|

HTKA Hírhalom 2010. 2. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

HTKA Hírhalom 2. hét

Az EADS North America leszállította az Alabamai Nemzeti Gárda számára az első négy UH-72A Lakota helikoptert, az új típus a kiöregedő OH-58 Kiowakat váltja. Összesen 345 Lakotát kap kézhez 2015-ig a U.S. Army, melyet az Eurocopter polgári használatra létrehozott, EC145 jelzésű típusából fejlesztettek ki.
Az amerikai hadsereg emellett lehetséges, hogy újabb európai helikoptert is rendszeresít, az UH-72A felfegyverzett változatát, az „Armed Scout 645”-t (vagy EC645) az OH-58D leváltására ajánlja az EADS a Lockheed Martinnal kooperálva.

UH-72A

Megkezdte éles bevetéseit Afganisztánban az ausztrálok által lízingelt első Heron UAV. A MALE (Medium Altitude Long Endurance) kategóriájú pilóta nélküli eszköz az kengurusok mellett az afgán és a nemzetközi békefenntartó egységeket is támogatja Dél-Afganisztán egén körözve. Ausztrália két IAI Heron UAV-t lízingel, a gépek kezelését egyelőre az ausztrál személyzet nemzetközi oktatók felügyeletével végzi.

Heron

A Pentagon közel 35 millió dollárosra módosította a Sikorsky Aerospace-szel kötött, a még üzemben álló 44 darab F-5E/F/N Tiger II repülőgépre vonatkozó alkatrész-ellátási, karbantartási és javítási szerződést, mely az idei év decemberéig érvényes.

F-5N Tiger II

A brit védelmi minisztérium bejelentése szerint 865 millió fontos (1,4 milliárd USD), 10 évre szóló szerződést kötöttek a Rolls-Royce-szal a brit Eurofighter Typhoonokat meghajtó Eurojet EJ200-as erőforrások logisztikai támogatására és alkatrész-ellátására. A döntés 3000 magas szakképzettséget igénylő munkahely fenntartását érinti.

EJ200 afterburner

A Brit Királyi Légierő január 13-án átvette első két modernizált CH-47 Chinook Mk3 típusú szállítóhelikopterét. A tervek szerint a RAF idén további hat ilyen forgószárnyast vesz át, ezekkel 46-ra nő a brit Chinookok száma. Azonban új gyártású CH-47 Chinookkal is gazdagodik a RAF, tavaly 22 darab CH-47F variánst rendelt a szigetország. Az első gépek 2012 vége felé várhatók.

Chinook Mk3 test flight

Újabb rövidhír a britektől, a védelmi minisztérium hamarosan dönt a BAe Nimrod R1 pótlásáról. A honi gyártású rádióelektronikai felderítő repülőgép helyére használt amerikai típus, mégpedig az RC-135 „River Joint” érkezhet. A hírek szerint már megegyeztek a felek, a szerződés aláírása heteken belül várható.
További hír, hogy a Kinlossban állomásozó MR2 variánsú példányok március 31-ével befejezik pályafutásukat, egy évvel korábban, mint azt korábban tervezték és két évvel azelőtt, hogy a lecserélésükre rendelt MR4-esek megérkeznének.

Nimrod R1

A Dassault Aviation hónapok alatt integrálta a Rafale fedélzetén a Semac ACMI (Air Combat Maneuvering Instrumentation) eszközt, amely lehetővé teszi a pontos légi helyzetkép kialakítását. Erre az amerikai Red Flag hadgyakorlatra utazó gépek miatt volt szükség.

Dassault Rafale B with MBDA semac pod

Dassault Rafale with MBDA Semac pod

285 hozzászólás “HTKA Hírhalom 2010. 2. hét”

  1. A fejlesztés lehetséges változatainak figyelembevételével elérhető lenne, hogy a légierő 3-5 éven belül rendelkezzen mintegy 30 db harci repülőgéppel (Gripen, MIG-29) és 24-24 harci-, illetve szállító helikopterrel (MI-8, MI-24D).

    Mi a fészkes fenének 30 db gép? Előbb talán a meglevő 14 db-ot kellene felfuttatni redesen. Ne költsünk már pénzt új gépekre, csak akkor, ha már a 14 üzemeltetése flottul megy.

    A MiG-29 mi a búbánatot keres a listában? Modernizálni olyan gépeket, amik gyakorlatilag a végüket járják nem lehet. Új MiG-et venni semmi értelme.

    24-24 harci és szállító heli állomány? Nézzék már meg, hogy egy Hollandia méretű országnak mi van… Miért Mi-8-at akarnak? Az ősrégi. Valami mondernebb Mi verzió kellene – Mi-171 – vagy más. Itt lehet, hogy csak szimplán lusták voltak leírni a Mi-8AMTSh megnevezést, mert így is hívják a Mi-171-et.

    A Mi-24 is totálisan elvult, valami más kellene vagy minimális modernizáció a meglevő állományon és a meglevő állomány kifutásával új gépet rendszeresíteni. A Mi-24-et el kell felejteni. A modernizált Mi-35M is talán-talán szóba jöhet, csak nem túl elterjedt…

    Ez a pár sor már megmondja azt, hogy egy lózung ez a rész. 3 percet sem gondolkodtak rajta.

  2. Légvédelmi és radar kérdésekről egy árva szó sincs a programban. A gépek beszerzésén túl az üzemeltetésről sincs semmi.

    Azt sem értem, hogy mit ragaszkodnak a T-72-höz. Elavult vacak. Vagy olyan szintű modernizácó kell, mint amiz a szlovének csináltak a T-55-tel vagy nyugati „levedlett” harckocsi sem lenne rossz, ha lesz még rá alkalom.

    Modernizált T-55.
    http://www.worldaffairsboard.com/attachments/land-forces/17488d1260027363-vietnam-peoples-army-m55s1.jpg

  3. Arra nem gondoltatok hogy nem katonai szakértőknek írták ezt a kis tájékoztatot?
    Ha jó esetben a Jobbik nyerne akkor is ott a honvédség ami nem idiotákból áll.
    Tehát nem kell agódni nem egy 30 éves volt szovjet mi-8-ast vagy mi-24D-t fognak rendszeresíteni.

  4. Allesmor Obranna

    Ne legyenek illúziódi a Honvédség beszerzési vonalával kapcsolatban.
    Molnibalage-val egyetértek. Szép is, romantikus is a MiG-29, de modernizáni a mi példányinkat 2002-2003 körül kellett volna, nem 14-et, hanem az összeset, míg manapság az MiG-nek bejáratott technológiájú, modern példányai nincsenek. Tovább megyek, sajna már az sem megy, hogy a MiG udvaráról egy századnyi 9.13-ast leakasszunk, mivel ezek a gépek is alig repülnek, napjainkban az orosz légierőben vegyesen 9.12A és 9.12B verzióka vannak, egy századnyi kisérleti SzMT-vel egyetemben. Zömmel öreg sárkányok.
    A MiG-35 pedig még nincs sehol és a megfelelő darabszám talán már nem is lesz.
    A Gripen döntés folyománya, hogy nekünk most 2010-ben Gripen kell. Vagy repüdőben, technikában, fegyverzetben, alkalmazásaban, vagy pedig további darabszámban. De akkor is kell költeni repidőre, technikára, fegyverzetre, alkalmazásra. Kellenek hozzá hajózók, kellene hazai javítóbázis, alkatrészek tömkelege és az önállóságoz berepülő csoport. Mert még ez sincs hazai kézben. A normális működéshez valóban egy ezrednyi kell, de ennek realitása csak 4-5 éven belülre datálható, vagy mégkésőbb.

    A helikopter egy olyan rendszer nálunk, hogy abból a kevés sose elég. Nem mintha vietnámi háborúsdit akarnánk játszani, de egy típus fenntartása csak egy bizonyos daranszám felett rentábilis. Jó lenne a Mi-24V a Mi-28-asok forgószárnyával, faroklégcsavarjával, hajtóművével, reduktorával, vezérlésével, de az eredeti nagyobb szárnyakkal és a behúzható futókkal, de ilyen verzió nincs. A fixen „lógó lábú” Mi-35M helyett akkor már inkább a Mi-28-as, de ahelyett meg akkor már inkább az Apache.
    Szállítógépből meg tényleg elég lenne az orosz technikája, azaz a Mi-171-es. Ide elég.
    A szárzaföldi technikából pedig a harckocsik helyett jelenleg a közepesen páncélozott csapatszállító harcjárműek felxibilisebb megoldásnak tűnnek, ilyen pl. a svéd fegyverbarátaink CVN-90-esnének 40-es Bofors-szal szerelt verziója, ez már mindent tud, vagy mégtöbbet. Területvédelemre pedig újra meg kell honosítani a tüzérséget, elsősorban a precíziós tüzérséget, csövest és rakétásat egyaránt. És ami a legfontosabb: élőerő. A Honvédségnek a békeidős feladatvégrehajtások és a kiképzés folytonossága szempontjából újra el kell érnie a 40-45 ezres létszámot. „Kisebb-ütőképesebb” lózungok kora lejárt.

  5. Hát mind kettőben van igazság
    Főleg ha hosszútávon nézzük.
    Helyi „hadipar” nem kell nagyra gondolni.
    Alkatrész utánpótlás vagy könnyebb kézifegyverek gyártása
    Mint pl Nyíregyháza mellett lévő üzemben ahol a licence alapján
    AGM–65 Maverick is gyártanak.
    Igy nem kellene a drága USA gyáraktól vásárolni +munkahely.
    Szállítás: hát igen mi-8 és a 24 es már eljárt az idő és a 29 es felett is.
    Az új míg-35 drága és hát még lehetnek gyerekbajai.
    Akkor inkább a Gripen még legalább +14 gép lehetőleg akkor már NG és +repórák és éleslövészet.
    Helikopterek meg hát vagy a mi-8 utódja a 171-es vagy CH-47D Chinook bár úgyis csak állom
    De ha már mindig a „sógorokat” hozzák fel pl akkor UH-60
    De persze ez mind pénz pénz és pénz… És van máshova is költeni .

    U.I.:
    A lassan kiöregedő ancsákat is le kell amjd válltani
    vagy c-130 as vagy a német légierőtől C-160 ill C-27.

  6. Onedin kapitány

    Liberator, ott a pont!

    De Molnibalage-nak is igaza van… sokmindenben.
    Én még hozzátenném, hogy valószínűleg komolyabb helikopteres szakember nem látta az anyagot. Nyugdíjas MiG-29 pilóta (szdpk) viszont tudomásom szerint akad a Jobbik stábjában. Na nem, nem Vári Gyula váltott nézőpontot.))

    A 72-es egy olcsó átmeneti megoldás, a felújítás és a korszerűsítés munkát adna a hazai hadiiparnak. Az 1 eurós Leo-2 ajánlat már nem érvényes, lecsúsztunk róla, el lehet felejteni.
    Egy ezrednyi használt Leo behozatala és rendszerbeállítása vélhetően többe kerülne, mint a hasonló mennyiségű 72-es felújítása. Ezúttal nem Iraknak, hanem nekünk.
    Vona Gáborék gazdaságpolitikailag közeledni szeretnének az ex-szovjet térség államaihoz. Exportálni akarnak, leginkább mezőgazdasági termékeket, cserébe viszont nyilván beszámítanának helikoptert, rakétát, alkatrészt. A gazdasági ellentételezés jogos elvárás a másik fél részéről, különben se biztos, hogy mindig lesz eurójuk. (Bár a mostani gázárakat elnézve… Különben már nem hisznek a dollárban.)
    Nyilván NATO szempontból nem ideális a 72-es és a 29-es, és az elhappolt üzletek miatt is törvényszerű, hogy lesz fanyalgás, ám ha itthon a Jobbikosok kerülnek bármilyen formációban hatalomra ehelyett a szeretnivalóan cigánybűnőzőbarát mostani kormány helyett, akkor a Nyugat eleve, alapból megpróbál minket szívatni.
    Vonáék valahogy úgy gondolkodnak, hogy inkább veszek korszerűsített MiG-29-et 500 tonna alma/db áron, mint F-16-ot újabb euro-hitel fejében…

    Hangsúlyozom, itt nem csak az Oroszokról van szó. Nyilván törekednének az együttműködésre az ukrán és a fehérorosz hadiiparral.
    Fehéroroszország például, mint az Aranysasban láthattuk önerőből megoldotta a náluk repülő 29-esek korszerűsítését egy aránylag elfogadható szintre.

  7. Mint pl Nyíregyháza mellett lévő üzemben ahol a licence alapján
    AGM–65 Maverick is gyártanak.

    Nyíregyházán???? Mavericket???? Licenszben????

    Na ne rongálj… :D

    Amire te gondolsz az a HM Arzenál Zrt. nyírteleki üzeme, ahol a rakétákat karbantartják és javítják, de szó sincs semmilyen gyártásról.

  8. Hadiipar Amerikai rakétákat szerelnek Nyírtelken Egy AGM-65 típusú Maverick infraérzékelővel ellátott rakétát mér be Tuza Zoltán mérnök Nyírtelken. Az amerikai Raytheon és a Honvédelmi Minisztérium tulajdonában lévő HM Arzenál Elektromechanikai Zrt. közti megállapodás szerint holnaptól a magyar cég alvállalkozóként, amerikai közreműködéssel közép-európai logisztikai-szerelő-beállító bázist működtet a Maverick levegő-föld rakéták számára. Ilyen rakétákkal van felszerelve a magyar Gripen-flotta is

  9. Onedin kapitány

    Liberator!
    Annyit a közép-ázsiai országokhoz, hogy igen jól járnánk vele, ha sikerülne arrafelé kiépíteni a stabil kereskedelmi-gazdasági hídjainkat. Nem véletlenül nyüzsögnek a térségben az oroszok, az amik, és a kínaiak, ott a kőolaj és a földgáz, hatalmas mennyiségben, a jövő Kuvaitjairól és Szaúd-Arábiáiról van szó.
    Apropó, Molnibalage, Te, mint olajipari szakember mit szólsz ehhez?
    Meg régebben fórumozott egy másik srác is, aki geológusnak készült.

  10. Onedin kapitány

    @Allesmor Obranna:

    „Területvédelemre pedig újra meg kell honosítani a tüzérséget, elsősorban a precíziós tüzérséget, csövest és rakétásat egyaránt. És ami a legfontosabb: élőerő. A Honvédségnek a békeidős feladatvégrehajtások és a kiképzés folytonossága szempontjából újra el kell érnie a 40-45 ezres létszámot. “Kisebb-ütőképesebb” lózungok kora lejárt.”

    Ugyanezt mondja az említett anyag. Hogy könnyebben megtaláld, újra belinkelem:
    http://www.jobbik.hu/sites/jobbik.hu/down/Jobbik-program2010OGY.pdf

    A Magyar Honvédséggel kapcsolatos J-tervekkel a 70. oldalról induló szövegrész foglalkozik.

  11. Üdv!

    Elolvasva inkább arra gondoltam, hogy:
    – aki írta, az valami képeskönyvből nézte ki a típusjeleket. ergo nem sok fogalma van róla.
    – annyi rálátása nincs a dolgokra, mint nekem, ( pedig nekem k**ra kevés van ).

    [ A tévedés jogát fenntartom ]

  12. Amint látom mindenki az utolsó fejezetet vette észre. Nekem is irreálisnak tűnik, de sztem itt arra gondoltak, hogy amíg nincs új, vagy modernebb addig a régivel „harcolnak”, ami még mindig jobb mint a semmi…

    Több téren meglehetősen jó a program, bár terjedelmi okok miatt nem részletezett.

    A GDP arány állandósítása végre leállítaná azt a költségvetési megkurtítási tendenciát, ami most folyik.

    „A Jobbik célja, hogy a légierő alkalmas legyen a nemzeti légtér védelmére, továbbá tudja támogatni és oltalmazni a
    harcoló szárazföldi alakulatokat.”–> Eszerint végre eljutnánk odáig, hogy a Gripenekre jut földi támadófegyverzet.

    „Haladéktalanul kialakítjuk a légierő mozgósítási hadrendjét, főleg a kiszolgáló, műszaki-technikai és logisztikai
    területeken, békében egy, minősített helyzetben három repülőbázison, 3000 fő tartalékossal”–>Ó igen! rájöttek, hogy a műszakiak között komoly hiány van, és hogy egy reptér nem elég.

    „Évente százmilliós nagyságrendű pénz megy veszendőbe a kiképzett katonák leszerelése miatt, a helyettük bevonuló
    újak képzésére.”—>Rájöttek, hogy a kiképzett katona sokba kerül, ha már egyszer „létrehozták” ott kell tartani.

    Egyelőre ennyi.

  13. Allesmor Obranna

    Onedin kapitány hozzászólása a krumpliért kapott H-29-estől a magyar integráción át a Gripenig bezárólag nyilván csak vicc.

    Az előző előtti évtized (hogy repül az idő) délszláv háborúi talán az egyetlen felhasználható iránymutató arra nézve, hogy pontosan milyen fenyegetettség ellen is kellene felszerelni a Honvédséget. De már ez sem egészen igaz, hiszen az akkori eseményeket egy speciális etniaki helyzetű terepen egy hidegháborús érában felszerelt, de politikailag az el nem kötelezettek táborába sorolt JNA eszköztárával játszották a felek. Ma már egyrészt ilyen felállás egyátalán nincs, ami meg van, az ellen teljesen más kell, mint a mindig is csak papíron erős egykori Néphadsereg. Ne feledjük, hogy 15 éve Meciar Szlovákiája még az ex-csehszlovák hadsereg felével bírt, míg ma Fico és Slota ennek a töredékére zsugorodott maradványával büszkélkedhet. A szlovákoknál meg etniaki villongások, meg állami terror egyelőre erősen merész elképzelés. A románoknál meg utoljára a Ceaucescu-éra végnapjaiban, 1987-1989 között képzelegtek arról, hogy netán megelőző csapásként meg kéne támadni minket. Azóta is volt néháy ilyen elképzelés, de a conducator bukása után rohamosan romlott a megvalósíthatóság esélye. Ma a román hadsereg egyre korszerűbb, de annyira összement, hogy Románián kívül területszerző kalandra biztonságosan már képtelen. Ukrajna átjárója felénk elég szűkös és talán náluk a legkevésbé valószínütlen egy ellenünk irányuló politikai fordulat.
    Mi következik mindebből?
    Hogy a hadsereg létszámának és felszereltségének meghatározásakor elsősorban a békeidős feladatok végrehajtása, másrészt a felkészülés fenntartása és csak harmadrészt az esetleges területi integritást veszélyeztető cselekmények elhárítása a sorrend. A külszolgálat pedig egy olyan plusz, amely megvalósítását kell igazítani a fenti sorrendhez és nem fordítva.
    Tehát a Honvédség ezeknek csak úgy tud megfelelni, ha az élőerő számát megnöveli, mert az élőerő használhatósága a legsokoldalúbb. A második a szállítókapacitás és az élőerő támogatása, tehát a felfegyverzett csapatszállító szárazföldi és légi technika, másodsorban a műszaki kontingens megerősítése. Látható, hogy idáig mindez jól használható mind a belföldi (kiképzés folytonossága, természeti katasztrófák, akár karhatalmi -brrrrr…) célokra, mind pedig a külszolgálati feladatokra való felajánlkozás terén.
    A speciálisabb területek csak ez után jönnek. A légtér dinamikus és statikus védelme az ország területi integritásának és a NATO egységének védelme szempontjából fontos, ide jönnek a szuperszonikus többfeladatú gépek és a kisebb méretű csapásmérésre is alkalmas harci kiképzőgépek, nomeg az újra kiépítendő, de mobilizálható rakétás honi-és csöves-rakétás csapatlégvédelem. És ezután jön a speciálisan a területvédelmre alkalmas precíziós és területlefogó tüzérség. Mert ez utóbbi passzív, békeidős megléte jár a legkisebb költséghányaddal, de a mi 4-500 km-es szélességű országunkban még kellően hatékony. Persze csak abban az esetben, ha mindehhez megjelenik hazánkban is a minden téren kiválóan alkalmazható pilótanélküli felderítő kapacitás is.

  14. Lényeges dolog ami már írtam orosz gáznak és olajnak szabad az útja Kína és Japán felé magyarul nem probléma ha Európa nem akarja drágábban venni az energia hordozókat.
    De Eu-nak már probléma ha nem kap gázt és olajat.

    Jobbik joggal gondolja hogy kelet fele újra nyitni kell pénz meg lesz ha megszűnik az agyonsegélyezés.

    Akkor lehet venni S-400 légvédelmi rendszert ami nyújt egy kis védelmet.
    Orosz páncéltörő rakéták meg nem rosszak azok licencét átlehet venni.

    Pénz van itt csak elfolyik.

    Ez egy tervezet kormányzás esetén.

    Első legfontosabb a jogfolytonosság megteremtése vissza állítani a történelmi alkotmányt.

    Utána lehet beszélni mi kell a hadseregnek és akkor lesznek rátermett emberek akik tudják mi kell.

    helyzet az hogy előre kiteregetni a lapokat nemzetbiztonsági kockázat.

  15. Onedin kapitány

    Lehet, hogy a típusjelzések a nagyközönségnek szólnak (és szárazföldi tisztek szakértelmét tükrözik), és lehet, hogy módosítani kell majd a részleteken (vadászgépet nem, csak helikoptert venni keletről), de legalább valakik tudják, hogy mit akarnak és nem a „kisebb de erősebb” leépítési álcadumában gondolkodnak. (Mint anno Waxhler vagy milyen Tamás államtitkár úr a Fidesztől, vagy a Juhász Feri/Szekeres Imi úttörő szakpáros.

  16. Harckocsiból egyértelműen a Leo2 a nyerő. Lehet egy kicsit fantáziálni? Akkor azt mondanám, hogy Su-30MKH :) Na jó, ez erős volt. A felvázolt a gazdasági politika szerint viszont tényleg az oroszok felé nyitna a Jobbik. Az oroszok eddig is erősek voltak a csereberében (hihihi), így nyilván most is benne lennének. Na de akkor mi is jöhetne szóba? A Mikojannal nem erőlködnék, mert könnyen lehet, hogy hamarosan lehúzzák a rolót. Mi marad? Sukhoi. Milyen típus? Na? Vagy vegyünk Kínától jiji-t? (nem vicc, ez a vadászok megnevezése arrafelé). Szóval akármennyire is nem tetszik a Gripen és akármennyire is Orosz technika párti vagyok, el kell ismerni, hogy orosz gépek nem jöhetnek számításba. Annak idején az egyetlen értelmes döntés az lett volna, ha megvesszük a felújított F-16-okat és modernizáljuk a Mig-eket. A Su-22-esek kivonása pedig a legnagyobb állatság volt.

  17. Onedin kapitány

    Az említett W-t egyébként rendkívül sötét, atlantista-szabadkőműves alaknak tartom. (Származására nézve lehet találgatni.) Jellemző, hogy még OV-t is ki akarta túrni a hatalomból. (Pártelnök-választás.) Ez az ellenjelöltség aztán Viki bácsinak nem tetszett, s W a Fidesz felsővezetéséből egyenesen repült a negyedik-ötödik vonalba, állítólag önkormányzati képviselő lett valahol Észak-Magyarországon.
    Az az érzésem, hogy most is van mit a tejbe aprítania.

    1999-ben miatta kényszerült lemondani az újabb létszámcsökkentési-„erősítési” elképzelést (45 ezerről 30 ezer környékére) már nem támogató vezérkari főnök.
    Volt/van pár olyan politikusunk itt, akit egy dél-amerikai típusú „puccsra hajlamos” hadsereg esetén már rég kib..tak volna a HM ablakából, aztán „lefelé menet” gondolkodhatott volna rajta, hogy mikor kellett volna visszavenni az arcából…

    Elnézést a topic offért, remélem nem voltam unalmas.

  18. Onedin kapitány

    …Az egyik, Juhászék távozása után frissen ki/áthelyezett nagyarcú barom MSZP-s HM funkcionárius (semmi katonai tapasztalat, csak MSZMP-s/MSZP-s munkahelyek és történész végzettség) például amikor telefonon megkereste az akkori vezérkari főnök, hogy a „munkahelyi kapcsolat” miatt szeretne bemutatkozó látogatást tenni nála, csak annyit üzent vissza megalázóan, hogy: „- Maga majd akkor jöjjön, ha hívom.”
    A tábornok helyében felrendeltem volna néhány megbízható, markos legényt Szolnokról és a munka után hazafelé menő államtitkárt minimum elég alapos testi fenyítésben és nevelésben részesítettem volna.

    1000x inkább a Jobbik, mint ezek a…

  19. Vágyálom kategória:
    24 db Mi-171-es vagy Black Hawk vagy Lakota, talán mi is kipróbálhatnánk, jónak tűnik.
    12-18 db AH-64 Apache valamilyen változatból..
    A harci gépekkel már így jártunk Gripen van ezt kell szeretni.
    5-6 db C-27 Spartan esetleg felújított G-222, de inkább Spartan.
    Ez 62 gép a legjobb esetben, igaz kiképző helikopterek és kiképző motoros gépek nélkül.
    De ha 70 db modern technikánt bíró gépünk lenne, sokan örülnének!

  20. Onedin kapitány

    Obrana, a krumplit tényleg viccnek szántam. Viszont a magyar kreatívitás nem véletlenül legendás, sok csodára képes. A rendszerváltás előtt az egyik magyar kutatóintézet megoldott egy olyan problémát, aminek láttán később az amerikai védelmi illetékesek ereiben szinte megfagyott a vér…

  21. Ácsi a Nemzeti Banknak van egy tekintélyes valuta tartaléka.
    Másik rendet kell tenni a segélyeseknek vége ami 2000-3000m.ft
    Hadsereget első körben csak alap önvédelemig szabad fejleszteni.
    Déli-Áramlat miatt hazánk elleni háborút nem néznék jó szemmel.
    pl déli áramlat tranzit díját is felehet használni.

    amúgy most a külker mérlegünk megint pozitív ki hite volna.

    Magyarul csak nálunk van isten igazán válság.

    Neoliberális gazdaságpolitikát felejtsük el.
    Jó még nem hozott Dél-Amerika és többi kis állam példája.

    Úgy mint japánba kell lenni egy 10-15 évre ellőre mutató programon.

  22. Onedin kapitány!

    Nem akarlak piszkálni, se bántani se mást vagy védeni!
    De ismerek olyan történészt, aki igenis ért a hadvezetéshez! Tudja mit beszél!
    Tisztában van vele, hogy mi hogy működik! Hogy minden fegyvernemnek együtt kell működni a siker érdekében!
    Azért külföldön is van erre példa, ott van modjuk MacNamara, aki Vietnamban mintaszerűen elcseszte! Aztán átvette a Világbank elnőki pozícióáját!

  23. „ott van modjuk MacNamara, aki Vietnamban mintaszerűen elcseszte! Aztán átvette a Világbank elnőki pozícióáját!”

    Ja, nálunk is vannak ilyen univerzális miniszterek.Pl drazsé: először pénzügy majd rendészeti miniszter. Hogy a két szakág hol függ össze azt nem látom, de szerintem más sem.

    Az apache-ról meg kattanjatok már le. Rohadt drága a beszerzése, meg a fenntartása+EU-n kívüli. Inkább Eurocopter Tiger.

  24. Amit először meg kellene lépni a hadseregben az az, hogy a katonákat rendesen megfizetni.
    A jobbik programja egy vicc. :d már megbocsássatok.
    Egyébként én támogatnám a kínai gépek beszerzését, bár azokat se tudnánk reptetni. Amíg nincs meg az anyagi háttere egy hadsereg fenntartásának, addig teljesen felesleges bármilyen új eszköz beszerzése.
    Egyébként az is vicc amit a tubessel csinálnak. már rég fel kellett volna építeni azt a lokátort! Nemzetvédelmi érdekekre hivatkozva elzavarni onnan mindenkit és mehet a buli.

  25. Sok minden szabadalmaztatni kellene, abból is lenne suska dögivel…
    Minden rendben lenne ebben a kis országban,csak a fejeket kellene rendbe tenni!
    Ne nézzenek le olyanokat, akik a földből élnek,és élelmiszert adnak mondjuk az értelmiség asztalára, vagy a dokik ne zsebre gyógyítsanak(ismerős nagymuterját bevitték, ősszeg átadva, a mama délután kampó, pedig csak oxigént kellet volna adni…..)
    A kis csajok ne akarjanak a kis pofikájukra egy BMW-s pasit, hanem igenis tanuljanak vagy dolgozzanak vagy mind kettő!
    Itt haditechnikával kellene foglalkoznunk nem pedig politizálni! A jövőben én nem is fogok, meg nem is akarok, mert fölösleges más hülyeségén marakodni, míg azok röhögnek rajtunk!
    Egy biztos, amit én tapasztalok az az, hogy a mai fiatalságnak és egy-két embernek nem ártana egy jó nagy seggberúgás és egy kis fegyelem, valamint tudni, mi az megdolgozni valamiért!
    Ezzel én befejeztem a politikai eszmefuttatást!
    Azt akarom, hogy a szám és a kezem tiszta maradjon!

  26. „A jobbik programja egy vicc. :d már megbocsássatok”–>nekik legalább van és nem azzal kezdődik, hogy megszorítás és leépítés.

    „Amíg nincs meg az anyagi háttere egy hadsereg fenntartásának, addig teljesen felesleges bármilyen új eszköz beszerzése.”–>Ha rendesen elolvastad volna, a honvédelmi rész pont ezzel kezdődik.

  27. Tisztelettel Tábornok Úr!

    Mi nem pakisztániak vagyunk! Valamelyest jobb esélyünk van rá, hogy kapjunk belőle, ha meg nem adnak, akkor ajánlanak helyette valami másik változatot.Azzal is jól járnánk!

    Úgy látom a többi „javaslatomra” rábolintottak az itt lévők!
    (Vagy ezután szedik ízekre az egészet!)

  28. Allesmor Obranna

    Alapvetően minden említett típus elképesztően drága. Az EU-n belüli Tiger azért mert kisszériás európai, a két amerikai típus pedig azért, mert sokra képes és sokba kerül. Ennyi.
    A Mi-28 pedig azért, mert ők se hülyék nemzetközi területre nemzetközi áron számlázni. Nem szabad álmodozni. Még az én fenti fejtegetésem is egy elméleti fikció, amitől a jelenkor fényévnyi távolságra van.

  29. Ha nem kérdezzük meg, akkor nem is kapunk!
    Egy próbát megérne!
    2015?-csak tételezzük fel: ha most hírdetnénk tendert,és meghívnánk a Cobrát is, akkor alaposan vizsgálva a többi jelöltel együtt, a maradék Mi-24-sek repidejével spórolva, ha még van mivel- de azok a fiúk csodára képesek nekem elhihetitek! – akkor 2015/2016 pont jó időpont lenne számunkra! A gyártás még javában tarta, mert biztos hogy másnak is kellesz a gép! A gyermekbetegésgeket- ha van/lesz – nagyjából kijavítják!
    A fenébe, szép is lenne! Ék felségjelű Cobra!
    Meg kellene próbálni!
    A Tiger-ben ne haragudjatok, de nem bízom!
    Mangusta? Annyira nem ismerem, de egy tesztsorozat során kiderülne mit is tud….

  30. helikopter: A-129, talán árban alatta marad a tigernek. Afrikában már járt. vagy régebbi cobra. Addig is a maradék 4 MI-24P. ( az is valami )

    Tomcat 204:

    „5-6 db C-27 Spartan esetleg felújított G-222, de inkább Spartan.
    Ez 62 gép a legjobb esetben, igaz kiképző helikopterek és kiképző motoros gépek nélkül.”

    5 db An-74 TK-200. ( méretre ugyanaz, a tehertér még hosszabb is )
    A Robinson helikopterek meg már lefutott ügy.

    Üdv.: vilmoci

  31. Onedin kapitány

    @Obrana
    Egyébként ha már szóba került a 29-es, és tényleg ilyen reménytelenül rossz, felújíthatatlan állapotban vannak a saját gépeink, akkor inkább használt fehérorosz, ukrán, kazah, vagy orosz példányok kerülhetnének a pakliba. Ha a magyar és a külföldi fél meg tud egyezni az árucserében, akkor ez egy jó, átmeneti megoldás lehet. Különösen, ha a gépeket harmadik félként Oroszország korszerűsíti.

    Harci helikopterként szerintem a Mi-35 (szállítóként Mi-171) beszerzésére lehet esély, ehhez a típushoz itthon részben adott az üzemeltetési/javítási háttér.
    De pénzhiány miatt valószínűbb, hogy egy j-os vezetés is a régi gépek felújításából indulna ki és csak később tudnak új típust beszerezni.

    Bármilyen furcsa, ha már a keleti együttműködési-beszerzési lehetőségek kerültek szóba, én szívesen látnám a magyar légierőben a Szu-25-öt. 1 századnyival bármilyen ellenséges gépesített/páncéloshadosztály megállítható. És a határokon esetleg átkalandozó polgárháborúzó bandák ellen is nagyon hatásos. (Bár ezt a kérdést remekül megoldja a Mi-24/35.)

  32. Onedin kapitány

    Tomcat 204!
    Szóba hoztad a jó öreg Mac-et, aki az F-111 programot is elcs..szte.
    Azt nem tudtam, hogy a Világbanknál folytatta…

    Kb. az ő idején volt az, hogy 2 évenként bejelentették: az újabb erősítések eredményeképpen 12-18 hónapon belül győztesen fejezzük be a vietnami háborút.

    Ha már szóba került egy am-i hadügyminiszter, akkor egy másik,különös történet: azt hallottátok, hogy a koreai háború idején működő Forrestal nevű miniszter (emlékét egy hordozó őrizte) hogyan halt meg?
    Állítólag kiugrott az irodája ablakán. Furcsa…
    (Mondjuk mint említettem, akkoriban zajlott Korea meg élt még a mindig békére törekvő Sztálin elvtárs is, szóval feszített légkör uralkodott, de akkor is nagyon kíváncsi lennék a valóságra.)

  33. Onedin kapitány

    Tomcat 204!

    Nem szeretnék senkit megbántani, nem a történészeket szidom úgy általában, hanem azokat akik az MSZMP/MSZP révén kapaszkodtak hozzáértés nélkül a magasba.
    minden pártban akadhat ilyen, de erről a csapatról különleges véleményem van, amit országunk és hadseregünk virágzása is megerősít.

  34. Az F-111 programhoz mi köze van McNamarának?

    Vietnámot egyetlen ember nyakába érdekes lenne varrni főleg, hogy 68 elejétől fogva nem ő volt a Védelmi miniszter. 66 táján mentek be a jenkik. Magyrarán ő kb. egyszer mondhatta, hogy még 12 hónap.

    Látom egyesek megint belejöttek a fantáziálásba…

  35. Onedin kapitány

    @Molnibalage
    Ha nincs fedezet még egy század Gripenre, de tudunk szerezni cc. 15 db 29-est használható állapotban, kedvező ellentételezéssel, akkor szerintem ragadjuk meg az alkalmat.
    2 századnyi vadászgép jobb, mint a Gripen század önmagában. Feltéve, hogy mindkét típust tudjuk reptetni. Így bizonyos mértékig a szállítási álnehézségek/embargók is jobban kivédhetők.

    Ha meg a Szu-25-re írtad, hogy minek, amikor itt a Gripen, akkor szerintem nincs igazad.

  36. Az a bizonyos Szu-25 rendszeresítés tudtommal szóba került a 80-as évek vége felé hogy kiegészítsék a 22 es flottát (jól hangzik mi?). Mondjuk arra kíváncsi lennék hogy volna-e ilyesmire igény, rendelkezik-e valamely szomszédos (vagy közeli) ország olyan nagyságú/minőségű szárazföldi haderővel amely ellen egy ilyen egzakt feladatkörre szánt típust illene bevetni.

  37. Onedin kapitány!!!!!

    „A tábornok helyében felrendeltem volna néhány megbízható, markos legényt Szolnokról és a munka után hazafelé menő államtitkárt minimum elég alapos testi fenyítésben és nevelésben részesítettem volna.”

    Szolmokon katonák vannak nem pedig „markos legények” ha markos legény kell mehetsz a gárdához meg a betyársereghez meg tudja a f…om h kikhez.

  38. Onedin kapitány

    Molnibalage, McNamara, és Vietnam:

    A Pentagon vezetőjeként McNamara erőltette, hogy a nagyon eltérő igényekre egy több változatban épülő univerzális harcigép legyen a „költséghatékony” válasz.
    Ez egyébként a svéd Viggennél sem jött be.

    Mindenesetre az akkori „univerzális F-111 szemlélet” kudarcát jól mutatja, hogy pár évvel később az új vezetés egyfeladatúnak rendelte meg az F-14-et és az F-15-öt.
    Nekem úgy rémlik, hogy az F-111 program volt az amerikai repülőgépipar legnagyobb bukása. A hidegháború időszakára nem volt jellemző, hogy egy harcigépből az eredetileg előirányzott mennyiség negyedét (516-ot 2000 helyett?) gyártsák le.

    A régi amerikai szuperszónikus generációból igazi sokfeladatú gépnek leginkább a Phantom II tekinthető, de légifölény-vadászgépnek igazából csak kényszerből használták, arra nem volt ideális. Még a 8 rakéta ellenére sem. Csak hát nem volt kéznél más nagy hatósugarú, 2M sebességű vadászgép.

    Apropó, Vietnam. Most azt fantáziálom, hogy az am.-i csapatok nem 66-ban jelentek meg Dél-Vietnamban:) Ettől függetlenül lehet, hogy tényleg, McNamara csak egyszer nyilatkozott így, és a legközelebbi hasonló beszéd az utódja részéről hangzott el. De kezdetben Mac is nagyon magabiztosan nyilatkozott.
    Olvasd át figyelmesen, hogy mit ír a wiki. Az F-111-re sajnos nem tér ki.

    http://209.85.135.132/search?q=cache:K3IiMThw5SAJ:hu.wikipedia.org/wiki/Vietnami_h%C3%A1bor%C3%BA+vietnami+h%C3%A1bor%C3%BA&cd=1&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&client=opera

    Jó Éjt!

  39. Onedin kapitány

    Dudi, inkább a politikus úr hozzáállását elemezd, ne azt, hogy Szolnokon kik vannak.

    Egyben biztos vagyok: egy dél-amerikai országban már nem élne a f.szi, ha így beszél a vezérkari főnökkel.
    Az orosz helyzetet nem ismerem annyira, de lehet,hogy ott is beépítették volna a legközelebb indítandó Bulava-ba.
    Vagy a szpecnazosok egyszerűen elássák a tajgán.
    Mindegy, ha eljön az idő, akkor az MSZP-s brancs tagjaként elő lesz véve. Szerintem Fehér Holló közülük az a vezető, aki nem követett el valami nagy disznóságot. Akadhat ilyen, de nem sok. Én csak rossz példákkal találkozom.

  40. Onedin kapitány ezt írta:

    „A régi amerikai szuperszónikus generációból igazi sokfeladatú gépnek leginkább a Phantom II tekinthető, de légifölény-vadászgépnek igazából csak kényszerből használták, arra nem volt ideális. Még a 8 rakéta ellenére sem. Csak hát nem volt kéznél más nagy hatósugarú, 2M sebességű vadászgép.”

    Akkor mi volt az igazi, vérbeli légifölény vadászgép abban az időben ha nem a Phantom?

  41. Egy tízéves hadseregfejlesztési program keretében tudod mi jön ki a GDP 2%-ból molnibalage? Pontosabban ennek a fejlesztésre fenntartható feléből? Egyszer szépen kiszámoltam. Tíz év alatt a következő vadonatúj, a legkorszerűbb NATO vagy olyan semleges országokban mint Svédország vagy Izrael gyártott haditechnika beszerzése férne bele a magyar honvédelmi költségvetésbe:

    a hadseregnek:
    – tucatnyi újjonan vagy újjáépített katonai bázis jobbára az ország közepén az M4, M5, M6, és leendő M8 autópályák mentén.
    – 90 új MBT (pl. Leopard 2A6)
    – 90 T-72M5 modernizáció (új tűzvezető rendszer, új optika, RWS, stb.)
    – 40 BMPT a nehézgyaloság erősítésére
    – 350-400 lánctalpas páncélozott gyalogsági harcjármű (pl. CV90)
    – 600 8×8-as páncélozott gyalogsági harcjármű (pl. PATRIA AMV)
    – 5000 4×4-es páncélozott gyalogsági harcjármű (pl. HMMWV és PANHARD VBR, GAZ-2975, stb.)
    – 80 páncélozott önjáró löveg (155mm, pl. PzH 2000, K9, stb.)
    – 80 önjáró löveg (155mm, pl ATMOS, CEASAR)
    – 50 páncélozott önjáró aknavető (2x120mm AMOS)
    – 400 önjáró aknavető (99mm SRAMS HMMWV platformon)
    – 150 vontatott löveg (155mm, pl. GH52APU)
    – 150 RM70 (122mm rakéta sorozatvető)
    – 36 PZA LOARA (2x35mm páncélozott csapatlégvédelmi jármű)
    – 36 CV9040 (40mm páncélozott csapatlégvédelmi jármű)
    – több tucat ARTUR tüzérségi radar
    – 108 ASRAD önjáró 4xStinger indító
    – 600 BTR-80 átfegyverzése RCWS-30 toronnyal tűztámogató harcjárműnek
    – 36 Hermes450 felderítő UAV
    – a katonák személyi fegyverzetének és felszerelésének teljes cseréje

    a légierőnek:
    – 1 új légibázis Kunmadarason
    – 2 felújított légibázis Kecskeméten és Szolnokon
    – 28 Gripen NG vadászbombázó
    – 14 AT-50 Golden Eagle harci-gyakorló
    – 7-14 Pilatus Pc-21 harci gyakorló COIN
    – 28 Mi-28N Havoc harci helikopter
    – 28 UH-60M Blackhawk közepes szállítóhelikopter
    – 28 AW119 künnyű szállítóhelikopter
    – 6 Casa C-295 közepes szállítórepülőgép
    – 4 C-130J30 Hercules légi utántöltőként is alkalmazható közepes szállítórepülőgép
    – 2 Saab AEW korai előrejelző repülőgép
    – 4 PATRIOT PAC2 üteg
    – 8 NASAMS üteg
    – 30 Skyguard tűzszakasz
    – több ezer precíziós bomba, irányított rakéta

    Magyarán egy elég keményen felfegyverzett gépesített hadtestnyi erő +6 tartalékos/területvédelmi honvéd könnyű dandár, amit két hadtestbe lehet szervezni:
    http://img63.imageshack.us/img63/6975/hadrend.jpg

    részletesebben nagy vonalakban így:
    http://img42.imageshack.us/img42/8161/hadrendreszletes.jpg

    A létszám nagyjából így alakulna:
    hivatásos és szerződéses létszám: 80 ezer fő körül
    szerződéses és honvéd tartalékos: 80 ezer fő körül

    tábornokok: 50-60 körül
    főtisztek: 6-700 körül
    tisztek: 5-6000 körül
    tisztesek: 30-40 000 ezer körül
    katonák/honvédek: 110-120 ezer körül

    Ez a GDP 2-2,5%-a a fegyveres erőkre fordítva.

    Mégegyszer, hogy ne legyen félreértés:
    ezt egy tízéves hadseregfejlesztési programba bőven beleférne, ha a haderő megkapná a GDP 2%-át, amit garantáltunk a NATO-nak anno és amit nem tartunk be 2002-óta. Ez az, amit megengedhetünk magunknak, ha ebből a két százalékból nem lopna el egyet a kormányzat, hogy osztogathasson mindenféle jogcímen segélyt, költségtérítést, végkielégítést. És ha ehhez még hozzáadjuk az elmúlt tíz évben elmaradt fejlesztések összegét, tehát a GDP 2,5%-ról beszélünk tíz évig, akkor kánaán van.

    Az a baj, hogy komoly illúziók és hamis mítoszok vannak forgalomban Magyarországon a hadsereggel kapcsolatban. Ilyen például, hogy túl drága, nem engedhetünk meg magunknak egy korszerű haderőt, miközben de, röhögve ki tudnánk fizetni a költségeit, vagy éppen, hogy Magyarország nem tényező, miközben, de igen, lehetőségeink adottak, hogy a kelet-közép európai térségben Budapest komoly hatalmi centrum legyen. És mindez anélkül, hogy mi megerőltetnénk magunkat, tehát bármit túlzásba vinnénk. Egyszerűen csak helyén, megfelelő jelentőséggel kellene kezelnünk a hadügyet. Mert ami most van, az a katasztrófa és erről konkrétan az MSZP és SZDSZ tehet, nem az ország.

    Ugyanakkor a JOBBIK ha meggebed se tudna BMP-t újra rendszerbe állítani, mert évekkel ezelőtt szétvágták őket, a kivont tüzérségi eszközök, mint a D-20-asok teljes mértékben elavultak, újra rendszerbe állításuk öngyilkosság lenne ütőerő szempontjából. Ugyanez a helyzet a Mi-8, Mi-24 helikopterekkel, amelyeknek maradék még rendszerben lévő néhány példányának az üzemidejük jár le idén és jövőre, azért kell kivonni őket végleg, mert szerkezetileg elhasználódott muzeális relikviák a hidegháború korából. Ugyanez igaz a Mig-29-esek maradékaira is, azok is kivonandók a francba, modernizálásuk tiszta pénzkidobás lenne, mivel öreg vagy harminc éves példányokról van szó, nincs értelme pénzt ölni beléjük, mert időben nincs hova modernizálni őket a szerkezet öregedése miatt. Gyakorlatilag a magyar haderő felszerelés tekintetében olyan állapotban van, hogy nincs más út csak előre, szinte mindenből újat kell vásárolni, ami ugyanakkor előnyös is, hiszen ha végre rászánja magát egy drágalátos kormányzat a honvédelmi képességek helyreállítására, akkor az egy korszerű haderőt fog eredményezni.

  42. A magyar hadiipar pedig reálisan a jármű és lőszergyártásra kell koncentráljon. Az újrafegyverzés során a RÁBA gyárthatja licenszben a lánctalpas IFV-ket és 8×8-as APC-ket, a 4×4-es járműveket például. Lőszergyártás szerencsére még van, de egy jobbára kézifegyverek és aknavetők gyártására berendezkedő fegyvergyárat alapjaiból kell felépíteni.

  43. Nem, ez a reális és szükséges önvédelmi képessége Magyarországnak a közép-kelet európai közegben. Mondom, hogy nagyon durva mítoszok vannak forgalomban a hadsereg és annak léptéke kapcsán Magyarországon, a minimálisan szükséges és finanszírozható haderőről a magyarok többsége azt hallucinálja, hogy valami világuralmi törekvések szuperhadereje. Nem, ez a normális lépték a jelen európai környezetünkben:

    két nehézdandár
    két közepes dandár
    nyolc zömében tartalékos könnyűdandár
    két tüzérdandár
    két harci repülődandár
    egy harci helikopterdandár.

    Csak egy példa, Szlovákia jelenlegi hadereje ezt jelenti:
    két nehézdandár
    egy könnyűdandár
    egy vegyes harci repülő és helikopterdandár

    vagy éppen Románia:
    négy nehézdandár
    három könnyűdandár
    két tüzérdandár
    három harci repülődandár
    egy harci helikopterdandár

    és Szerbia:
    négy nehézdandár
    két könnyűdandár
    egy tüzérdandár
    egy harci repülődandár

  44. A Mi-28 amúgy nem elképesztően drága, egy kis összehasonlítás:

    Mil Mi-28N Havoc – 15-16 millió USD
    Eurocopter Tiger – 46 millió USD
    A129 Mangusta – 55 millió USD
    AH-64D Longbow – 50-55 millió USD

    Namost ha azt nézzük, hogy CAS konfigurációban, amire nekünk a leginkább kellene a harci helikopter mennyire kenterbe veri az összes, többek közt Irakban leszerepelt vetélytársát a páncélozott kialakítású Mi-24 és ehhez még hozzávesszük a háromszoros árkülönbséget, akkor nem kérdés, hogy mi lesz a Mi-24-es váltótípusa egy nap felénk.

  45. CAS feladatkörben a páncélozás miatt. Najafnál az amerikai hadsereg 11. repülőezredének 32 darab AH-64 helikoptere beleszaladt az iraki gyalogság tüzébe. A pilóták csak „Little Big Horn-ként” emlegetik maguk közt a dolgot, mivel az összes Apache helikoptert szitává lőtték az irakiak és egy le is zuhant, a többi valahogy visszavergődött a bázisára, de nem volt köszönet bennük.

    Ekkor szembesültek az amerikaiak azzal, amivel az oroszok már Afganisztánban és amire válaszul dolgozták ki a Mi-28 páncélozott támogató helikopter koncepcióját:

    http://img251.imageshack.us/img251/135/673m.jpg

  46. Onedin kapitány

    @Maggi:
    Hát ez az, hogy nem volt kéznél semmi más. Ezért használták erre is az F-4 vadászbombázó változatokat (pl. D,E). Elvileg lehetett volna egy F-15-szerű „csak légiharcra” gépük (mint anno az F-86 Sabre volt), mondjuk a Phantom hajtóműveivel, de kedvezőbb tömeggel, gépágyúval és 6-8 rakétával, meg talán 2 függőleges vezérsíkkal.
    Vagy talán egy „felnagyított” F-5 szerű valami.
    Az igazi szuperszónikus légifölény vadászgép aztán az F-14 és F-15 lett.

  47. Onedin kapitány

    És részben erről is MacNamara miniszter tehet, mert majd minden feladatra az F-111-et akarta használni, csak arra koncentráltak. Ahelyett, hogy még idejében beindították volna egy valódi vadászgép programját.

  48. Onedin kapitány

    @blogen

    Mindegy, hogy nálunk már szétvágták a készletet, az ex-szovjet térségben vélhetően hegyekben áll a használt, de felesleges haditechnika.
    Ukrajna, vagy Fehéroroszország bizonyára tudna szállítani használt harcjárműveket, repülőgépeket, helikoptereket.
    Ha az adott típus itthon már rendszerben volt, akkor nyilván egyszerűbb újra beállítani a sorba, mint egy számunkra tök ismeretlent.
    Fehéroroszország és Ukrajna egyébként nemcsak felújít-átépít, hanem gyárt is harcjárműveket, köztük korszerű típusokat.

  49. Az oroszok is szétvágták a nagyját, Ukrajna és Fehéroroszország az elmúlt negyed évszázadban eladott mindent a harmadik világba amit csak mozdítani tudott. És egyáltalán nem egyszerűbb rendszerbe állítani valami végletesen elavult ősi haditechnikát hiszen az azt egykor professzionálisan kezelők java része már nyugdíjas, aki meg nem, az se fiatal már, továbbá újjonan beszerezni használt BMP-1-est olyan mint pályázatot kiírni a régi jó papírtalpú bakancsokra például, lényegében árulás elavult fegyvert adni a katonák kezébe.

    Amúgy se értem, hogy miért kellene nekünk a posztszovjet roncstelepből válogatnunk, leszámítva a nálunk nem fellelhető, de egykor rendszerben állt muzeális példányokat a Hadtörténei Múzeum számára.

  50. Amit én jó biznisznek látok, és publikus lehet még a választások előtt is:

    1.légvédelem – amellett hogy ezzel kezdhetnénk érdemes volna kiemelt figyelmet ráfordítani, tehát költeni kell rá mindenképp + csöves/rakétás helyi-csapatlégvédelem ,vagyis 100-120mm repeszgránátok átalakított T-72-esből, 76mm-es OTO Melara gá.-k nehéz APC/IFV tip. járműre (pld. Rooikat stb) , könnyebb platformra 25mm-es Gatling. – Nato adományként ha kapunk, még a német Marder is szóba jöhet, részmegoldásként. Az erre a célra időközben beújított csapatszállítókra hátrasiklás nélküli lövegek, anti-tank-pct. és ide-oda aktiv védelmi rendszerrel tuningolni (amap stb). Kézi – lehetőleg min.7km körüli hatótávolságú légvédelmi rakéták.

    2.kézi pct eszközök (alapvetően orosz fajták, meg kiegészítésként van egy univerzálisnak mondott svéd tipus, most nem ugrik be a neve)

    3. (felfegyverezett) szállító helkopterek –
    10-12 MRH-90 szerüség! ellentételezéssel hitellel vagy bármivel
    +12-14db modernizált Blackhawk v. Mi-24Allesmor(Mi35M)+átmenetileg Mi-17N – Ate cég upgradejei is használhatók mindkét tipusnál, közös avionikával is
    -Chinook fegyverzete miatt egyelőre nálam kérdőjeles

    4.rakétavédelem/tüzérség (átmenetileg „adomány” upgradelt M109, végső esetben 122mm Gvozgyika)

    5.felderítés, UAV / egyéb fakultativ dolgok is szóba jöhetnének

    6. BMP/BTR +lövegstabilizált 25mmGatling gá, (+ajándék Marder, vagy kezdetnek néhány átalakított nehéz APC/IFV ami olcsón kijön)

    7. tankvadász helikopter , repülő – 8-10db 129Agusta, Tiger, Mi-28, Kamov 52 (persze csak mm-radarral vagy más hasonló kivitelben éri meg a befektetést)

    8.maradék tankfelújítás (ukrán BMT-72 max.1 ezrednyi)
    9.a második ciklusban – Nehéz Tankezred: valamilyen olcsó upgradelt 50-60 tonna körüli típus

    10.Szállítórepülők: .
    2-3db Hercules biztos elkelne. majd nemsokára 2-3db C-27J Spartan is.

    11.gyalogság – kézi fegyverek (7x39mm – cseh CZ805,olasz ARX-160, Masada)

    12.repülőszázad: álom:) Malaysia után szabadon 8db F-15D, ha később SE-t faragnak belőle.
    ideiglenes megoldásnak nemrossz a MiG-29, de az inkább csak időhúzás.Szu-34-et ugytünik nem kapnánk. Vannak érdekes kínai/orosz/F-16 tipusok de úgyis Gripen lesz , de azzal azért várni kéne kicsit h milyen hajtóművel.

    Saját gyártás liszensz vagy fejlesztés alapján : kézifegyver, tank/motor, ilyen-olyan hajtómű, lőszer

    Egyébként nehéztankságra meg IFV-re, APC-re másra is lenne konkrét elképzelés de sztem még korai.

  51. Onedin kapitány

    Blogen!

    Egy esetleg sikeres keleti irányú gazdaságpolitikai nyitásnál számolni kell vele, hogy a másik oldal elvárja, hogy pl. haditechnikai eszközökkel ellentételezhessen. S ha így kapunk mondjuk 14 db felújított és korszerűsített (lásd az Aranysas idevágó írását) belorusz Fulcrumot akkor élni kell a lehetőséggel. Nem áll úgy ez az ország anyagilag, hogy kihagyja.
    BMP-1-ről nyilván nincs szó, esetleg felújított 2-esről. A lehetőségekhez kell igazítani az igényeket, inkább kicsiket lépjünk előre, mint semekkorát.

  52. Onedin kapitány

    De az ukrán-fehérorosz iparnak vannak új gyártmányai. Pl. felderítő, harckocsivadász harcjárművek.
    A 72-es helyett a T-84 (a T-80 Ukrajnában gyártott változata) is megtenné, ha „almáért kapjuk”.

    Oroszországból pedig lehetne importálni BMP-3-at, Mi-28-at.
    Szép álmok, de adott esetben valóra válhatnak.

  53. Onedin kapitány

    – Bomba és rakéta „hegyek” és „sok-sok repült óra” a légiutántöltős
    Gripeneknek

    – lánctalpas harcjárművek majdnem 100 százalékos kivonása
    („gumikerekes struktúra”)

    – önjáró tüzérség kivonása

    – Albatrosz század megszüntetése

    (Vajon a Kub légvédelmi rakéták rendszerben vannak még?)

    Folytassátok…

  54. A volt SZU területéről egyedül orosz gyártású harceszközök jöhetnek szóba Onedin, ezek közül a következők versenyképesek a NATO tagállamok, vagy nem NATO, de baráti államok (Svédország, Izrael) fegyvereivel:

    – harckocsik modernizációja, de új harckocsik nem.
    – tűztámogató járművek: BMPT
    – 4×4-es járművek: GAZ-2975
    – harci helikopterek: Mil Mi-28N Havoc
    – légi indítású irányított rakéták: 9K114, 9M120
    – nem irányított rakétatüzérségi lövedékek
    – irányított páncéltörő rakéták: 9K115-2, 9M123, 9M133
    – nem irányított páncéltörő rakéták: RPG-30, RPG-32
    – bunkerromboló fegyverek: RPO-A
    – nagy hatótávolságú légvédelmi rendszerek: S-400

    Nagyjából ennyi. Amíg NATO tagállamok vagyunk a kompatibilitás miatt a repülőeszközök java a hozzájuk rendszeresíthető fegyverzettel együtt kiesik, új szárazföldi harcjárművet a hidegháború óta nem fejlesztettek a könnyű GAZ-2975 családot leszámítva.

  55. @blogen

    Jó lenne tudni, hogy milyen árakkal számoltál. Az üzemeltetési költséget is bele kalkuláltad? Mert pont azzal a hagyománnyal kellene szakítani, hogy megveszel valamit, aztán hagyon szétesni vagy szétrohadni.

    Számszerűsítve lebontva jó lenne látni a tételek összegét és a GDP x%-át is.

  56. Fegyverek és egyéb kérdésem az a kérdés kinek mi az érdeke!

    Oroszok szemszögből mi kik vagyunk?

    Európa közepén fekszünk gyakorlatilag a főbb kereskedelmi útak vagy rajtunk mennek keresztül vagy a közelünkbe húzódnak Monarchiát is ezért verték szét.

    Történelem kapcsán ismernek minket 1849,1918-1920(vörös hadsereg legjobb erői magyar hadifoglyok alkotják), 41-től második világháború,
    1956,

    Mindezen felsorolt események ami katonai téren tapasztalatokat szerezhettek rólunk.
    Mindannyiszor meg mutattuk eszközök mértek elszántan keményen vagyunk képesek küzdeni.

    Másik megbízható szövetségesek vagyunk.

    Innentől akár kaphatunk is tőlünk biankó számlát. Amit mezőgazdasági termékekkel és gyógyszerekkel ellentételezünk.

    Török-Irán tengellyel is kapcsolatokat lehet kiépíteni.
    Amúgy is mind a kettő testvér nép. Genetikailag rokonság is van.
    Konzervatívabb környezetben a vérség még számít.

    Japán és Kínai is nyitott kapu.

    Teleki-Bethlen irány vonalat követve érhetünk el sikereket.

    Váltás nem könnyű bár amilyen helyzetbe vagyunk nem akkor nagy áldozat.

  57. tábornokok: 50-60 körül
    főtisztek: 6-700 körül
    tisztek: 5-6000 körül
    tisztesek: 30-40 000 ezer körül
    katonák/honvédek: 110-120 ezer körül

    Semmi nem indokolja ekkora állandó haderő fenntartását és nagyon erős kétségeim vannak, hogy ez 2%-ból kijönne e.

    50-60 tábornok? Hova? Egy 20 ezer fős alakulatot a jenkiknél egy szem egy csillagos tábornok vezényel…

  58. molnibalage

    Komolyan ma formán semmi nem maradhat így. 100 égető kérdés van.

    Ezeket rangsorolni kell és elkel kezdeni megoldani őket.

    1 lépés hogy úgy mint itt elkezdünk beszélgetni felmérjük mi a van.
    Hozzá szólásokból úgy látom mindenki belátja hogy demagógia nem működik.
    Általános választójog sértés a közterhet viselő emberekre.

    Helyesebben demagógia működik de ennek ez a következménye, 20 éve demagógia van.

    Utána lehet sorba venni az égető alap feladatokat.

    Pl. Vannak olyan hazánkfiai akik most Londonba és más helyen a pénzügyi körökbe dolgoznak de adott esetben haza jönnének újjá építeni hazájukat.
    Nemzetközi tárgyalásoknál segítenének.

    Honvédség ügyében leülnek a szakemberek és megvitatják a kérdést és egy jó megoldás fognak találni.

  59. Nem, ez a reális és szükséges önvédelmi képessége Magyarországnak a közép-kelet európai közegben.

    Már elnézést, de a mítosz – ahogy te fogalamzol – az igaz. Egy Hollandia sem engedhet meg magának ilyen haderőt, nemhogy mi.

    A listában számos olyan tétel van ami felesleges. Minkek pl. T-50 Golden Eagle? Minek Gripen NG? Meg százszámra még más dolog.

    Amit te felsorolsz az majdnem olyan állomány, ami a Néphadsereg csúcsidejében volt…

  60. CAS feladatkörben a páncélozás miatt.

    A Mi-28 az az AH-64A-ra adott válasz, csak nagyon késik. Az AH-64 páncélzata az smafu?

    A gép ára meg az oroszoknál soha nem reális. A szerződés aláírása után nagyon rugalmasan kezelik. Felfele… Erről India tudna mesélni.

  61. Ott a baj molnibalage, hogy nem tudod miről beszélsz. Ez itt két hadtest, ami erejét tekintve egy nehéz és egy könnyűhadtestnek felel meg. A Néphadsereg a nyolcvanas évek végén a hadtest/dandár szervezet bevezetése után négy szárazföldi nehézhadtestnyi erőt tett ki és ez az utolsó hadrendje volt, szal ez itt egy elég karcsú erő, aminek jó fele eleve tartalékosokból áll, így békeidőben egy nyolcvanezres haderőről beszélhetünk, amin tíz vagy tizenötezerrel több a 2002-es állománynál, ami egy nehézhadtestre rúgott. Az egyetlen lényegi különbség 2002-höz képest itt a honvéd tartalékos könnyűgyalogság hat területi dandárjának a megjelenése. Az a hadrend, amit itt feljebb felvázoltam nem más, mint a már 2002-ben is gyengének talált állapot kiegészítése a már akkor is régóta erősen hiányolt tartalékosokkal.

    Továbbá T-50 Golden Eagle a kifutott Albatrosszok kiváltására kell a légierőnek harci gyakorlógépnek, háború esetén könnyű harci gépnek. Azért előnyös a T-50-es beszerzése, mert hajtóműve megegyezik a meglévő Gripenjeink hajtóművével, míg képességeit tekintve a leginkább alkalmas a 4+ generációs típusokkal párhuzamos gyakorlógépként üzemeltetésére. További két századnyi Gripen NG azért kell, hogy létezzen egyáltalán a magyar légierő, mivel minimálisan ennyi gép kell ahhoz, hogy térségünkben a légierőnk képes legyen legalább a harcoló csapataink fölött tartani a légfölényt adott esetben. 42db Gripen ugyanis azt jelenti, hogy képes vagy legalább tizenkét gépet egy időben levegőben tartani a hadszíntér fölött. 14 Gripen esetében ez a szám csak négy darab.

    Az ötven-hatvan tábornok pedig egy szép karcsú szám, csak dandárok élére kell harminckilenc.

  62. McNamara hibáztatását szintén nem értem az F-111 program miatt. Ő nem műszaki szakember volt. Ő úgy gondolta – és talán tanácsadói is – hogy lehetséges egy olyan gép megvalósítása ami mindegyik fegyvernemnek jó. Az F-4 akkor ezt már megette!

    Az F-111 túl nehéz lett. Azt viszont elfelejted gálánsan, hogy aztán olyan brutális csapásmérő lett belőle, hogy csak az F-15E váltotta le és a világ legpotensebb zavarógépét hozáték létre belőle.

    Azt is simán elfelejted, hogy a nukleáris politika alapjait igazából az ő idején rakták le. A jelek szerint működött, mert az atomháborút sikerült elkerülni és további fontos lépéseknél is jelen volt a keze.

    Ő is ember, ő is hibázhat és tévedhet.

  63. Ezek szerkezeti megerősítések, semmilyen formában nem hasonlíthatók össze a Mi-28-as komplett páncélozott kabinszekciójával. Olyasmiről van szó, mint a páncéllemez a világháborús gépek pilótakabinja mögött, ami a legkritikusabb irányból némi védettséget adott. Wikipédiás linket meg ha lehet többet ne rakjál, mert pontosan az a baj velük, hogy félretájékoztatnak.

  64. Az AH-64A kabinszekciója is páncélozott. 23 mm-es lövedékeknek is ellen kellene állnia elvben. Azért ekkorának, mert mikor el kezdték tervezni a MiG-21/23 gépeken ilyen volt.

    Komlyan mondom, hogy nem értelek. Még soha nem láttom olyat, aki le merte volna írni, hogy nem páncéloztott az Apache. Ez a hét vicce.

  65. Onedin kapitány ezt írta:
    A Hustler történetét alig ismerem.

    Ajánlom régebbi írásainkat is. Pl ezt: https://htka.hu/2007/12/04/convair-b-58-hustler/

    blogen ezt írta:
    Egy tízéves hadseregfejlesztési program keretében tudod mi jön ki a GDP 2%-ból molnibalage? Pontosabban ennek a fejlesztésre fenntartható feléből? Egyszer szépen kiszámoltam….

    Ugye az vicc, ami ez után következett!? :-)
    Csináltam ilyen kimutatásokat én is, kb 12 évesen. Aztán (sajnos) felnőttem és látom mennyire nincs realitásuk. Egy 20 éve szinte használaton kívüli reptér felújítása? Egy halom haditechnikai eszköz vásárlása amelyek tizedét sem tudjuk ma fenntartani!? Hol számolnak ezek a kimutatások az amortizációval, az üzemanyag és egyéb fogyóeszközök beszerzésével, a képzések költségeivel, a személyi állomány bérével és egyéb járulékaival? Szóval szép dolog álmodozni, én is szeretek, de nagyon örülnék ha már a jelenlegi cuccokat úgy tudnák működtetni ahogy kell!

  66. Az ilyen a realitást és a tényeket nem ismerő tagok miatt ugrottunk bele többször vesztes háborúba.Reális honvédelem az kell de nem ilyen támadófegyverzettel és kapacitással.
    A következő hsz már arról fog szólni hogy kit támadjunk meg?

  67. Egyrészt aki ilyen hülyeségeket ír le:
    „Egy 20 ezer fős alakulatot a jenkiknél egy szem egy csillagos tábornok vezényel…” – az ne vergődjön. Másrészt, könyörgöm a rotorlapátok állnak ellen 23mm-es találatoknak, a kabin alulról 12,7-et bír és azért 23mm a rotor, mert vajon a szovjet blokk legkedveltebb csöves légvédelmi tüzéreszköze mi volt! Szerintem jobb ha ezt itt hagyod…

  68. Másrészt, könyörgöm a rotorlapátok állnak ellen 23mm-es találatoknak, a kabin alulról 12,7-et bír és azért 23mm a rotor, mert vajon a szovjet blokk legkedveltebb csöves légvédelmi tüzéreszköze mi volt! Szerintem jobb ha ezt itt hagyod…

    Ez pont fordítva van. Az AH-64 esetében a törzs fontosabb részei páncélozottak, akár 23 mm-es gépágyúk lövedékei ellen is védelmet nyújtanak. A személyzet tagjai egy kevlár „csészében” ülnek, ami a tűzfegyverek hatásai mellett védelmet nyújt a nagyobb sebességű földet éréskor is. Ez utóbbit még több védelmi elemmel is tompítják.
    A rotorok ellenben 12,7 mm-es géppuskák tüzét képesek elviselni. Ez elég logikus is, hiszen csak anyagukban képesek ellenállók lenni, ezek páncélozása elék körülményes lenne.

  69. @blogen

    A vezénylős dolgot nem én találtam ki. Asszem Cifu írtam még az sg.hu HT topikján, és ő elég képben van. 50-60 tábornoka lehet, hogy egy Németroszág méretű haderőnek nincs…

    Az AH-64 kapcsán is folyamatosan tévedsz, más is így látja.

    Most akkor vagy mindenki más hülyült meg, vagy…

  70. Jelenleg a hadsereg a GDP 0,8-9%-ból gazdálkodik block50. Pontosan az a pénz hiányzik a költségvetésből, ami a haditechnikai eszközök beszerzését és fenntartását fedezné. Kunmadaras esetében pedig teljes újjáépítésről van szó, csak a felszállópálya és a gurulóutak vannak felújítható állapotban. Álmodozni pedig nem szeretek és nem is szoktam. Ugyanakkor be látnom, hogy Magyarországnak semmilyen fegyveres erőre nincs szüksége, mivel maga a magyar lakosságnak az a része, amelyik még valamilyen szinten érdeklődést tanúsít a honvédelem iránt is elképzelhetetlennek tartja, hogy ütőképes hadsereggel rendelkezzünk, ami rajtunk kívül a világ minden más országának, olykor a magyar GDP 2%-nál jóval kevesebb pénzből is sikerül. Csak Magyarországon nem lehetséges, mivel egyrészt nem vagyunk hajlandóak a minimálisan szükséges költségvetést se biztosítani, majd miután ezért nincs pénz, azzal az ürügyel intézzük el a kérdést, hogy nincs pénz, tehát lehetetlen. Szerbia például 20-25%-al több pénzből mint mi fenntart tűrhető állapotban négy nehézdandárt úgy, hogy közben még komplett katonai bázisokat is épít és folyamatosan korszerűsíti a haderejét. Vajon hogy csinálják, vagy hogy csinálják a portugálok és még sokan mások. Úgy, hogy szükségük van hadseregre és a jelmondatuk a magyar „NEM LEHET” helyett: „KELL”.

  71. Legalább az ide belinkelt Jane’s összefoglalót olvasd már el Block50, hogy ne blamáld magad a józan paraszti ész „elég logikus” következtetéseivel a rotorlapátok kapcsán, merthogy azoknak kell kiállniuk 23mm-es közvetlen találatot:

    „Main rotor blades tolerant to 23 mm cannon shells, have five U-sections forming spars and skins bonded with structural glass fibre tubes, laminated stainless steel skin and composites rear section; blades attached to hub by stack of laminated steel straps with elastomeric bearings.”

    „Crew stations are protected by Ceradyne Inc lightweight boron armour shields in cockpit floor and sides, and between cockpits, offering protection against 12.7 mm armour-piercing rounds.”

  72. Cifu biztos nem írt volna ilyet, húszezer katona az minimum egy hadosztály, aminek az élére már két csillag kell a US Army-nál is. Attól meg, hogy hülyeségeket írsz és mások is követnek ebben, annak ellenére, hogy te magad megadta linkkel is súlyos ellentmondásban vannak, az a te és mások baja.

  73. Komolyan. Nemzti gondolkodású magyar emberként mondom.

    A hülye akar háborút!

    Ha nem lett volna el cseszet Hitler akkor nem lenne miről beszélni.
    Ma Magyar királyságról beszélnék.

    Önvédelmi képesség az viszont más kérdés.

    Hazánk területét légvédelmét meg lehet oldani jó minőségű csöves és rakétás légvédelemmel (s-400 gondok) akkor feles leges csapataink felet a vadászgép mivel csapataink folytonos légvédelmi ernyő alatt harcolnak és vélhetőleg ki épített állásokban.

    Honvédelemnek egyszerűbbek a követelményei.

    Szerintem gyalogsági fegyvereket beszerzése az egyik fő cél.
    Normális páncél öklök meg lokális légvédelem eszközei.

    Városainkat földjeinket akarjuk megvédeni ergo az ellenség jön a arcvonalunk ellen.

    hadsereg rendbe tétele 10-20 program.
    6 év ha nagy a szar.
    Amúgy esélytelen.

    Általános hadkötelezettséget bekel vezetni nemzet őrség.
    Fegyverzet szintén, automata karabélyok páncél, géppuskák,gránát vetők,aknavetők, páncélöklök,alap légvédelmi rendszer.

    Mindez terület alapon szervezve. Vagyis a fiataloknak nem kell elmenni a halál faszára laktanyába hanem helyben folyik a kiképzés.

    30-40 nap alatt kaphatnak egy alap ismerete utána meg helyben a közössége keretébe képezni a fiatalokat.

    Úgy is ezek ismerik legjobban a terepet akik ott élnek egy kis katonai gondolkodással tudják hogy a támadókat hol érdemes megállítani

  74. Legalább az ide belinkelt Jane’s összefoglalót olvasd már el Block50, hogy ne blamáld magad a józan paraszti ész “elég logikus” következtetéseivel a rotorlapátok kapcsán, merthogy azoknak kell kiállniuk 23mm-es közvetlen találatot

    Valóban nem olvastam el ezt a linket. Egyszerűen elővettem régi jegyzeteimet, és kikerestem mi állt benne. Abban még az szerepelt, hogy a törzs 23, rotor 12,7 mm-t bír. Mondjuk főleg az AH-64A változatról szólt még a jegyzetem…
    Lehet, hogy azóta továbbfejlesztették..! Elképzelhető! Akkor bizony kibírja a 23 mm-t! Szerintem ennek a pilóták örülnek a legjobban, én pedig megkövetem magam!

    De nézd már mit találtam az általad linkelt oldalon:

    „Modern, tandem-seat, armoured and damage-resistant combat helicopter; is required to continue flying for 30 minutes after being hit by 12.7 mm bullets coming from anywhere in the lower hemisphere plus 20º; also survives 23 mm hits in many parts..”

    ..vagy nézd meg mit írnak itt:

    http://www.globalsecurity.org/military/systems/aircraft/ah-64.htm

    Mindkettő szerint a törzs is páncélozott! Akár 23 mm ellen is.

  75. XD Nemzeti.

    Horthy rendszerben is először a gazdaságot és a belső köz állapotokat tették rendben.

    Honvédelem a hadsereg bár kis-antat miatt égető volt mindig csak a gazdaság fényében növekedhetett.

    Horthy korszakról sokat olvastam. Eleve a fővezérség 1945-50 tervezte hogy a csapatok egy esetleges egyesített kis-antant támad eltudnak hárítani.

    Így most is totál értelemtelen.
    Nagy hadi kiadásokba gondolkodni.
    Bár meg látásom szerint a magyar költség vetésbe ha rendbe rakják ki jön 3000-4000m.ft amit eddig felesleges dobtunk ki.

    Belső viszonyok rendezése a fő.
    Utána a gazdasági konszolidáció.

    Teleki és Bethlen grófok is ezt csinálták ez már hazánkba működöt.

    Háborúzni a csata terek helyet az hitvesi ágy kell.
    Az energiákat oda lehet koncentrálni ,vagy ha még az után is marad közmunka.

  76. De, a csillagok száma a lényeg, egy kétcsillagos alatt legalább két-három egycsillagos van. Egy százezer fős hadsereg azt számoljuk három hadtesttel, hadtestenként legalább nyolc dandárral és oppsz máris harminc körül van a tábornok száma. És ez a normális arány, ez az, amikor csak a legszükségesebb pozíciók egzisztálnak, ez a minimális számú tábornok kell a működőképességhez. Nem ezzel van a baj, hanem azzal, hogy jelenleg az húszezer körüli magyar haderőnek van harmincöt tábornoka, annyi, amennyinek egy hadsereget kellene vezetnie, nem egy hadosztályi erőt, aminek ma a hadseregünk jó ha megfelel.

  77. http://www.aviationphotoalbum.com/HELICOPTERS/AH64Apache/AH64Apache_Specifications/AH_64_Apache_Specifications.html

    http://www.jolly-rogers.com/airpower/ah-64d/64d-str.htm

    Ehhez jó lenne hozzáférni. :)

    http://www.emeraldinsight.com/Insight/viewContentItem.do?contentType=Article&contentId=1684836

    http://images.google.hu/search?hl=hu&q=ah-64+airframe+impact+resistance&btnG=Keres%C3%A9s&meta=&aq=f&oq=

    http://images.google.hu/search?hl=hu&q=ah-64+cockpit+impact+resistance&btnG=Keres%C3%A9s&meta=&aq=f&oq=

    Mindenki hülye, csak blogen tudja máshogy.

    Azt elismerem, hogy a Mi-28 valószínűleg jobban van páncélozva, mert nem viccből sokkal nehezebb. Az, hogy az AH-64 nem páncélozott, az vicc.

  78. Még mindig a kritikus szerkezeti pontoknál vagy leragadva, ami nem azonos a kabint védő padlólemezzel. A hadsereg újjáépítéséhez szükséges pénzt meg az államigazgatás reformja éppúgy kitermeli, mint a szociális ellátás bármelyik ágazatának a reformja.

  79. „Horthy rendszerben is először a gazdaságot és a belső köz állapotokat tették rendben.”

    Ez így nem stimmel, az első tizenöt évben ha a békeszerződés lehetetlenné tett bármiféle hadseregfejlesztést, szal nem igaz, hogy először a belső és közállapotokat tették rendbe, mivel ha akartak volna se nyúlhattak volna a hadsereghez, mert tilos volt nekik.

  80. Még mindig a kritikus szerkezeti pontoknál vagy leragadva, ami nem azonos a kabint védő padlólemezzel.

    Ezt most nem értem….!! Ha megnézed az általam linkelt oldalon a kabin legfontosabb részei védve vannak. Minek ennél tőbb? Csak feleslegesen növeli a gép súlyát, rontja a teljesítmény/tömeg arányt, azaz a manőverező képességet, és a túlélést!! Mindent páncélozni? Ez nem a középkor!

    A hadsereg újjáépítéséhez szükséges pénzt meg az államigazgatás reformja éppúgy kitermeli, mint a szociális ellátás bármelyik ágazatának a reformja.

    Ez bullshit duma!
    Mindenki mondja, hogy onnan lehetne pénzt szerezni, de senki nem csinálja, mert nem tudják/akarják! Ha pedig ki is vennének onnan annyit – bár szeretem ezt a területet – nem biztos, hogy örülnék ha erre fordítanák.

  81. Ez bizonyult kevésnek Najaf-nál, egy kívételével ugyan hazatértek a gépek, de a bevetés meghiúsult, szal éppen ez a konstrukció, miszerint ültessük a pilótát egy olyan pozícióba, ahol a valószínű találatok többsége elkerüli, vagy fennakad a védőlemezeken, magát a helikoptert nem védte meg, így függetlenül attól, hogy eléggé roncs állapotban, de hazavitte a pilótát a légvédelem elérte a célját. És ez az egész polémia onnan indult, hogy a Mi-28-as esetében jóval csekélyebb esély van erre, mivel nem miliméterre kicentizett védőlemezek vannak beépítve, hanem a teljes kabinszekció, az összes fontos szerkezeti elemmel együtt páncélozott ahogy van, így ha pókhálós is lesz a páncélüveg és rojtosak felületi lemezek a bevetést nagy valószínűséggel nem kell megszakítani, márpedig a CAS nem laboratóriumi körülmények közt működik, ahol az ellen nem lőhet vissza, mert a tehetetlenség mágikus mezőjére lépett két dobásból, egy CAS gépre bizony tüzelni fognak mindennel ami csak a kezük ügyébe akad és ennek ellenére kell végrehajtania a feladatát.

    És igen, amíg bullshit duma a költségvetés szükséges kiigazítása, addig nincs miről beszélni, az egész akkor válik aktuálissá, amikor sikerül végre disztingválni a büdzsé leosztásakor, hogy a mamókák a tizenharmadik havi nyugdíjért cserébe se fogják megvédeni a hazát.

  82. Az a baj, hogy ezt az egyetlen példát hozod fel, mint az AH-64 elégtelen védelmét. Azóta nem történt súlyosabb estet, ami nyilvánosságre került volna, a veszteséglista is mást mutat.

    Akkor ezek szerint inkább az alkalmazásban lehetett gond nem a géppel.

    A legnagyobb gond, hogy az AH-64-gyel van harci és üzemeltetési tapasztalat. A Mi-28 esetén ez más géppel összevetve a nem létező kategóira. Nem lenne jó az, ha nekünk kellee kitaposni. Nem vagyunk nagyhatalom.

  83. beleovastam ebbe a jobbik programba nem is tudom mit emeljek ki ami a legjobban bizonyítja a szakértelmüket, hozzáértésüket….talán, hogy a szétdarabolt BMPket akarják felújítani? :DDD

    Nem olvastam bele (pedig ahoz jobban értek) de ha a gazdaság működéséhez, külpolhoz is így értenek ájáj ez még a szegfük/narancsok szinvonala alatt van rendesen….

  84. Talán mert azóta nem is próbálkoznak komolyabb léptékben CAS-al és a gond az volt, hogy nem lett volna szabad gyalogsági tűzbe berepülni vele, amivel ugye megint ott vagyunk, ahonnan indultunk, miszerint az Ah-64 nem egy kifejezett CAS helikopter. A Mi-28-al pedig üzemeltetési tapasztalat bőségesen van, több évtizede repülnek a különféle prototípusai és nullszériapéldányai és egy idej már hadrendbe is van állítva. Nem kell már semmi kitaposni, nem egy Eurocopterről van szó amivel kapcsolatban most mindenki el van ájulva, hogy jajj, Afganisztánban is működik. A Havoc üzemeltetési tapasztalat alapján már rég egy veterán típus, aminek csak a sorozatgyártása késett.

  85. blogen: azért a mil28 harci tapasztalataira hivatkozva szidni az ECt kicsit vicces.

    Ha pedig vki aszondja, hogy semmi harci tapasztalat nincs hozzá főleg egy Ah64hez viszonyítva ami nem keveset bizonyított, nemtudom mirőllehet vitatkozni oldalakon át.
    Talán nem így van?

  86. Blogen:

    Nagyon jo, hogy a Wikipedian megnezted mennyibe kerul egy darab X tipusu harceszkoz es valami otlet alapjan ebbol osszeraktal egy szep nagy hadsereget, csak epp gondolkodni felejtettel el.
    Felejtsuk el, hogy egyaltalan van haditechnikai eszkozunk.
    Felvazoltal egy 160.000 fos hadsereget. Ha egy katonara havonta csak brutto 300.000 forintot koltunk (zsold, egeszsegugyi ellatas, nyugdij, stb), ami hihetetlenul alacsony szam mellesleg, akkor a kovetkezo dolgok jonnek ki:

    Katonak koltsege: 2,88 milliard USD
    Magyar GDP (2008-as Vilagbanki adat): 155 milliard GDP
    A katonak koltsege a GDP 1,85%-a.

    Ez esetben pedig a katonak otthon ultek a fotelban egesz evben, nem kellett semmit venni, karbantartani, fenntartani, potolni, nincs egyetlen haditechnikai eszkozunk sem…

    Ha gondolkodnal mielott elkezdesz billentyuzetet utogetni, sokkal tobb szbadidod maradna…

  87. Nem néztem meg a wikipédián, a kiszolgálóberendezésekkel és képzéssel együtt számított árakat szedtem össze, amennyire csak tudtam, a wikipédián közölt árak gyakran köszönőviszonyban sincsenek a valósággal. És nem valami ötlet, hanem a hidegháborút követő hadseregfejlődés tapasztalatai alapján. Például a páncélgránátosokon sokkal inkább érződik az amerikai nehézdandár és az orosz örökség, mint a német hidegháborús koncepció. Továbbá ha elolvastad volna legalább azt amit írtam, akkor látnád, hogy 80 ezer hivatásos és szerződéses katona juttatásairól beszélünk, a többiek java része honvéd tartalékos.

    Szal legalább azt olvasd el legközelebb azt amit ír az, akibe belekötsz mielőtt nekilátsz a billentyűzetet ütögetni.

  88. Gondolom a fejeddel csapkodod, mivel te magad előbb azt írod, hogy a Mi-28-as lényegében nincs üzemeltetési tapasztalat, ám mivel ez nem igaz és erre fel is hívom a figyelmedet, akkor meg jössze azzal, hogy a Apache-el mennyivel több. Nem ez volt a bajod egy hozzászólásoddal korábban. A Havoc-al elég hosszú ideje gyűlik az üzemeltetési tapasztalat, rég túl van a gyerekbetegségeink, amire eredetileg utaltál. Ezen a ponton túl pedig tök mindegy, hogy hány millió repült óra van a típusban, a lényeg az, hogy már nem vevő fogja megfizetni a fejlesztési költségeket, ami az eredeti problémád volt.

    Nem értem, hogy mi a francot kell vergődni. A Havoc sokkal inkább alkalmas CAS feladatkörben alkalmazásra, mint az e téren leszerepelt Apache és Magyarországnak potenciális CAS feldatkörben jól szereplő harci helikopterre van szüksége. Ennyi és itt a vége, mert ehhez semmit nem tudtál hozzátenni.

  89. Leszerepelt? Az a sok hülye rendszeresítő ország, aki nem egy Mi-28-at akar venni meg mind buta? Nem mindenhol az AH-64 futott be, de érdekes módon mikor és ki rendszeresített utoljára nagyobb mennyiségben szovjet/orosz harci helikoptert? Még maguk az oroszok sem.

  90. Onedin kapitány,

    Attól mert valami nem képes hordozni buta bombákat se, attól az még nem lesz színtiszta légifölény kivívására alkalmas vadászgép. Ha helyesen tévedek a Phantom II-t a kezdetektől fogva erre a feladatkörre orientálták (hirtelen egy korabeli gép se jut eszembe amin lett volna Sparrow), az hogy arra is használták hogy felnapalmozza a dzsungelt, meg megszórja MK-82 vel a viskókat az egy másik dolog.

  91. Az AS-ben is azt írták, hogy a rotorlapát bír ki 23mm-es lövedékeket.
    És az apache üvege elvileg nem is páncélozott vagy ilyesmi, mert a Ford tizedes megmentésében eléggé be volt parázva a pilóta, hogy rálőnek AK-val a helikopterre a földön, és az üveget féltette…Valaki megmondhatná, hogy ez most igaz vagy sem.

    Ja maúgy blogen lehet, hogy eltúlozza, de amit leírt annak a fele is elég lenne.
    Aki pedig azt írja, hogy nem kell támadófegyverzet, az mégcsak nem is olvasott háborúkról.

  92. A sok hülye rendszeresítő országnak eddig nem volt választása, hogy harmadannyiért vegyen e egy jobb túlélőképességű gépet, vagy se. Most már van. A rendszeresítés kapcsán meg legutóbb például a csehek Mi-35-öt, vagy éppen most a brazilok Mi-35-öt. Az oroszok pedig folyamatosan rendelik a huszonnyolcasokat.

    Az ár/érték arány alapján, mivel Magyarország nem a helikoptergyártását mindenáron fenntartani akaró nagy vagy középhatalom, vagy éppen olajmonarchia, ezért az elkövetkező egy emberöltőben egyedül a Mi-28N jöhet számításba a kikopó Mi-24-ek pótlására.

  93. Igen Rommel28. Ha csak akkora haderőt akarunk fenntartani, ami éppenhogy meg tudja védeni az ország értékes északnyugati felét és a fővárost, akkor a fele is elég annak, amit elsoroltam, ha viszont az ország szükséges politikai és valós gazdasági súlyához, az előttünk álló kihívások és határon túli magyarság védelmének kötelezettségét figyelembevéve felelős módon akarunk haderőt fejleszteni, akkor bizony kell az az erő amit én javasolnák és ami csak a tartalékosok számában haladja meg lényegesen a 2002-ben még meglévő magyar haderőt.

  94. Megy itt az agyalás nagyban.

    Ami minden képen szükséges hogy a szomszédaink magyar gyűlölő államoktól képesek legyünk magunkat megvédeni tőlük
    Ez kerül amibe kerül, élni mindig költséges dolog. Csak a halottak nem kerülnek semmibe.

    Zwiebi nagy matekos vagy 1-1,5 milliós náció segílyezése évente menyibe kerül nyugodtan számolj koponyánként 50 000 ft-vel.

    Gond hogy alap vető problémák vannak.
    Ilyen helyzetbe még a magyar nemzet nem volt mivel kiverték belőlünk az önfenntartás ösztönét, mindig csak kusba maradunk és lapitunk.

    Kapjuk a szart.

    15.sz jobbágy nézne maga elé. Neki annó 30% volt az adó terhe max 40%. Ha meg úgy érezték hogy valamiből sok hát felkeltek.

    15.sz szinten 30% adó teher elég volt az ország normális fenntartáshoz a korszintjén.

    Ha hagyjuk így dolgainkat meghalunk.

    Alapoktól való újjá építés keserves munka lesz de megkel csinálni.

    ha reálisan nézzük

    35000-45000 állandó hadsereg elég háború idején ők az elit.

    Nemzetőri rendszernek tagja lenni meg szavazati jog egyik feltételének kell tenni.
    Minden szabad magyarnak kötelessége és jól felfogott érdeke hogy földjét vagyonát családját képes legyen megvédeni.

    Itt egységügyi felmentés csak komoly indok(testi fogyaték, súlyos maradandó betegség, tartós mentális bajok).

    Lúdtalp gerincferdülés nem számít ha baj van akkor mindenki köteles helytállni.

    Anyagi ellenszolgáltatás nélkül.

    8-hétvégente egy 1-hétvégét rá lehet szánni lövészetre és harcászatra mindenkinek.
    Testi kondíció alap dolog

  95. Elég sokáig és 2002-ben is operetthadseregnek hívták a hadseregünket.
    Mégpedig azért mert bár papíron elég tekintélyes volt a felszerelésünk de a kétharmada nem volt üzemeltetve,karbantartva stb.
    A kiképzés is cserkész jellegű volt!
    A teherautók kétharmada képtelen lett volna elhagyni a laktanyáját és még 10 éve nem repülő eszközök is a listán voltak.A racinálás csak elfogadása volt a reális helyzetnek.
    Reális ellenségkép nélkül nehéz indokolni a százmilliárdos kiadásokat.
    Amúgy meg tetszik-nem tetszik az AH-64 az eggyik legjobb támadóhelikopter!Le lehet lőni mint mindent ezen a földön-égen de az eggyik legjobb túlélési mutatókkal bír! A létező legjobb önvédelmi felszereléseket alkalmazhatja.A passzív védelme is impozáns.
    A mai asszimetrikus hadviselésben egy afgán jellegű környezetben leginkább az irányítatlan RPG-k veszélyesek rá leginkább.
    A Mi-28-nak ,Mangustának ,Tigre-nak alig 1-2 tucat példánya létezik az oroszokat kivéve jobbára amerikai fegyverzettel.
    Kár lenne ezt tagadni.

  96. Ez a „mindenkinek” ez nem stimmel. Az önkéntes hadseregnek nem nagyon van alternatívája, mi szükség van arra, hogy pacifistákat, anarchistákat és más hasonló alakokat besorozzanak, hogy aztán a sereget züllesszék, ott rontva a morált tovább? Semmi, a hazának nincs szüksége olyanokra, akiket kényszeríteni kell, továbbá az az állam, amelynek kényszerítenie kell a polgárait a puszta megvédésére nem méltó semmilyen védelemre.

    Az viszont megfontolandó, hogy a közteherviseléshez kössék a politikai jogok gyakorlását, mondjuk három kategóriára osztva az állampolgárokat a politikai jogokat közteherviseléshez kötve:

    A – katona és adófizető = választójog 2x-es szavazattal és választható
    B – adőfizető – választójog
    C – nem közteherviselő – csak polgárjogai vannak politikai jogok nélkül

  97. Srácok. Nyugodtan szaporítsátok a szót, a lényeg nem változik.
    Első feladat, hogy amink van, azt biztonsággal, nagy hadrafoghatóságo százalékkal működtessük. Pont.
    Ha marad pénz vagy :-) alma :-) akkor lehet a fejlesztés mikéntjéről gondolkodni. De csak megalapozottan. Annak nincs értelme, hogy megvesszük, de nem tudjuk használni, mert egy 6-os anyacsavart nem vettünk hozzá és anélkül nem működik.
    MÁS: szó esik itt a kopterekről…. Úgy emlékszem, anno felmerült a Rooivalk is Dél-Afrikából, izraeli cuccokkal. Tud erről valaki valamit?

  98. Hacsak nem tett olyan szolgálatokat aktív életében a hazának, amit magas kitüntetésekkel honoráltak akkor miért tehetné? Hogy megszavazza magának a nyugdíjemeléseket például egy tisztességes hadsereg fenntartása helyett? Nagyon nem éri meg a nemzetnek ha olyanokat engedni a kondér mellé, akik nem a saját beletett pénzüket osztanák újra, hanem kizárólag másokét. Maga a választójog eredetileg, mielőtt a rendszer elfajult volna egy olyan biznisz volt az állam és az állampolgár közt, amelynek a lényege az arányosságon alapult, beleteszel a közösben X összeget és beleszólhatsz az elosztásába, így hangzott az alku és amíg tartották magukat hozzá addig működött is.

  99. Dehát nincs semmink. Nincsenek páncélosok, nincs tüzérség, nincs nehézgyalogság, lassan nincsenek helikopterek. Nincs mit működtetni, mert az a haditechnika, amit nem adtak el ócskavasnak épp most rohad ki a sereg alól.

  100. Elvonatkoztatva a mesedélutántól.
    Szerintem reálisan szükségünk van egy az an-26 okat pótló típusra. A jelenlegi gazdasági helyzetben átmeneti megoldásként(10év) szóba jöhet a Bae-146M 5millió$/db ért, 3-4év alatt folyamatosan váltaná fel az Ancsákat. Heli téren a Mi-17-ek modernizációja már eldőlt, és Mi-26 modernizáció vagy Használt Cobrák olcsón beszerzése néminemű modernizációja (amelyik jobb). BTR-modernizáció(~felujítás~) már zajlik. T-72 éjjellátó és elektronikus tűzvezető rendszer. Ha nekem kellene most azonnal dönteni én ezt választanám.
    A MIG-29 modernizációhoz csak annyit hogy; kedvenc típusom de nem tartom gazdaságosnak a modernizációját. Ha a nemzetbiztonsági érdek úgy kívánja hogy a Gripenek mellé a MIG-ek helyett kell valami, akkor lekonzervált de még üzemidőtartalékkal rendelkező F-16-ot kell beszerezni olyan konstrukcióban hogy a gépekért nem csak azok modernizációjáért fizetünk (ha lehetséges ilyen).

  101. Magyar történelmi alkotmány szerintem mindet leszabályoz. Azokon kell igazítani.

    Minden hazafi nemzetben gondolkodik. Nemzet, nemzetség szavaink vérségi kapcsolatra utalnak.

    Ebből következik hogy közérdeke a egyén érdeke is.

    A közösség régen is kivetette magából a menthetetlen szemetet.

    Én azt mondom a választójog feltétele a közteher viselés és emelett jön kimondatlanul is, minden szabad ember saját szabadságának őrzője.
    Így azt jó felfogott érdeke alap köteles megvédeni, szervezet formában a nemzeti őrsereg tagja ként külső ellenség támadása esetén.

  102. blogen!

    Amit te leírsz az már diktatórikus.
    Magyarország egy szabad ország! Ha azt akarod hogy ne lopjanak és rendben menjenek a dolgok, ahhoz erős törvények kellenek.
    A diktatórikus megoldásokban nem hiszek, mert szvsz. nem lehet jó végük.

    Ami pedig már megtörtént azon nem lehet változtatni, tanulni kell az elkövetett hibákból(és felelősségre kell vonni), talpra kell állni és miután talpra álltunk megkezdődhet a komolyabb fejlesztés.

  103. Mesedélután a honvédelem? téged minősít
    reálisan?
    légvédelem? tüzérség? felderítés? fejlesztések? koncepció?
    Amúgy simán megtérülhet minden forint amit a haderő fejlesztésre áldoznak, mivel így stabilabb , kiszámíthatóbb, csábítóbb szövetséges nemzet lehetünk a nagypolitikában. Márha a külügyminisztériumba nem szalmabábukat raknak.
    Kicsit le vagy lassulva Márk, a ráérős időszak eddig tartott (tavalyig), innen mostmár csak egyre-jobban növekszik a lemaradás minden téren. Önmagában gazdasági restauráció sem elég. Ezzel egy történelmet ismerő ,értelmesen gondolkozó ember tisztában lehetne. Én azt látom hogy a lehetőségek hosszútávon szűkülnek , vagy végleg bezárulhatnak ha átmentjük ezt a nyomorult helyzetet. A külpolitikai szövetségi rendszert bizony a köv kormánynak kell megteremteni /úgynézki/ és ehhez nagy segítség lehet a honvédelmi büdzsé, vagy a iparra juthatna belőle. Merjünk kicsik lenni lózung már lejátszott, kösz még egyszer ne!

  104. ropy!

    Ha arra gondolsz hogy pl.: az UAZ-ok váltótípusát Magyarországon gyárthatnánk, +még a RÁBA-nak juttathatnánk egyéb megrendeléseket, és esetleg részt vehetnénk mi is az UH-60 gyártásban, igazad van. De akkor már gyárthatnánk hazai villamost, vonatot, buszt, ami nem kis pénz bár valóban megtérül, de addig nem vállalhatunk be komoly hadi kiadásokat. Majd ha már a gazdaság feléledt ami optimistán is 4-év. Akkor majd lehet valóban komoly hadi kiadásokban gondolkozni de addig szerintem sajnos nem.
    Amúgy meg mi a baj azzal amit leírtam? Mit akartok azonnal F-35-öt?

  105. :-) Nem kell VENNI semmit :-)
    Szóljunk az amiknak pl., hogy Davis Monthan bázis mellett nálunk is tárolhatnának egy-két cuccot. Van néhány fölös, használaton kívüli repterünk. Azután néha elvinnénk egy körre a jószágokat :-)

  106. blogen!

    Nem akarok személyeskedni, látom, hogy nem vagy elveszett a témában, de ha nem haragszol hagy kérdezzem már meg, hogy amiről itt megy a vita az mennyire kapcsolódik a szakmádhoz? Csak azért kérdem, mert más forumokon még a jobbik programját sem tudják elképzelni ennyi pénzből, akkor vajon az általad felvetett ötletre hogy reagálnának, „kicsit” drágábbnak tűnik. Megjegyzem az ő szakmájuk szorosan kapcsolódik a témához.

  107. > A MiG-29 mi a búbánatot keres a listában?

    A Jobbik lényegét tekintve azonos az MSZP-vel: ők is russzofil párt, magyarán komálják a vlagyimir vlagyimirovics tudodkit, akit nagy példaképüknek tekintenek, mint erőskezű vezetőt. Ezért vennének orosz fegyvert és dobnák a NATO-t.

    A Jobbikot az MSZP hozta létre, hogy „a bal és a jobb szélsőség hátul összér” alapon másik fronttal is forgácsolhassák a FIDESZ-KDNP polgári táborát.

    Az első számú terv az, hogy a választások törlésével, rendkívüli állapottal, idegen csapatok bevonultatásával márc 13-16-19 a ballib megakadályozza a FIDESZ hatalomra kerülését. Ha ez nem jön össze, mert Merkel gyáva, akkor ott a muszka pénzből felpumpálható Jobbik a nyugatellenes fordulat elindítására, bevált ukrán recept. Az egész mögött pedig azok állnak, akik német,orosz és usa-országot is irányítják, minket pedig engesztelhetetlenül gyűlölnek.

    Én már abban sem hiszek, hogy Orbán Viktor megéli a tavaszt, mert az inkal moszatos keze mindehová elér ebben az országban, benn ülnek a névleg magyar titkosszolgálatokban. Focizás közben véletlenül hátbalövi magát labdával a „csutti törpe” és máris nincs több akadálya Ferenc testvér, Klára nővér dicsőséges visszatértének a hatalomba. OV-n kívül senki sem tudja hazánk Moszkva-Ciprus-TV elnyomó-offshore-tolvaj tengelybe rögzítését megakadályozni, ezért ki fogják nyíratni a kizsákmányolók.

  108. De. FT = Tacsk0.

    Azok akik meg korlátozni akarják a szavazó jogot és szavazhatóságot azok nem normálisak. Amit ott leírt blogen az gyakorlatilag egy félmilitarista állam modellje.

    Azon kezdtem gondolkozni, hogy ő nem Blogin-e véletlen a bombagyar oldalról. Mert akkor világos lenne, hogy miért írja azt amit…

  109. Márk:
    De akkor már gyárthatnánk hazai villamost, vonatot, buszt, ami nem kis pénz bár valóban megtérül.

    vonat, busz, villamos – először ezeket a működtető szervezeteket kéne rendbetenni. addig pont hogy ráérünk a gyártással. Mondjuk szervezni persze lehet. az általad felsorolt gépek inkább szervizre szorulnak mint rövidtávon új beszerzésre. Persze helyileg változhat, ez amúgyis megbonyolítja. De a lényeg hogy fent említett eszközök hiánya nem jelent nemzetbiztonsági kockázatokat. Bár lehet ismét én értem félre amit mondasz :)

    „Amúgy meg mi a baj azzal amit leírtam?” – hiányos , kevés, improduktív
    ha követed a híreket tudnod kéne hogy szinte egycsapásra fog leamortizálódni minden MH-technika. Felújítás ide vagy oda. Arról nem beszélve hogy a legjobb megoldás a kialakult helyzetben egyedül az ELŐREMENEKÜLÉS – nem kéne folyamatosan azon szinten megragadni hogy frissen felújított su-22eseket hajigálunk ki, mert rájövünk hogy tkp.vacak és csak a pénzt zabálja+új beszerzés . Szimpla felújított T-72 is pénzbe kerül csak keveset spórolsz, üzemben is kell tartani, de valószinü hogy pár éven belül ígyúgyis ismét szemétdombra kerül.

    „Majd ha már a gazdaság feléledt ami optimistán is 4-év. Akkor majd lehet valóban komoly hadi kiadásokban gondolkozni de addig szerintem sajnos nem.”
    – a komoly hadi kiadás az kb.amit a blogen írt, szerintem mindenki más disztingvált, és árucsere/kapcsolás ügyletekkel makéhinált. attól fogva hogy megvan egy korszerü eszköz már csak a fenntartását kell kigazdálkodni.

    Gyártás: hülyék lennénk nem megvásárolni liszenszet mikor éveken belül a legtöbb beszerzés halaszthatatlan lesz – és ezáltal később még kereshetünk is rajtuk. Bár sztem az új haderőreformba azt lesz művészet összerakni, hogy mit oldunk meg „segélycsomagból”, mit árucserével (és melyik régióval), és miért leszünk kénytelenek fizetni is, valamint mit gyárthatunk – ez a képlet biztosra veszem hogy elég vegyes képet mutat majd. Szóval menedzselni kéne a dolgot, és nem azon sápítozni hogy épp hogy áll a gazdaság /miért amúgy észak koreában hogy áll- ők szállítanak iránba is stb. helyekre, valoszinüsítem többek között „ebből is élnek”.

    Amúgy feljebb sikerült elírnom és hazailag lövészpáncélos,pszh gyártást tartanám inkább zükségesnek , nem tankot (max.könnyű kétéltű kivitelben)

    Szóval inkább mondom azt kéne tervezgetni hogy jutunk előrébb költségarányosan és nem azt hogy úszhatjuk meg a legolcsóbbért, mert mint korábban írtam minden gazdasági kapcsolatnak lehetnek később egyéb vonatkozásai és nem kéne kifutni az időből. 4 év múlva már mindenki behelyezkedik, mi meg leshetjük a telített piacokat , ahonnan időközbe talán kiszorítanak. stb lehetne még ragozni – de így sem értem mit kell ezen még magyarázni.

  110. Mivel mindenki itt szól hozzá a dolgokhoz a legtöbbet és itt mindeki olvassa mások hozzászólását így kérni szeretnék valamit.
    NYUGI NEM PÉNZ, VÉR VAGY PÓTVESE!
    Ha van valakinek fölös aranysas számai átvennék egy párat, úgy 12 szám hiányzik összevisza, nagyjából ezek:
    2004/4
    2005/2/3/8/9/10/11,
    2006/1/2/3/4/6
    Nagyjából ekkor „dübörgött a gazdaság” s a főiskola is a nyakamon volt, így hát ezek kimaradta….
    Csere is érdekel, ha nekem olyan van, ami másnak nincs, akkor egyet egyért elven cserélhetek…
    Elnézés mindenkitől, a honlap készítőitől és a szerkesztőktől, akit zavar ez a dolog, de már mindenhol megpróbáltam és eddig nem sikerült beszereni a hiányzókat….
    Előre is köszönöm mindenkinek! Ha csak egy számot tud valaki adni az is jobb a semminél! A részleteket megdumcsizzuk!
    Még egyszer elnézést mindenkitől! További szép estét!

  111. molnibalage

    Álltalonos választó jog nagy baromság.

    Cenzusos választó jog.

    Az kapjon választó jogot aki kötelezettségeit is teljesíti.

    Sőt régen is vagyonhoz és iskolai végzettséghez volt kötve a választó jog.

    Olcsó pénzér megvehető emberek szavazatai nem érnek semmit.

  112. Nem olvastam végig az össze hozzászólást. 12óráztam ma, de megakadt a szemem egy két gyöngyszemen!

    1. rommel28
    Az szép hogy a jobbiknak legalább van elképzelése a fejlesztésre, csak nem tudom miből hajtanák végre? világbanki hitelből? mert pénz az nincs rá és ha ők kerülnek hatalomra nem a hadsereg lesz az első az is biztos.

    2.blogen
    tábornokok: 50-60 körül
    főtisztek: 6-700 körül
    tisztek: 5-6000 körül
    tisztesek: 30-40 000 ezer körül
    katonák/honvédek: 110-120 ezer körül

    Nem akarlak elkeseríteni, de jelen pillanatban a magyar hadseregnek 42 tábornoka van! A tiszti létszám: 7000 fő körül van! (HDGY,FHDGY,SZDS)
    A főtiszti létszámot nem ismerem, de biztos az is olyan 2-3 fő körül van!
    Ezt a hatalmas vízfej szervezetet többen próbálták már leépíteni, sikertelenül. mert mire megszüntették a pozícióját a tisztelt alesúrnak addig a cimbije csinált neki egy másikat máshol és így körbefedezik egymást.

    Szóval legelőször is lehet fantáziálni sok mindenről, de addig amíg a jelenlegi eszközöket sem tudjuk fent tartani és kihasználni teljesen feleslege csillagászati összegekért új eszközöket beszerezni!
    Vehetünk mi 30 Mig-29est vagy még egy század Gripit vagy szu-25öt vagy Ah-64est. De ki fogja üzemeltetni? ki fogja repülni? és ki fogja kifizetni mindezt? Ha ezeket megteremtették akkor talán lehet ilyesmiről beszélni addig felesleges!

  113. Lehet, hogy az, de a censust mi alapján húznád meg? Mert az is lehet intelligens és felelőséggteljes, aki nem üti meg a szintet. IQ alapján viszont nem lehet. Elvileg okos ebertől is láttam már nagyon állat döntéseket.

  114. Onedin kapitány

    @blogen:

    „A – katona és adófizető = választójog 2x-es szavazattal és választható
    B – adőfizető – választójog
    C – nem közteherviselő – csak polgárjogai vannak politikai jogok nélkül”

    Ez az elv szerintem igazságos. És józan.

  115. Onedin kapitány

    Viszont mi van a brazilokkal? Mi-35-öt vettek? Nem Venezuela volt az?

    S nekünk miért ne felelne meg a Mi-35? Miért csak a Havoc?

    @Tacskó:
    Ez a kinyírják OV-t eszmefuttatás volt eddig a csúcs. Ha így nézzük, akkor szerintem Vona kerül előbb sorra.

  116. hegyaljaihun:

    „Olcsó pénzér megvehető emberek szavazatai nem érnek semmit.”
    -ebben egyetértünk, csak ott a gond hogyha elkezdesz diferenciálni, akkor idővel könnyen kihasználják a hatalom-technikusok, hogy lehet akár rétegeket is kiszorítani (jelen esetben pld.kirugdosni munkahelyről, feketelisták, facebook:P etc.) a politikai akaratnyilvánítás színpadáról.

    Ott kezdődött valahol a dolog M.O.-n hogy a magántulajdon az „lopás” – a szólásmondás szerint. OV is nemrég idézgette hősök terén a tolvajszellemet… Nem ártana vmi szemléletváltás. Csak az a probléma hogy úgytünik már a bankárok is túlköltekeztek és azok is lopnak. Szóval nekik hálából mittudomén 3x-akkora választójog kéne? miközben az egész rendszer arra lett italálva hogy a hatalmasok erejét kompenzálni tudja? Valahol a felelősségvállalás fogalmát kéne tisztázni mindenekelőtt, aztán aki bizonyított – azt lehet jutalmazni – de ez közelsem lenne egyszerű.

  117. Onedin kapitány

    @Maggi
    Nekem is szívem csücskeinek egyike a Phantom (II), de jellemző adatait tekintve szerintem akkor is közelebb áll a vadászbombázó, mint a vadászrepülőgép kategóriához. A kettő átfedheti egymást, de azért nem ugyanaz.

  118. Vona keményen benyalt a ruszkiknak nem?
    Nézd csak a jobbikos haderőreformot….

    amúgy komolyan azon filozok, hogy leadom a szavazatom Orbán királyra. Nem mert szeretem (mert nem) hanem mert legyen meg a 2/3 akkor mindent megcsinálhat és bizonyíthat. Ha így se bizonyít 4év múlva ugyis jön más.

  119. Snakeye: pénz mindig van, csak meg kell találni. ven egy-két tippem hogy hol kéne kezdeni a keresgélést. mondjuk ott, hogy a sok tisztet, meg az egész vízfejet vissza kéne fokozni a francba, és meg kéne szüntetni a szolgálati idő szerinti előléptetést. Majd ha csinált vmi érdemlegeset(nem csak harci feladat), akkor lehet szó előléptetésről.
    Mondjuk nem tom pl, hogy fröhlich a tábori rabbi miért van dandártábornoki beosztásban. Valaki már régen leírta, hogy pl Horthy katonai jobbkeze, összekötője csak századosi rendfokozatban volt, pedig ott ugrált minden nap a méltóságos úr körül.

    A választójagra egyértelműen cenzust kéne bevezetni. Létezik alsó korhatár, akkor legyen felső is. Egy begyöpösödött agyú nyugger a 80 és a halál között ne akarjon már az én jövőmről dönteni. Neki nem lehet megmagyarázni, hogy a párt amit szeret őt is ugyanúgy meglopta mint mást.Ja meg azért 12 osztály+szakmunkás vizsga/érettségi legyen már elvárás.

  120. Nagy az Isten állatkertje :-)
    Nosza, osszuk már el a posztokat gyorsan! Természetesen a szerkesztők, szerzők nem kapnak semmit! :-)
    A vezénylő tábornok lesz a…………………..
    A főtiszt lesz a …………………………
    Altiszt lesz a …………………………..
    Gebra lesz a ……………………
    Algebra lesz a …………………..

    TESSÉK, LEHET VÁLASZTANI! :-D

  121. Ez az elv szerintem igazságos. És józan.

    Szerintem meg obritális baromság. A nyugdíjas nem fizet adót. Ma mérnökként jól fizető állásban szarrá adózom magam, akkor nincs szavazati jogom?

    Kiváltó tanuló diákként vagy egyetem mellett melózva nem szavazhatok?

    Egy mezei bokorugrónak nagyobb szavazati súlya van, mint egy egyetemi tanárnak vagy professzornak, mikor talán 8 általánossal is lehet bokorugró?

    Komolyan mondom, hogy megáll az eszem…

  122. Ja……..
    Azt elfelejtettem közölni, hogy CSAK az választhat, aki
    1. volt katona
    2. Épp katona
    3. Lesz katona
    4. Baloldali
    5. Jobboldali
    6. Szereti a mákos tökfőzeléket
    7. AESA (Azonnali Egyéni Sárdobáló Alkat) módban is működik
    Stb.

  123. Onedin kapitány

    Azt hiszem nekem.

    Pedig ebben a Blogen-féle kategórizálásban szerintem van ráció.
    Egyébként nem röhej, hogy a mostani rendszerben egy 6 elemis utcai rablónak is ugyanannyi a szavazati súlya, mint az áramlástan tanszék profjának?

  124. Egyébként a volt szovjet-utódállamok biztos kellemes piac. Nem hülye gyerek az a Vona. A legfontosabb lenne hogy konstruktív legyen az új parlament, és ne zsigerből utasítsák el majd egymás kezdeményezéseit. Mintahogy sikerült divatba hozta vmi észlény „demokrata” csoportosulásnak ezt a gyakorlatot.

  125. Onedin kapitány

    De az állítólagos brazil Mi-35-ökről még nem nyilatkozott senki.

    Amúgy vagy én vagyok béna, vagy az MSZP nagyon jól rejti a programját, mert annak honvédelmi részére is kiváncsi lettem volna, de hiába keresek a neten.

  126. @Onedin

    A 6 elemis rablót el lehet tiltani a közügyektől, akár örökre is, ha a törvények lehetővé teszik.

    Viszont pusztán szakma alapján nem adni szavazati jogot akkora baromság, amit egy okosabbb 8 osztályt végzett sem szabadna állítani.

    Az ilyen jellegű turbómagyar hozzáállással tele van a tököm.

  127. Jól van ropy!

    Szabadgyára engedem a fantáziámat:
    Az új kormány egyik első döntése az L-15 licencgyártásának megvásárlása, Honeywell F125 utánégetős hajtóművekkel, N.G. SABR radarral, stb. és benevezni a gépet a T-X tenderre. Amit az ár érték arány (és a Quantánamo-i fogolytábor Magyarországra telepítése, hogy a vallatásban megfáradt foglyok Balaton parti hesszelésben pihenhessék ki fáradalmaikat :) miatt meg is nyerünk. A MIG-29-ek modernizációra kerülnek: a hajtóműveket a megnövelt teljesítményű F414-re cserélik így létrejön a világ legjobb t/w arányú vadászgépe, emellett a gép a CAESAR radar licencgyártott és hazai fejlesztéssel megturbózott(elektromágneses csapásmérésre is képes) változatát, és üvegezett pilótafülkét kap, valamint új hazai gyártású futóművet és szárnyakat is kap (a program nagyon sokba kerül, de demonstrálja hazai repülőipar nagyszerűségét).
    Az új kormány közös projektet is indít SAAB, Boeing, Japán és Magyar kooperációban. Új 5.G-s gépet fejlesztünk ki mely az F414 30%-al megnövelt teljesítményű hajtóműveit kapja. A gép kinézetben a Bird of Prey –re hajaz de 2hajtóművel, a beömlőnyílásokat a pilótafülke mögött két oldalt alakítják ki, és a jobb manőverező képesség érdekében vektorálható kiömlőnyílásokkal és kacsaszárnyal is rendelkezik. Az újonnan létrejövő típusból első körben 50db-t kíván rendszeresíteni a légierő.
    Az új kormány állami vállalatoktól 2típusu kétéltű könnyű páncélozott csapatszállító harcjárművet rendel 100-100db-t; kerekes és lánctalpas kialakításban, amik teljesen magyar fejlesztésű több nyugati típus technológiai megoldásainak koppintásának egyvelege.
    A fenti módon gyártunk és fejlesztünk tankot és egyéb eszközöket is, a legújabb technológiai irányzatoknak megfelelően. Fejlett digitális adatkommunikációs rendszerrel és beépített mikrosütővel:)
    Légvédelem terén kifejlesztjük a 3D VHF radart és hozzá a rakétarendszert (amit jó pénzért eladunk Iránnak hogy a földalatti atomlétesítményeit megtudja védeni a B2-ek től, légterét meg az F-22-ek től:).
    Fogunk néhány B757-et a két oldalát nagy táblákban megpakoljuk a SABR-radar koppintásával ezáltal nemcsak légtérellenőrző de földi helyzetkép alkotó légi harcálláspontot is kapunk amit még ráadásul a sajátfejlesztésű rakétavédelmi rendszer radarjaként is használhatunk. Terméseztessen fejlesztünk ABL-t is.
    Beszállunk az EADS-hez a Talarion fejlesztésébe.
    Megoldjuk a Japánok problémáit a Kawasaki C-X-en amit utána felesben gyártunk.
    Beszállunk a Lengyelek mellé az UH-60 gyártásba és a Sykorski X-2 fejlesztésébe.
    Állami kitermeléssel feltárjuk a Magyar gázmezőket, a gázból szintetikus üzemagyagot állítunk elő és energiaválság idején jópénzért mi látjuk el Európát. De Szlovákokat és Románokat csak akkor ha jól viselkednek. Ha pedig nem viselkednek jól és esetleg fegyverkezési versenybe kezdenének akkor elsőcsapásként megszállnánk Erdélyt, Felvidéket, Újvidéket (ami jól fog jönni az új harci eszközök kipróbálásában, no meg mivel rakétákat és bombákat is gyártanánk nem baj ha fogy egy kevés(USA minta)), ezek új állammá válnának és létrejönne a United States of Hungary.
    Ja és a GDP-ink stabilan az 50000 és 100000usd/fő között mozogna.

    Valami ilyesmire gondoltál?

  128. Az a baj, hogy lényeget nem érted Márk. Miszerint Magyarországon semmi komoly baj nincs a gazdasággal, Magyarországon a költségvetési pénzek elosztása a baj. Az, hogy iszonyatos pénzeket beszednek maroknyi adófizetőtől és szétosztják hatalmas segélyezett, nyugdíjjazott, támogatott tömegek közt. A fiskális rendcsinálást Magyarországon a szociális kiadások durva visszavágása jelentené, mert más lényegi meló a magyar gazdasággal nincs, az köszöni jól meglenne, ha nem egy reménytelen szociális elfekvővé váló országot kellene finanszíroznia.

  129. Nem gondolkodik minden hazafi vérnemzetben, igazság szerint csak egy begőzölt kisebbség gondolkodik vérnemzetben hegyealjaihun. A nemzet például az állampolgárok összessége, a nép pedig az egy nyelvet beszélő és magukat összetartozónak vallók összessége, míg a vérségi kapcsolatok színtere a család és nem az államélet kell legyen jó esetben.

  130. Nem kapcsolódik Kisendre, csak jóideje érdeklődve és évek óta egyre szomorúbban szemlélem ami itt zajlik. Ám ezeken a más fórumokon én már láttam pofáraesést, amikor valaki utánnaszámolt, hogy mondjuk a portugál költségvetésből a portugálok milyen fejlesztéseket eszközölnek és mekkora haderőt tartanak fennt összehasonlítva a magyar költségvetéssel és ez alapján mennyire nem igaz, hogy a korszerű hadsereg megfizethetetlen lenne. Csak Magyarországon az, mivel a minimálisan szükséges pénzt se akarjuk kifizetni.

  131. Egyrészt semmi közöm a bombagyárosokhoz molnibalage, másrészt amit ott leírtam az a klasszikus angol liberalizmuson alapuló polgári állam modellje, ahol a politikai jogokat szoros kötelék fűzi össze a közteherviseléssel, mert alapvető elv, hogy az élvezhető jog a teljesített kötelesség következménye.

  132. „Viszont pusztán szakma alapján nem adni szavazati jogot akkora baromság”

    Oké, de akárhogy is olvasok vissza nem találok senkit aki a szavazati jogot szakmához kötné, szal ha valahol meg kell húzni a határt akkor az olvasási nehézségeknél talán… :)

  133. Katonai szolgálathoz kötötted. Márpedig sokan nem akarnak katonák lenni, vagy nem alkalmasak. Egy orvos és más magasan kvalifiált személy nem lenne teljes értékű állampolgár? Vagy, ha valaki pont a választások alatt munkanélküli, akkor nem szavazhat? Az aki ledolgozta tisztessgesen a 40 évet az sem? Mert a te pongyola megfogalmazásod ezt takara. Már bocs, de ez úgy állatság, ahogy van.

    A klasszikus angol liberalizmus is elmúlt már gy ideje, ott is általános választójog van.

    Miért ne hozzuk vissza mindjárt a nemességet és spékeljük meg fajelmélettel? Atyaisten…

  134. A Jobbik valóban oroszbarát párt és Putyin elnököt, meg az ő „erőskezű” módszereit tekintik példaképüknek. Ez nem titok, maguk írják a programjukban és azt sem rejtik véka alá, hogy orosz függőségben képzelik el hazánk jövőjét, mind gazdaságilag, mind katonailag. Kilépnének az EU-ból és a NATO-ból és MIG-ekre cserélnék a Gripeneket, meg T-harckocsikat vásárolnának – sőt orosz csapatokat állomásoztatnának magyar földön!

    Ez az orosz póráz a fogantyúval Putyin kezében, ez köti össze a Jobbikot a minduntalan Moszkvába szaladgáló MSZP-kormányokkal és ezért ellenzik együtt OV-t, aki a csúnya Gripen utáni megtorlás ellenére elkötelezett atlantista, antikomintern politikus maradt.

    A Jobbik ezen kívül deklaráltan monarchista párt, vagyis írásos programjuk szerint is idegen vérből származó uralkodóval KIRÁLYSÁGGÁ akarják alakítani Magyarország államformáját – amivel egyszerre követik el a hazaárulás és a demokratikus államrend megdöntésére irányuló szervezkedés bűntettét, amiért életfogyt jár! A „magyar” titkosszolgálatok miért tűrik, hogy a jobbikosok orosz hercegekkel kvaterkázzanak a magyar trónra való meghívásról? Ezért esett el Petőfi Sándor Segesvárnál? Ledöntenék Bem apó szobrát egy muszka báb alkirályért?

    Horthy Miklós kormányzó úr sem merte a fejére tenni a Szent Koronát, mert az egyedül a Boldogságos Szűz Máriát, Magyarország mennyei királynéját illeti – aki ember a fejére teszi, halálnak halálával hal!

  135. Ezt mondom molnibalage, ha olvasási képességekhez lenne kötve, akkor te nem tudnál szavazni. A fennti kommentben vagyoni cenzushoz kötöm a szavazati jogot. Továbbá ledolgozni negyven évet nem érdem, ez szó szerint semmi, ha nem tette volna éhenhalt volna, ez olyan mintha azt mondanád, hogy tisztességesen lelélegezte az életét. De hagyd a francba, ki tudja most is mit silabizálsz ki abból amit írtam… :)

  136. A kommenteket végigolvasva nekem nem a census újrabevezetése jut eszembe, hanem a cenzúráé!!

    Mi lenne, ha a politikai részét hanyagolnánk a hozzászólásoknak! Ezen a portálon _engem_ nem érdekel, hogy melyik párt/politikus hogy loptaszét/váltjameg az országot.

    Ami érdemes hozzászólás, arra reagálnék:

    ropy és blogen listája közül az utóbbi esélyesebb nálunk.

    Mondjuk annyi, hogy én nem költenék egyáltalán harckocsira, helyette is páncéltörő eszköz. Mostanság újra kezd divatba jönni a kettős célú rakétaindító (légvédelmi és AT), bár a lőszer kialakítása még mindig nem az igazi az eltérő céljellemzők miatt (a vezérlés már megoldható).

    Speciel én a páncélelhárító helikopterek közül sem vennék olyat, ami nem alkalmazható más célra, így a blackhawk (battlehawk) és a mi-35 mellet nincs más alternatíva. Viszont nagyon-nagyon kellene nehéz szállítóhelikopter (chinook vagy mi-26).

    légvédelemben mindenképpen kell rakéta elfogására is alkalmas típus, és mivel az oroszok hisztiztek a rakétavédelmi pajzs miatt, tőlük kéne venni.

    Merev szárnyúak: vadász elég ami van, de reptetni kéne, meg valami tecskó gazdaságos kínai mig utánérzés földi támogatásra.

    tüzérség: a gvoznyinka+bm-21 páros elég mindenre, amire nekünk kell. Csak mennyiségre legyen elég, meg legyen kiképzésre pénz. Mondjuk ez mindenhova igaz.

  137. @blogen

    A jó édesanyádat, az sértegessed.

    Ezt írtad te.

    „A – katona és adófizető = választójog 2x-es szavazattal és választható
    B – adőfizető – választójog
    C – nem közteherviselő – csak polgárjogai vannak politikai jogok nélkül”

    Van két fajta adófizetőd. Az egyik katona, a másik nem. Az egyiknak több joga van, holott a gazdasághoz az ‘B’ kategóriába tartozó sok esetben bizony sokkal többet tesz hozzá.

    Vagy adva van pl. katonaorvos. Egy orvos, csak azér mert a hadsereg kötelékében van, más szavazó és választhatósági jogal bír, mint egy civil orvos?

    Ha valaki meg lesz választva, akkor civil lesz véleményem szerint, mert pl. nem lehet valaki egyszerre bokorugró vagy harkocsizó százados és egészségügyi miniszet. (Szélsőséges estek, de ha csak ők választhatóak..)

    Takcs0 szerintem ugyanazt a koktélt issza, mint te.

  138. Nah most mondom azt, hogy ELÉG!

    Senki ne sértegessen senkit, a másik anyját sem kéne szidni, ha nem tudunk a politikai vita helyett visszakóvályogni a HT nemes témaköréhez, akkor lehet más fórumokon osztani az észt. de NE ITT!
    Köszönjük!

  139. hegyaljaihun

    blogen

    Nemzet,nemzetség.
    a nemzet legelemibb egysége a család és e felé épül pár réteg.

    Én definitív szerint magyar: ápolja magyar hagyományokat kultúrát,tiszteli ősei hitét(magyarul keresztény), tisztába van ősei nemes történelmi örökségével.
    Trianon szóra: nem nem soha jelszavak jutnak egyből eszébe.
    Mivel magyar hazája az egész Kárpátmedence.

    molnibalage

    Nemzetőrségi keret 8 hetente orvos is tanulhat katona orvosi ismereteket és szombaton a lőtéren, vasárnap templomom és utána még gyakorló pálya.

  140. > tiszteli ősei hitét (magyarul keresztény)

    Magyarul? Tényleg? Magyar őseink táltoshitű pogányok voltak, akik elsősorban a Hadurat (Öregisten) és a Boldogasszonyt tisztelték – folyóknál, szikláknál és szent fáknál áldoztak nekik.

    Közülük mára csak a Boldogasszony maradt nekünk, mert az Öregistent egy másik nagyszakállúval helyettesítették István-Vajk erőszakos térítő német és olasz papjai. Pont emiatt sújtja a turáni átok a magyarságot, mióta Koppányt felnégyelték.

    Azóta sem szűnik a viszály: két hónapja adott ki az rk. egyház egy ostoba és pimasz közleményt, amiben az „új pogányság” terjedésétől óvja a magyar hívőket. Érdekes, hogy Dél-Amerikában és Afrikában az egyház hamar el tudta ismerni az őslakosság elleni hittérítői rémtetteket és az helyi ősvallások elemeit beemelte a saját gyakorlatába, Magyarországon viszont 1000 év óta semmi haladás ezen a téren. A turáni átok meg csak ragad, ragad.

  141. „ezért ellenzik együtt OV-t, aki a csúnya Gripen utáni megtorlás ellenére elkötelezett atlantista, antikomintern politikus maradt”

    Tehát az esély a demokráciára,Orbán Viktor.
    Akkor a következő választáson félreteszem a szoc-lib eszméket,
    és húzok egy X-t Viktornak.
    Amúgy is gonban voltam,szoci szavazó létemre,hogyan rendezzem
    a lelkemben a nyáj elhagyását.
    Szerencsére,gyurcsány,és a szélsőjobb megoldotta.

    Nincs semmi bajom oroszországgal,de nem szeretnék a csicskásuk
    lenni, elég szart kavartak már itt.
    Tudom, akkor amerika szolgája leszek,de inkább…
    Ők talán nem lőnek első körben fejbe.

  142. Úgy néz ki még mindig nem értem, mert; még most is azt mondom, hogy az új kormánynak lesz mire költenie, pl.: közlekedés, egészségügy, stb… és Gazdaságélénkítés, és nem a honvédelem fogja élvezni az elsődleges prioritást. Ez így is van rendjén.
    Hiszen gondold csak végig; azok a pénzek amiket az elején gazdaság élénkítésre költenek, ha jól csinálják GDP növekedésben többszörösen megtérül, tehát később a honvédelemre is több jut. Persze ez nem azt jelenti hogy egyáltalán ne fejlesszünk honvédelmet, csak azt okosan. Az Ancsákat már tényleg le kell váltani erre jó a Bae-146M a C-27J helyett. Mert amit azokon megspórolunk annak a töredéke is elég a megfelelő üzemeltetés és repórák biztosításához (a Gripenekre gondolok meg gyakorlógépek bérletére).
    Hogy ipart is fejlesszünk; rendeljünk a RÁBA-tól hazai gyártmányú terepjáró meg PSZH koncepciókat (+fejlesszünk hazai tüzérségi eszközöket),
    A közbeszerzési pályázatot úgy írjuk ki, hogy csak a hazai gyártmány feleljen meg (itt most pl.: a tömegközlekedésre is gondolok), amiben meg nincs hazai gyártmány abban csinálni kell ha lehetséges, stb…stb.
    Ha pedig már a GDP-ink messze előzi a térséget és Ausztriáéhoz közelít, na majd akkor lehetünk mi Közép-Európa katonai nagyhatalma.
    (Attól hogy a költségvetésben megspórolunk 4000milliárdot, a GDP-ink meg az életszínvonalunk még nem lesz jobb. Ha kivárunk és inkább gazdaságot élénkítünk, később rövidebb idő alatt többet fejleszthetünk.)

    Azzal egyetértek, hogy lehetne olyan önkéntes haderő is, aminek a tagjai minden másodok hónapban bevonulnának egy hétvégére gyakorlatozni.

    Azt meg már végképp nem értem mi a bajotok a használt F-16-tal, block50/52 szintre modernizálva. Ha a közeljövőben mindenképpen V.G.-t kellene venni szerintem az lenne az egyik legjobb, legolcsóbb megoldás, a már említett feltételekkel. A másik jó megoldás talán az L-15 licenc lenne, feltéve ha 20M$ alatt kijön egy gép nyugati hajtóművel meg elektronikával. (de akkor már tényleg nevezzük be a T-X-re:)

  143. Először is Wolfrick, a Gvozgyika+BM21 páros helyett akár falhoz is állíthatnánk a tüzéreinket, gyorsabb, fájdalommentesebb és legfőképp olcsóbb halálnem ez nekik. Korszerű tűzvezető rendszerek, tüzérségi radarok, felderítődrónok nélkül nincs tüzérség a XXI. században a fejlett világban, ezt a szintet a szomszédos országok éppen most érik el és ezzel szemben egy fapados tüzérség egyszerűen lemészároltatik néhány perc alatt.

    Magyarországnak rakétavédelemre semmi szüksége, nagyhatótávolságú légvédelmi rakétára igen a többi elem melett a légvédelmi rendszerbe, ami jelenleg szintén nem létezik, de mivel nem mi vagyunk a nukleáris fegyverek bevetésével is fenyegető geopolitikai játszmák kulcseleme, ezért a rakétavédelem igencsak mellőzhető. Előbb talán jó lenne lenne valami közepes, csapat és használhatóbb MANPADS rendszerünk, meg mobil radarrendszerek se ártanának, úgy általánosságban mint a gyalogságot leszámítva a magyar légvédelmet is alapjától kell ujjáépíteni.

    A Blackhawk közepes szállítóhelikopter, szal minden csak nem páncélelhárító, ahogy a Mi-35 sem az. Az orosz Ka-50-es például kifejezetten páncélelhárító feladatkörre van optimalizálva, erre nekünk nincs szükségünk, igen csekély a valószínűsége annak, hogy gigantikus tankcsatában a felvonuló ellenséges harckocsihadosztályokat kelljen ritkítanunk. Nálunk a harci helikoptertől megkövetelt legfontosabb alapképesség a CAS, ugyanis az ellenséges gyalogsággal fogják potenciálisan szembetalálni magukat.

    Ezenkívül mivel az összes szomszédos ország tart rendszerben kellő számban harckocsit, ezért Magyarország nem mondhat le a legtökéletesebb páncélelhárító fegyverről, a harckocsiról, mivel azzal a saját gyalogságunkat szolgáltatnánk ki az ellenség kénye-kedvére. A harckocsit a harckocsik elleni harcban semmi se pótolja.

    Továbbá a Gripenek vadászbombázók és nincs belőllük elég, különösen nem pótolják őket lowtech kínai Mig-21 turbók. A magyar légierő potenciális ha rendelkezne legalább három századnyi Gripennel se lenne képes többre, mint a légifölény kivívására a harcmező fölött és néhány stratégiai jelentőségű infrastrukturális elem és katonai objektum támadására. Ha anno a késő-nyolcvanas évek összeomlása nem mossa el a Szu-25-ök rendszeresítését, akkor most még megérné a maximumig kitolni az üzemidejüket, de mivel ez nem történt meg és már nem kapható a haditechnikai piacon csatarepülőgép, mivel senki se gyárt, aki meg igen, az failed state mint Grúzia, ezért amúgy se a légierőt fogjuk a gyalogságunk közvetlen támogatására használni, hanem a harci helikoptereket és nem mellesleg a tüzérséget.

    Már feltéve, hogy valamikor újra megjelennek ezek a fegyvernemek és haditechnikai eszközök a magyar haderőben…

  144. Az An-26-osok leváltására ár/érték arányban a Casa C-295 a legjobb alternatíva Márk. Durván öt Spartan árából hat Casa jön ki és nekünk nagyjából ennyire van szükségünk, szal egyáltalán nem mindegy. A lengyelek és a csehek se véletlenül ezt választották az Antonovok váltótípusának.

    Hazai tüzérségi eszközök fejlesztésére és gyártására nincs remény és szükség se. A magyar haderő ígényei minimálisak ilyen téren, legjobb esetben is ha szükségünk van százötven új vontatott lövegre, a nemzetközi piacon pedig több tucat gyár termékei versengenek, szal ez reménytelen, ugyanezért halt el a hazai kötöttpályás járműgyártás java is. Mint ahogy a saját fejlesztésű 4×4-es és nagyobb harcjárművek is azok jelenleg. A licenszgyártás ellenben nem, a haderőnek előbb utóbb tisztességes 8×8-as lövésszállítókat és páncélozott 4×4-es járműveket kell beszereznie nagy tömegben, ezeket az ígényeket a Rába ki tudja elégíteni együttműködve külföldi gyártókkal.

    Azt viszont nem győzöm hangsúlyozni, hogy a mai magyar GDP különösebb nehézség nélkül lehetővé teszi egy korszerű és ütőképes haderő kiépítését, csak a politikai szándék hiányzik, hogy akár holnap reggel megindulhasson az ujjáépítés. De amíg az emberek úgy gondolkodnak, hogy inkább öt százalékos segélyke emelés, mint honvédelem, addig reménytelen.

  145. blogen

    tüzérség
    javaslom nézz utána az Árpád (és fejlesztései) tűzvezető rendszernek…
    Vontatott löveg. Jó-jó (főleg a D-20 kategória), de egy valag ember kell hozzá. Viszonyítás képpen: d-20 személyzete 7 fő. Archer (svéd-önjáró) 2 fő (de a gvozninka-é is csak 4, pedig ősrégi egy darab, de legalább van belőle). A karbantartók száma meg kb. ugyan annyi. Ez háborúban és békében is előny.

    Helikopterek:
    Te háborúzni akarsz? Mer én nem. A Battlehawk elvisz közel annyi fegyvert, mint sok más tankelhárító helikopter.

    Mivel -ahogy írod is- nálunk nem lehet számítani ezres tankoszlopokra, így leginkább a szállító-kapacitását használnánk, de legalább lenne tankelhárító képesség. A mi-35 és a Battlehawk jól üzemelhet CAS üzemmódban.

    Merevszárnyúak:
    nem gripen helyett, hanem mellé. A gripenek elegendőek vadászvédelemnek, a mig klónok kiképzésre, földi támogatásra kellenek.

    Harckocsik:
    tudom, egyedül vagyok vele, de a modern lövészpáncélosok (már csak a tömege miatt is – 35+ t) a jelenlegi harckocsijainkkal vannak egy súlycsoportban. A nehéz harckocsi elsődlegesen támadó fegyver, a kisebbek meg gyakorlatilag páncélelhárító eszközök, csak még drágák is.

    Légvédelem:
    mivel jelenleg a béka segge alatt van, így mindenképpen modern eszköz kellene. A közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták már a közel keletről képesek elérni Magyarországot, úgyhogy jobb félni. Nem kell ahhoz atom, hogy én ne érezzem magam biztonságban (pl tabun, szarin, vx harci gázok). Egyébként ezek a fegyverek elsődlegesen „hagyományos” légi célok ellen lettek kitalálva, a többi mellékhatás (bár egyre erősítik ezt a képességet is).

  146. hegyaljaihun

    Tacsk0 te nem tudom milyen tudósok munkái alapján alakítod ki az ős történelemről a véleményed.
    szentkoronaradió, magyartaltos honlapokon található szerzők irásait szoktam olvasni dr Varga Tibor alkotmány történész és a többi nemes tudományos fokozattal rendelkező patrióta magyar írásait olvasom.
    http://www.szentkoronaorszaga.hu.

    Szentkorona tan szerint a Királyt a nemzet önnön bölcsességéből választja és a király feladata a pártoskodás megszüntetése és a nemzet javának szolgálata.

  147. A D-20-as teljesen elavult, lőtávolsága nem felel meg a jelenkor követelményeinek. Ugyanakkor a korszerű vonatott lövegek mellett szól, hogy egy önjáró löveg árából féltucat vontatott kijön, továbbá az Archer-t aranyárban mérik, drágább mint a Pzh2000! Az optimális kivitel az izraeli ATMOS 2000 vagy a francia CAESAR, a hadseregünknek szüksége van rá, de azt viszont tényleg nem engedhetjük meg magunknak jelenleg, hogy az újjáépítendő tüzérség kizárólagosan önjáró kategóriából álljon, épp ellenkezőleg, csak a dandárok közvetlen tűztámogatását adó osztályok esetében lenne szükséges ez feltételnül.

    Az Árpád tűzvezető rendszer összességében kudarc, ahogy az egyik fejlesztő jellemezte: „tüzérségünk Bős-Nagymarosa”.

    A béke alapja pedig a háborúra való felkészültség. Aki nem akar háborúzni, az ne a hadsereg lefegyverzésével, vagy éppen alkalmatlan eszközökekl való felfegyverzésével adjon ennek hangot. Ha a potenciális ellenség azt látja, hogy felfegyverzett szállítóhelikopterekkel akarjuk a gyalogságát fenyegetni, akkor nem fog elrettenni. A Blackhawk meg semmilyen formában nem alkalmas CAS feladat végrehajtására, sima kalasnyikovval is le lehet lőni adott esetben. Ne hülyéskedjünk ha lehet!

    Tizennégy Gripen semmire se elegendő, semmilyen védelmet még saját maguknak se tudnak biztosítani, mert ez olyan kevés. Jó esetben ha három-négy gépet egyszerre a hadszíntér fölött lehet tartani a tizennégyből, mert a többi épp a földön áll feltöltés alatt, vagy oda-visszaúton van.

    Az Európát fenyegető rakétaveszély kivédése pedig még mindig az USA feladata a NATO-n belül, egész egyszerűen azért, mert egyedül nekik van szükségük amúgy is rakétavédelemre, mindenki másnak tiszta pénzkidobás lenne, mivel lényegében semmire se tudná optimálisan használni. Nem mellesleg ez az, amire belátható időn belül amúgy se lesz pénzünk. A legtöbb amit megengedhetünk magunknak az a nagy hatótávolságú légvédelmi rakéta, aminek van találati esélye ballisztikus rakétával szemben is.

  148. Wolfrick:

    „ropy és blogen listája közül az utóbbi esélyesebb nálunk”

    Mikor én írtam még nem láttam blogen mit művelt. Az természetesen sokkal részletesebb – és több mint elég -, egyébként Márk sem ír rosszakat csak még az első változat nála kissé destruktívnak hatott. Ráadásul persze nem is törekedtem teljességre, inkább az általam fontosnak vélt pontokat igyekeztem hangsúlyozni vagy jelezni.

    Egy következő kormány legitimációját én személy szerint abba tudom hitelesen lemérni hogy mennyire veszi komolyan a honvédség intézményét. Ugyanazt várnánk el egy felelős kormányzattól mint bármely más tárcánál. Első időszakban elvégezni a tűzoltást, átszervezés, és szakmai koncepció megvalósítása. Ez úgyhogy rákészül egy munkacsoport ne legyen már több mint 1-1.5 év. Aztán htka-n már a konkrét intézkedések híreit szeretném olvasgati ha lehet. pláne mint volt róla szó hogy ugyanolyan típusú gazdaságélénkítő profillal rendelkezik mint teszem azt a villamos-művek. És különben is másik tárca. Üzletre mindig van pénz, nehogymár a nemlétező gazdaság kiépítésén spóroljunk – az idő a legdrágább (ez is orbitális baromság?)

    hogy ONok is legyünk: Ha például arról volna szó hogy 8×8-as liszensz után nézelődünk nekem szimpatikus pld. a török Yavuz kialakítása (20 tonna fölött van jóval és úszkál is) kerekesek közt ott vannak még a koreaiak – vagy 3 gyár csinált prototipust az ottani tenderkiírásra valamelyik biztos eladná amelyik nem kap megrendelést. Mindezekmellett azt gondolom hogy az alkalmazható fegyverrendszerek a döntők végeredményben amúgyis. Meg hogy honnan kaphatunk esetlegesen további alkatrészutánpótlást. A lánctalpasok nézőpontom szerint már pár fokkal komolyabb téma.
    BTR-82-esekről véleménye valakinek , mindjárt megnézem lehet wikin van már fönn valami. Bár Fideszékről nem gondolnám hogy rögtön hozzájuk rohannak ezekkel az ügyekkel

  149. Igazából az a baj vele, hogy nem Gripen. Kis légierő a miénk, egy fejlesztés során nem engedhetünk meg magunknak több típus az összesen két vagy három csapásmérő századra, márpedig ebből egy már biztosan Gripen, így ez egy eldőlt kérdés egy emberöltőre.

  150. 8×8-nál én a PATRIA AMV-re tenném a tétjeimet, ahhoz ugyanis a teljes típuscsalád ki van fejlesztve az L44/120-as OTO Melara toronnyal szerelt páncélvadásztól az IFV/APC-en át a 2×120-as AMOS aknavetőkig.

  151. blogden:

    nem azt mondtam, hogy d-20, hanem a kategóriája. Azaz 150+ mm.

    Egyébként amint a vontatott árán megspórolsz, sokszorosan kifizeted személyi juttatásban.

    Az archer lehet, hogy drága, mivel kis példányszámban gyártották.
    Mivel a pénz a legkevesebb (és most szó szerint) ezért írtam le olyat, ami megvan. Gvozninka+BM-21.

    Nem tudom, honnan vetted az árpádos infót (kérlek adj forrást), én mást tudok. De ha tévedek, beismerem.

    Battlehawk.
    elolvasnád kérlek:
    https://htka.hu/2009/12/16/black-hawk-hirek/

    Légvédelem:
    „A legtöbb amit megengedhetünk magunknak az a nagy hatótávolságú légvédelmi rakéta, aminek van találati esélye ballisztikus rakétával szemben is.”

    pont ezt ugatom…

  152. @wolfrick

    „Egyébként amint a vontatott árán megspórolsz, sokszorosan kifizeted személyi juttatásban.”

    Meg háborúban emberéletekben, mert nem mobil. Szerintem aki a XXI.században nem önjárú tüzérség rendszerbe állításával számol egy olyan országban, aminek 2/3-a kifejezetten sík terület, az kicsit idejétmúltan gondolkodik.

    A nem önjráó tüzérségnek kevés helyen van értelme. Talán ott, ahol tudod deszantolni helivel, de más módon szinte megközelítetetlen. Fel kell rakni egy csinos helytetőre. Ehhez viszont combos heli kell. Az eredmény? Kellemes tűzerő egy nehéz terepen. Persze az meg a légierő ellen védtelen, de valamit valamiért…

  153. blogen

    helikopterek
    Elég érdekes kommandós akciókat lehet támogatni 16 db hellfire-el, már szerény véleményem szerint. A mi-35 páncélozott, kisebb szállítókapacitású, jóval szegényebb minőségű fegyverzettel rendelkezik.
    Nem győztél meg arról, hogy mi-28/tiger/cobra/mangusta alkalmasabb lenne nekünk. Inkább egy tűrhető kompromisszum.

    Arról nem is beszélve, hogyha itt a hellfire, akkor igazán jöhetne a predator is. :-D

    Árpád:

    THX.
    Bár ettől még működő technika, de mostmár értem a hasonlatodat :-D
    Ugyanakkor a cikkből kiderül az is, hogy végül is könnyen pótolható más, alkalmasabbal.

    Légvédelem:
    a korlátozott rakétaelhárító képesség még mindig jobb, mint a gyakorlatilag semmilyen légvédelmi (ami most van).

  154. Igen, kommandós akciókat lehet támogatni, ahol nem különösebben lőnek a helikopterre, mivel az UH-60 azt nem szereti.

    A légvédelemnél meg van egy prioritáslista, aminek a legutolsó helyén áll a nagy hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer, mivel az összes többihez képest ez a legkevésbé szükséges.

  155. hegyaljaihun

    Védelem jól felvegyverezt gyalogsági erő az alap nagyon nem mobilis de terület védelemre nagyon alkalmas és pénztárca hatékony,

    Jó fajta páncélököl, gránátvetők gyalogság és könnyű páncélosok ellen, aknavetők, új géppuskák és karabélyok.

    Légvédelem S400 7-10 zászlója, mellé váról indítható rakéta, csatlégvédelembe Thor és társai.

    Valamint 8 kerekű tank vadászok pl olaszoknak is van ilyen,
    meg BMP-3s-okból 70-80 darab.

    Helikopterekre annyira nem költenék.

    Inkább átmenetileg gripen mellé használt vadászok akár szintén gripnek a svéd lekonzervált állományból szerintem is 50-60 db gép minimum.

    Háború esetén légi csatákban 1-2 tucat gépet az elején elveszthetünk.
    Közben is jönnek a különböző okból kifolyólag a veszteségek.

    Ébredés fájdalmas dolog. Sok áldozattal jár. De minden áldozat akkor éri meg ha van kézzelfogható eredménye.

  156. blogen

    Vontatott tüzérség
    Nem tudom, mit értesz a korszerű _és_ mozgékony alatt.
    Egy példát, ha lehet.
    Egyébként a fenntartási költség (humán+technika) magasabb szerintem a vontatottnál.

    Helikopter:
    Nem tartom feltételnek a komoly páncélvédettséget egy potens földi bázisú páncéltörő erő mellett. Ebben az esetben inkább a könnyű felderítő/lövész páncélosok az elsődleges célpontok. Amolyan söprögetés. Persze jó lenne, ha 25-30 mm-ig sérülésálló lenne legalább a pilótafülke, de ugye azok a fránya anyagiak.
    A fent felsoroltak mind szóba jöhetnek, de egyfeladatúak (jó, a 35-ös 1,3)

    Szállítóhelikoptert többet használunk békében, és a politikust nehezen győzöd meg olyan vásárlásáról, amit tulajdonképpen nem is használunk.

    Hegyalja:
    ekkora mennyiségű rakéta csillagászati összeg.

    A repülőgép a legdrágábban üzemeltethető eszköz, talán csak a helikopter veheti (típustól függően).

  157. jah, egyébként jut eszembe – nem tudom hogy a Mihuk meddig húzhatják még a rendsterben, ém MH közleményekben kétezertizenvégét szoktam látni. Szóval azt azért nem árt tudni hogy az orosz doktrína szerint a Kamovok a parancsnoki helikopterek – tehát ezek koordinálják a Mi-28-ast és Mi-24-eseket is (legalábbis egy cikk alapján értelmeztem). Gondolom az adatok náluk futnak össze, annak ellenére ha jól tudom a mm-radart a kamov orrába tudták csak betenni, vagy nem tudom hol tartanak vele. Nem tudom közvetlenül mi-28as és 24 között lett-e kiépítve hasonló rendszer.
    persze ez tkp.részletkérédés , mert ha jól látom egyelőre az a téma hogy érdkele-e minket a tankvadászat annyira (személy szerint engem mondjuk igen, bár nem halaszthatatlan fontosságú).
    na és még annyi hogy „univerzális” modern típus, egyedül a seholnincs Surionok lehetnének, de azoknál meg nem is értem hogy gondolták a megadott elérhető repülési magasságot /?3000 méter körül../

  158. @blogen

    „A korszerű, nem könnyített vonatott lövegek is képesek a sajáterős helyváltoztatásra, szal amit írsz az nem állja meg a helyét molnibalage.”

    Ezt kifejtenéd bővebben? Ez számszerűleg milyen képességeket takar még egy ősrégi Gvozgyikával is összevetve?

    —–

    @ropy

    A hátrasiklás nélküli lövegek jóformán kihaltak – vagy totálisan kihaltak, ez az 60-as évek ópimua volt – a komoly haderőkben, mert a modern páncéltörő rakéták sokkal effektívebbek és tömegre sem kell annyit magaddal vinni. Lehet, hogy darabra egy ára sok, csak éppen egy hátrasiklás nélküli löveg pontossága nem mérhető még egy ősrégi TOW rakétához sem.

  159. tőlem kombinálhatják rakétákkal, beleférne még az is, szóval így gondoltam vhogy én is – önmagában természetesen cseppet rizikós az alkalmazása. szerintem gyártják még. hosszúságra (lőtávra, pontosságra) is többfélét láttam vmi terméklistán, mondjuk dátumot nem néztem :D

  160. Littlejohn

    A vontató ára elhanyagolható a fegyverhez képest.

    Rooivalk:
    nem ismerem igazán :-D
    tűzerő jónak látszik (mondjuk az AT rakétát sem ismerem, a Mistralt sajnos igen…)

    Végül is senki nem használja a Dél-afrikaiakon kívül, úgyhogy pont jól illik a magyar előrelátáshoz. Igazából a pénz beszél, kutya ugat. De szerintem nem engedhetjük meg magunknak a szállító _és_ páncéltörő helikopterek cseréjét, és az előbbivel járunk jobban.

  161. Csak bírja majd a tempót a Rába. Archerre hajazó megoldáson már nem szabadna spórolni – egy teherautó platón:P nem múlhat. Ebben az esetben a páncélozással, és terepezőképességekkel lehetnek gondok. Valahogy csak megoldható. „Half-Truck” megoldással is biztos lehetne variálni valamit, ált.azok is létravázasak voltak mint a Rába mostani gyártmányai – és rendbelehetne a teherbírásuk is – bár kerékkessel is simán megelégednék

    @trident
    Amúgy normál vontatott lövegárak fél és másfélmillió usd (könnyített M777) körül mozognak tudomásom szerint . Egy kevés vontatott mindenesetre nem lenne útba senkinek.

    Szóbakerültek TOW-kapcsán még egyéb rakétás anti-tank rendszerek, nohát azok közül az én szivem a Nag-okért dobogna.

    over

  162. Az M777 nem egy normál vontatott löveg, hanem egy a kitűzött feltételeket (UH-60 elbírja) végült teljesíteni nem tudó igencsak drágára sikeredett légi szállításra optimalizált könnyített löveg. Ennek ellenére is emgvan a létjogosultsága a könnyű erőknél, de csak kis számban az M119-nek is a hegyi csapatoknál.

    Korszerű vontatott löveg például a finn PATRIA cég GH 52 APU lövege, ára hét-nyolcszázezer dollár körül van. Beépített motor gondoskodik a sajáterős helyváltoztató képességről, lőtávolsága a XXI. században elvárt 30-40 kilométer közt van.

  163. @Wolfrick:
    nem egyszerű – mivel normális platform úgysincs hozzá (levegőből) én csak a páncélosokra gondoltam volna integrálni. Tudod azért mondom mert hellfire-ről mindenkinek tankvadász helikopter jut eszébe /magamból kiindulva/. Szóval azokon nyugodtan maradhat hellfire, és UAV-k is gyanítom főleg azokkal lesznek kompatibilisek.
    (te vezérlést mondtál , az én szememben a hellfire pozítívuma hogy gyorsabb és nem utolsó sorban Nato-kompatibilis, persze biztos drágább)

  164. Blogden:

    Értem mire gondolsz. Nem rossz jószág. Bár még mindig 7 fő a legénység.

    Igazán olcsó megoldás nem nagyon van, ha cseréled a tüzérséget, hiszen van néhány tonna lőszerünk, amivel nem tudunk mit csinálni ilyenkor.

    +1 fő ~6 millió forint személyi kiadást jelent évente. Lehet számolgatni. Szerintem pár év alatt megtérül a kisebb legénységű eszköz beszerzési költsége. Az meg, hogy egy önjáró alvázra telepített eszköz univerzálisabb, nem kérdés.

  165. Ropy:

    az, hogy egy irányított AT rakéta milyen gyors, az aktív elhárítás általános elterjedéséig majdnem mindegy. Jelenleg a páncélátütő erőt a robbanófej adja, nem a sebesség. Végül is elég, ha utoléri a célt. :-D

    Blogden:

    folytatom… A szerbek Nora-ja (ha jól emlékszem a nevére) 152 mm-es. Ahhoz lőszerünk is van. A modern rakéta-póthajtású lőszer meg integrálható, ha nincs hozzá.

    Igazából nekünk egy teherautó platóra felbarkácsolt löveg elég. Van ilyen a franciáknak is, szlovákoknak is, csak azok 155 mm-esek.

  166. Nem gonoszságból írom molnibalage, de tényleg gond van ott, ahol az M119-et M110-nek olvassák. Az M119 egy 105mm-es könnyű tarack légi szállításra optimalizálva, míg az M777 lényegében ennek a 155mm-es utódja lett volna, ha sikerül teljesíteni a kitűzött feltételeket.

  167. Szvsz a teherautóplatóra felbarkácsolt löveg már minimum háromszor annyiba van, mint a vontatott, miközben a korszerű vontatott lövegekkel, mint GH 52 szemben nincs meg a gyors helyváltoztatási képességben rejlő előnye, hiszen erre már azok is képesek, így csak a jelentős árkülönbség marad:

    155mm GH 52 APU vontatott – 7-800 ezer USD körül

    155mm CAESAR könnyű önjáró – 2 millió USD körül
    155mm ARCHER FH77BW L55 könnyű önjáró – 10 millió USD körül

    152mm 2S19 Msta nehéz önjáró – 4 millió USD körül
    155mm K9 Thunder nehéz önjáró – 4,5 millió USD körül

    Így és ezért lényegében csak az újjászervezendő dandárokhoz beosztott tüzérosztályoknak van feltételnül szükségük önjáró tüzérségre, ha létrehozunk tüzérdandárt is, akkor oda már nem kell önjáró.

  168. > Az Ancsákat már tényleg le kell váltani erre jó a Bae-146M a C-27J helyett.

    An-26 és C-27 farán van lyuk és rámpa, Bae-146M esetén viszont az országos jármű hogyan fog begurulni a bálna pocakjába?

    Arról nem is beszélve, hogy négy hajtómű fenntartása hosszabb távon csúnya dolgokat művel a hadipénztárral!

  169. > Az a bajuk az F16blck52vel, hogy nem orosz. Jobbik benyalt 40+év megszállás és 56 után ruszki ruszkiknak, most az összes jobbikos benyal. Ezvan.

    A Jobbik egy olyan orosz herceget akar meghívni a magyar trónra, aki rokonságban áll Alexandra Pavlovna Romanova hercegnővel, József nádor első feleségével.

  170. Azért hoztam fel a BAe-146M-et mert darabja 5M$ be kerül a C-29J 30M$ a helyett. Valóban nincs hátsó teherrámpája, lehet hogy tévedek de az An-26-al sem szállítottunk sosem járművet. Bele fér egyáltalán az An-26-ba egy KatonaiMerci?
    Nem hosszú távú üzemelésre gondoltam, hanem arra az időszakra amíg megerősödik a gazdaság annyira hogy jöhet a C-27J meg esetleg a C-130J.
    Tehát a BAe 146M-el 125M$-körül spórolunk, ami jóljön más területekre is a Honvédelmen belül.
    A járművek szállítására meg ott van a C-17.

  171. > Bele fér egyáltalán az An-26-ba egy KatonaiMerci?

    Magyar specialitás volt anno a Mi-8-asból előguruló UAZ terepjáró, aminek a tetejére 32 lövetű kisrakétatár volt felszerelve teszkó gazdaságos sztalinorgona címszó alatt. Az An-26-ba meg egy komplett Mi-8 farok is belefér, nehogy egy UAZ.

  172. > Azt viszont nem győzöm hangsúlyozni, hogy a mai magyar GDP különösebb nehézség nélkül lehetővé teszi egy korszerű és ütőképes haderő kiépítését, csak a politikai szándék hiányzik, hogy akár holnap reggel megindulhasson az ujjáépítés.

    Ébresztő! A szép tervben van egy apró homokszem, amit óriási magyar államadósságnak hívnak. Ha azt fizeted, nem lesz miből fakardnál különbet venni. Ha viszont nem fizeted, akkor már tegnapra kellenének a csodafegyverek, mert nagyon hamar megjelenik itt valaki vadászgéppel, tankkal követelni, ami jogosan az övé.

    Nem vagyunk mi lengyelek, hogy a két szép szemünkért elengedjék az államadósság majdnem a felét – ráadásul válság van, mindenki hozzá akar jutni a pénzéhez.

  173. Tacsko: „A Jobbik egy olyan orosz herceget akar meghívni a magyar trónra, aki rokonságban áll Alexandra Pavlovna Romanova hercegnővel, József nádor első feleségével.”

    Ezeket a hülyeségeket, honnan veszed? Oroszországban már nincsenek hercegek 1917 óta , de nem is zavarjon.

    Nem lehetne valahogy kivágni innen a francba?

  174. > Oroszországban már nincsenek hercegek 1917 óta

    Párizs és London tele van orosz emigráns arisztokratákkal, akik egy része a vagyonát visszakapni remélve vagy zsarolásból régóta együttműködik a rezsimmel, KGB, GRU ügynököknek jelentenek.

    Tavaly volt arról cikk, hogy Putyin elhagyta a feleségét egy arisztokrata származású tornásznőért, az újságot becsukták, a hírt pedig cáfolták. Cári dinasztiát KGB-s alapon nem lehet alapítani, ahhoz kell valami romanovi múlt – ahogy Napóleon is végül királylányt nézett magának. Putyin nem akar örökké „koronázatlan cár” lenni, ahogy a jóslat mondja!

    Magyarország is fog kapni orosz alkirályi helytartót, ha bejön a Jobbik terve – főleg, hogy két hét múlva Ukrajna elesik és végül egyesülni fog Oroszország, Belorusz és Ukrajna és közvetlenül határosak leszünk Putyinnal.

  175. Üdv Vilmoci!
    Tőlem jöhet An-74-is, meg új C27J-is vagy használt C-27A meg mellé használt Herki, vagy akármi, a lényeg hogy kihasználható és gazdaságilag előnyös legyen. Annak örülnék ha, nemcsak kiírnánk egy tendert asz arra jön 3ajánlat aszt dönt valaki hanem, érdeklődjünk és kérjünk célzott ajánlatokat is. Valami csomagkapcsolást is el tudnák képzelni(csak nem jut eszembe semmi frappáns azért írtam a BAe146-ot). A lényeg hogy jól jöjjünk ki a pénzünkből.

    Tacsk0! Ezeket ugye csak úgy poénból írod.

  176. Huh, végigolvastam. :-)

    A szerkesztőknek: Nem lehetne meghatározni hogy mit szabad/nem szabad a fórumon? És ez alapján szűrni (anyázni/zsidózni/politizálni/stb.

    A töbieknek az eddigiekhez:
    Az AH-64/Mi28 vitát nem értem. Az egyik a Vörös hds. páncélosai ellen készűlt, a másik meg az afgánok ellen. Az hogy most az AH-64-et arra kell alkalmani amire a Mi-28-at eleve tervezték, az szerintem nem az ő hibája.

    A rotorlapátos dolognál meg tudtommal már a 23-as gépágyút is viselik az újjabb lapátok.

    A honvédségi fejlesztésre:
    Nagyon csak az MH-t nézitek. Tök jó hogy tudjuk mi kellene, de ezt politikusok szavazzák meg akik fő célja a hatalomban maradás. Azzal nem lehet megnyerni a nyugdíjjasokat, hogy „veszek őnjáró tűzérséget”.

    De ha ettől eltekintek, akkor meg nagyon eszköz szempontúak vagytok (ez messzebb lő, ezen több rakéta van). Szerintem a pillanatnyi lehetőségeinket sem használjuk ki, gondolok itt a kiképzésre.

    Amúgy meg az oroszoknak van valami rakétás tűzérsége T-72teknőn, ilyeneket mi is gyárthatnánk. Nem lenne csodafegyver, de olcsó és használható lenne.

    ezek persze mind csak szerintem.

  177. „rakétás tűzérsége T-72teknőn, ilyeneket mi is gyárthatnánk. Nem lenne csodafegyver, de olcsó és használható lenne.”

    Te véletlen nem T-55ösökre gondolsz véletlenül? Pár darab még lehet hogy akad vhol lezsírozva, és amúgyis olcsóbb kategória. Extra vastag páncélzat vsz. azért nem kell azoknak úgyse mert ha már ellenséges tűzbe kerülnek az már régen rossz.

  178. Az oroszoknak lángvetőjük van T-72 teknőn TOS1 típusjelzéssel. Ez lényegében gyalogság elleni harcra kifejlesztett tűztámogató jármű, a „tűz” jelen esetben szó szerint. Rendkívül specifikus harceszköz, rendszeresítése nekünk nem érné meg, ugyanakkor a jövőbeni moduláris rakéta-sorozatvetőhöz, már ha valaha lesz, akkor a Buratyínó termobarikus lőszerét is érdemes lenne rendszeresíteni.

  179. >Az AH-64/Mi28 vitát nem értem. Az egyik a Vörös hds. páncélosai ellen készűlt, a másik meg az afgánok ellen. Az hogy most az AH-64-et arra kell alkalmani amire a Mi-28-at eleve tervezték, az szerintem nem az ő hibája.<

    A Mi-28 egyáltalán nem az afgánok ellen készült…

  180. Ez egy lángvető, szal a hatótávolság és a kivitel szorosan összefügg. Azért építették harckocsialvázra erősen páncélozva, mert a kompromisszum, miszerint sok napalmot juttasson célba a hatótávolság rovására ment. A feldata a NATO élőerő pusztítása lett volna a közép-európai tankcsatában. Nekünk nincs ilyesmire szükségünk, tiszta pazarlás a mi szemszögünkből.

  181. @molni: „A Mi-28 egyáltalán nem az afgánok ellen készült…”

    Én úgy tudtam hogy az ott szerzett tapasztalatok alapján készült mert a 24-eket is le-leszedték még csövessel is, ezért lett ilyen repülő tank.

    @Blogen: Erre a TOS-1-re gondoltam. Bár én annó rakétavetőnek olvastam ami emberre/állatra/épületre/járműre jó. A kis lőtáv tényleg vicces, de szerintem hasonlókat mi is barkácsolhatnánk a meglévő t-72 teknőre, a mistralos kisteherautónál csak jobb lehet.

    Aztán lehet hogy ez mind hülyeség.

  182. A napalm az emberre-állatra, épületre-járműre jó, télen-nyáron. Ellenben ilyesmit nekünk nem érné meg barkácsolni, egyszerűen a tank fogyasztása olyan iszonyatos, ami miatt csak nagyon behatároltan használható fel a jármű maga. Egyszerűen nem éri meg bármit rátelepíteni. Márpedig mi nem tudnánk kihasználni a képességeit egy TOS osztálynak annyira specifikus harceszköz ez. Csak magát a termobarikus rakétalövedéket érdemes rendszeresítenünk moduláris rendszerű sorozatvetőhöz.