|

Megújulnak a bőrnyakú Cobrák

Az Elbit Systems of America az utóbbi időben jó szériát fogott ki, ugyanis két, összesen több mint 24 millió dolláros szerződést is kötött az Egyesült Államok Tengerészgyalogságával.

A bőrnyakúak AH-1W SuperCobra harci helikopterei fogják megkapni az Elbit Systems tengerentúli leányvállalatának rendszereit. Az egyik a TVDL, vagyis Tactical Video Datalink lesz, melynek segítségével a felderítést végző pilóta nélküli gépek által közvetített élő képet képesek lesznek továbbítani a helikopterek képernyőire. A Cobrák operátorai pedig feldolgozhatják és továbbíthatják majd azt a többi helikopternek és a földi egységeknek is.

A TVDL-t egyébként már 2008-óta teszteli a tengerészgyalogság a marylandi NAS Patuxent River támaszponton. Az új datalink 15,6 millió dollárjába fog kerülni a USMC-nek. A teljes flotta 2010 év végéig megkapja majd a TVDL-t.

A másik rendszer, mely az AH-1W-k arzenáljába kerül, egy új sisakkijelző- és célkereső lesz. A 8,2 millió dollárba kerülő fejlesztés segítségével a személyzetek munkáján könnyítenek, ugyanis a legfontosabb rendszeradatok (sebesség, magasság, stb.) ellenőrzéséért már nem kell a képernyőkre nézniük.

Az éjjel-nappal egyaránt használható kijelző tesztelése 2007-óta folyik, beépítésére pedig szintén 2010-ben kerül majd sor.