|

Megtévesztő védelmező

Annak ellenére, hogy a jelenlegi háborúkban az Egyesült Államoknak nincs szüksége az ellenséges radarok megzavarására, nem zárható ki, hogy a jövőben sem lesz. Éppen ezért az ilyen célú eszközök fejlesztése tovább folyik.

Ezen kategória egyik legújabb képviselője a Raytheon által fejlesztett MALD-J (Miniature Air-Launched Decoy-Jammer), melynek magyarul nincs igazán megfelelője, talán Miniatűr Légi Indítású Zavaró-Csalinak lehetne fordítani. Mivel oldalunkon még nem volt róla szó, ezért nézzük meg kicsit részletesebben, miről is beszélünk.

Az Amerikai Egyesült Államok Légiereje 2003-ban bízta meg a Raytheon vállalatot egy légi indítású, feláldozható, az ellenséges földi telepítésű radarok és légvédelmi rendszerek megtévesztésére szolgáló eszköz kifejlesztésével. A 88 millió dolláros kezdő költségvetésű projektet az előző évben befuccsolt, hasonló célú Northrop-Grumman/DARPA tervezet helyett hívták életre.

A MALD-al szemben támasztott elvárások a következők voltak: repülési idő 35 000 lábon (10 668 méter) legalább 45 perc, 3000 lábon (915 méter) legalább 20 perc. Az eszköz 3 méter hosszú és 20 centiméter széles lett, másfél méteres szárnyfesztávolsággal és mintegy 90 kilogrammos tömeggel. A szerkezet meghajtásáról a Hamilton Sundstrand TJ-120 hajtómű gondoskodik, mely maximum 926 kilométer megtételére teszi alkalmassá a MALD-ot. Az első nullszériás példányok csökkentett ütemű gyártása 2007-ben kezdődött.

A MALD és a MALD-J között a J betűn kívül annyi a különbség, hogy utóbbi amellett, hogy elvonja a radarok figyelmét az indító gépről, még azok zavarására is képes, vagyis egy fokkal hatékonyabb.

MALD-J-k egy F-16-os szárnya alatt

De miért pont most írunk a MALD-J-ről? Nos azért, mert az eddigi, vadászbombázók felfüggesztési pontjain eltöltött „repült órákkal” ellentétben a napokban megtörtént az első indítása is.

„A MALD-J felvértezi a vadászgépeket egy újabb, fontos képességgel.” – mondta az esemény kapcsán Scott Muse, a program vezetője. „A MALD-J segítségével redukálhatóak az ellenséges légvédelem kiiktatása közben elszenvedett veszteségek, és könnyebbé is válhatnak a SEAD-bevetések.”

A MALD-J sorozatgyártása várhatóan 2011-ben kezdődik, és még abban az évben rendszerbe is áll majd a légierőnél, ahol elsősorban az F-16-osok fogják használni. Nagy valószínűség szerint később a haditengerészet is szolgálatba állítja EA-18G Growler gépeinek arzenáljában.

5 hozzászólás “Megtévesztő védelmező”

  1. > Annak ellenére, hogy a jelenlegi háborúkban az Egyesült Államoknak nincs szüksége az ellenséges radarok megzavarására

    Nana! Most mondták be a Kossuth Rádióban, hogy ürgebőrbe bújt CIA-s békemberek jelentései szerint Venezuelából induló B-727-esek szállítják Afrikából a hasist az Al-Kaida támogatásával a világ minden tájára száztonnaszám, blabla.

    Ez is csak annyira igaz, mint a szudáni sárga urán iraki kapcsolata, amit az olaszokkal hamisíttattak a jenkik elnöki különhelikopterekért cserében – de arra jó lesz, hogy lerohanják Venezuelát, Chavezt felakasztassák és ellopják az olajat.

    Venezuela ellen viszont szükség lesz radarzavarásra, mert ott Szuhojok és SA-10-esek fogják várni őket, sőt esetleg kubai és orosz internacionalista segítségnyújtó csapatok! No pasaran!

  2. Tacsko: Léteznek összeesküvések a világba, de amit teírsz/művelsz, az már kóros.

    „CIA-s békemberek jelentései szerint Venezuelából induló B-727-esek szállítják Afrikából a hasist”

    Azért jó tisztában lenni azzal, hogy Venezuela nem Afrikában van…

  3. Keressétek vissza az MR1 honlapon, mert tényleg volt ilyen téma szombaton a hírekben. A lényeg, hogy a CIA szerint Venezuela finanszírozza Afrikában olcsó selejt B-727 gépek vásárlását, amik néha csak egy útra jók és ezek viszik a drogot és az Al-kaida is benne valahogy. (Miben nincs benne a jenkik szerint manapság?)

    Állítólag a gépeket gyakran felgyújtják, ha vége a fuvarnak, vagy ha ócskaságuk miatt nem tudnak felszállni, mert jóval kevesebbet érnek a soktonnás kokó rakománynál.

    Egyelőre csak ennyit találtam:

    http://www.reuters.com/article/idUSTRE60C3E820100113

    http://prairiepundit.blogspot.com/2010/01/al-qaeda-airlines-frome-venezuela-to.html

    Szóval Chavez készítse a lángálló kezeslábast, mert hamarost jön hozzá a demokrácia nagy világcsendőre – ti meg mehettek meaculpázni!