérlek (immáron sokadszorra…), hogy vagy hagyd abba a cigányozást,zsidózást és minden egyéb nem ideillő viselkedést, vagy nagyívben kerüld az oldalt. Köszi

    Phoenix

  2. Milyen rámpához tud közel állni? Talán a Rollshoz vagy a Bentleyhez, nem? Szerintem ezeknek a tendereknek és beszerzéseknek egyetlen céljuk van. Jól megkenetni magukat. Néhány csip-csup ügyet világgá kürtölnek, így lehet mondani, hogy harcolnak a korrupció ellen. De valójában gőzerővel megy a lobbizás. Nekem ne mondja senki, hogy megéri 5-10 féle helit és ki tudja mennyiféle repülőt párhuzamosan üzemben tartani.