|

HTKA Hírhalom 2010. 1. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

HTKA Hírhalom 1. hét

Az afganisztáni Bagram repülőterére érkezett december végén az első MC-12 (#090623) felderítő repülőgép. Az első példány a 4. Expedíciós Felderítő Század állományába kerül többedmagával egyetemben. Ez év folyamán legalább 23 példány érkezik még Afganisztánba. Irakban is szolgál egy egység, az ottani 6 géppel júniusi kitelepülésük óta remek munkát végeznek, a rendkívül elégedettek a teljesítményükkel.

MC-12 Liberty

Az Egyesült Államok pilóta nélküli járművekből álló légiflottája az elmúlt évtizedben 400 százalékos repült idő növekedéssel büszkélkedhet. Thurman altábornagy nyilatkozata szerint tovább folytatódik az ütemes növekedés, viszont számos problémát kell orvosolniuk még, ilyen a biztonságosabb adatátvitel és az egyre zsúfoltabb légtér.

Penguin Missile launch from SH-60B

Brazília négy darab Sikorsky S-70B Seahawk tengeralattjáró-vadász helikopterre adott megrendelést 163.8 millió dollár értékben. A szállítást jövőre kezdik, az új típus váltja majd fel a haditengerészet SH-3 Sea King forgószárnyasait 2012-től.

M1A1 Abrams in Iraq

A General Dynamics Land Systems Division megrendelést kapott 150 millió dollár értékben 140 M1A1 Abrams harckocsi legyártására. A lánctalpasok Irak részére készülnek, melynek így 280 darabra van érvényes megrendelése, azonban az amerikai vállalat reméli, hogy 700 feletti mennyiséget sikerül elpasszolni az ázsiai országban.

F-16E Block 60 (Tucson Training Squadron)

Az Egyesült Arab Emírségek jókora „szeretetcsomagra” nyújtotta be igényét. Az Egyesült Államok FMS (Foreign Military Sale) katonai exportprogramján keresztül megvásárolni kívánt fegyverzet az F-16E/F Block 60-asok palettáját színesíti majd. A csomag tartalma 800 db GBU-24 Enhanced Paveway III, 400 db GBU-49 Enhanced Paveway II, 400 db GBU-50 Enhanced Paveway II irányított irányított fegyverzet, 400 db MK-82 és 800 db MK-84 „buta” bomba, valamint 400 db BLU-109 megerősített köpennyel ellátott bomba a jobb összhatásért. És mindezt „csupán” 418 millió amerikai dollárért.
Emellett további 119 millió dollárt költenek a 12 C-130J-30 Super Hercules logisztikai támogatására, alkatrészekre, valamint a gépek leendő legénységére.

36 hozzászólás “HTKA Hírhalom 2010. 1. hét”

  1. nagyon ki akarnak ezek jönni onnan

    Talán egy jól felszerelt iraki hadsereg,és egy új/régi ellenség kép
    megszekesztése egybe gyúrja az irakiakat,és nem ők lesznek
    az első számú célpont.
    Meg a piszkos melót(irán) is elvégzik helyettük.

  2. Az Egyesült Arab Emírségek tényleg olcsón „bevásárolt”.
    DE minek ennyi fegyver?
    Meg az a környék egyre inkább fegyverkezik.
    Nem lepne meg ha lenne ott hamarosan egy konfliktus.
    Iraknak meg több mint 100 t-72 est oda adtunk ingyen+ fegyverek na meg afgánoknak is ajándékoztunk mindent.
    De minek…

  3. Irán ellen olyan propaganda megy mint anno Szadámék ellen.
    10-15 éve belül Irán több okból is megtámadják.
    emiatt amcsiknak zsídó állam katonai hadereje mellett még milyen szövetségest haderőt tud bevonni.

    Angolok Basszra eseténél is bebizonyították egyre gyenguszak.
    Másik Tökök-Irán-Pakisztán vonal nem kecsegtet semmi jóval.
    Irakban a Kurdok Sitáknak is kilehet a töke Iránnal mivel a szunita kisebbség nem szünő terror hullát amit Irán pénzzel.

    Érdekes kérdés hogy egy Irán elleni koalícióba Szaúdiak és a többi pénzeszsák beszáll e mert akkor brutális légi főlény lenne.

    Szaúdiaknak van kb. amit már ezen az oldalon számolgattuk 300-400 harci gépe ami mind nyugati.

    Egy brutális had fogja megtámadni Irán 10 év múlva kb. F-22 az élen:D

  4. Egy gallyra ment országnak aztán erre van leginkább szüksége, természetesen amerikai fegyverekre. Na mindegy, ha már elvitték nekik a „demokráciát”, ennyit igazán megtehetnek amcsiknak. Már csak egy seggnyaló bábkormány kell (ami már megvan), aki telaviv… mármint washington parancsára rászáłl az iráni rosszfiúkra, hisz ők most az aktuális apokalipszis lovasai.

    Egyébként meg ja, tényleg ki akarnak már vonulni Irakból. Szükség van a hadseregre, hisz a világ tele van olyan helyekkel ahova el kell még vinni a demokráciát (és persze az amcsi fegyvereket), mellesleg a Rotchild-ek sem maradhatnak éhen…

  5. Onedin kapitány

    Sziasztok!
    Én se hiszem, hogy ezek vadiúj és nem használt járművek.
    Szállíthatnak akármennyi fegyvert Obamáék, megint a régi, megszokott forgatókönyv valósul majd meg: Ahogy a megszálló elkotródik, annyi a bábkormánynak, a felkelők elsöprik.
    Irak jelentős hányada pedig iráni ellenőrzés alá kerül majd. Hosszú távon Teherán igen sokat nyert Bushék iraki háborúján.
    Ez az export azt jelenti, hogy Abramsek kerülnek majd iráni (így kínai) kézre. Mondjuk nyilván egy lefutott változat, de mégis érdekes lesz az iráni és kínai mérnököknek.

    Hegyaljaihun!
    Kiváncsi lettem rá, hogy merrefelé élsz a nagyvilágban. Ugye, nem Magyarországon?

  6. Ajándék :D

    Azok a tankok támadni kellenek harcmezőn abból egy pár darab megsemmisül még.
    Nem véletlen hogy lesz mellé 100-200 közti F-16 és egyéb amcsi gép parkjuk.

    Oszt majd amcsi lovasággal az oldalukon várja őket Irán.

    Amcsik na vajon mért akarnak 700 tankkal és egyéb fegyverekkel felszeret iraki hadsereget.

  7. Onedin kapitány

    Lehet, hogy igazatok van és Amerika ismét az irak-iráni ellentétek kihasználva, egy helyi háborúra játszik. De azt hiszem, már elkésett ezzel…
    A kollaboráns kormányzat elég népszerűtlen és erőtlen, a felkelők jelentős hányada pedig Irán-barát.
    Mit ért el önmagában a dél-vietnami rezsim 73 után? Hiába szállították neki nyakra főre a hadianyagot. (Persze, ott az ellenoldalt a SzU szintén nyakra-főre segélyezte, de itt meg iráni és kínai pénzügyi-technikai segítség jön majd.)
    Mit ért el önmagában a szovjetek által otthagyott és szintén állig felfegyverzett afgán „népi, demokratikus” rezsim?
    Na, ez lesz a mostani, szintén kollaboráns iraki kormány sorsa.

  8. Onedin kapitány

    Az a másik forgatókönyv, hogy az USA nem vonul ki, megbújik az általa felépített új iraki haderő mögött és helyi háborút provokál ki Iránnal. De ezt nem érzem olyan valószínűnek. Sokáig tart a felkészülés és közben Irán, meg Kína is megteheti a maga ellenlépéseit. (A felkelők fokozott támogatása, iráni légierő, légvédelem, haditengerészet és rakétacsapatok megerősítése, kínai haditengerészeti és tanácsadói jelenlét, stb.)

  9. Szerintem Siták és a Kurdok unják az egészet suniták zöme is.

    Pokolgép vajon kik közül szedi leginkább az áldozatokat az állig páncélozott harcjárművekbe poroszkáló katonák vagy a civilek közül?

    Érdekes lenne statisztikailag felmérni hogy egy pokolgéppel súlyosan megsebesített vagy megölt katonára hány hasonló civil jut.

    Ha meg Iránból mennek át a bulizni a srácok akkor előbb utóbb Irak 3 népe össze zár.

    Mivel mindenki békét szeretne már ott szerintem egy kis nyugalmat hogy az utcákon békésen élhessenek.

  10. Ha ez eljövendő iraki demokrácia támogatni fogja az USA támadását Irán ellen akkor igenis szükség van 700 páncélosra és még ki tudja mennyi mindenre! Elég csak a térképre nézni kiváló a pizíció a támadásra, mivel csak szomszédolni kell egyet. Nem kell berepülni més légtérbe meg ilyen-olyan kérvényeket benyújtani…
    Azonban viszont nagy kérdés, hogy Irak hogy áll meg a saját lábán, ha az USA ténylegesen kivonul, csak ne az legyen mint Vietnamban…
    Habár itt igazából nem lehet éles észak-dél ellentétet vonni, hogy északon a rossz fiúk délen a jók…
    Annyi viszont látszik ezekből a fegyver szállításakból, hogy az amerikaiak, technikailag elszigetelik Iránt! Körös-körül amerikai és nyugati, esetleg kevert(szovjet/orosz-amerikai) felállású technika van rendszerben!
    Nehogy itt is olyan koalició legyn Irán ellen, mint anno Irak ellen!
    Nagyon észnél kell lenni itt mindenkinek…
    Nem lesz ennek tiszta vége!

  11. „Nagyon észnél kell lenni ”

    Nézd meg a 09/11-et. Azóta csönd van. Bármit variálnak is ergo , abból kissebb világháború bontakozna ki. Ez a 21.század senki sem fogja olcsón adni a bőrét. Szerintem világszinten egyszerüen az és úgy marad ahogy van. Aki ezen változtatni akar mégis az bolond. Az országokon belül a többség pedig mindig eldöntheti majd hogy hogyan akar élni. A változásokat csak ott érdemes indukálni. De erről is kb. az jut eszembe mikor kiutazunk a világűrbe. A saját portánkat se tudjuk rendbe tartani, de már nézik melyik bolygót lehetne még tönkrevágni.

  12. Na most ezt az M1 dolgot nem értem. dC-en anno arról volt szó, hogy kb 10 éve csődbe ment a cég aki gyártotta az M1-et és mivel pár ezer még lekonzerválva van a sivatagban, ezért nincs is igény rá.
    Szerintme itt azért írnak újjat, mert felhozzák a 80-as évek M1A1 szintjéről valamennyire.

    Tudom, ezért lenyeltek, de ez nem kat. pol. oldal, hanem haditech…
    (Igaz nem én készítem az oldalt, úgy hogy kussoljak. :-) )

  13. Az M1 Abrams Hk-bol eredetileg 9000 darabot gyartottak. Azt ,hogy mennyi van elfekvoben [konzervaltan] azt nem tom, de szerintem ugy 5-6 ezer db. Ezekbol hoznak fel M1A1 szintre par szazat amit eladnak. Egy biztos, piszkos olcson adjak [1,1 millio alatt]. Ennel jobb uzletet nem is csinalhattak.

    @ Star Trek: 77darab T-72-es Hk-t adtunk iraknak. De nezd meg itt: http://www.currus.hu .

  14. Onedin kapitány

    Állítólag a felújított, „éjjellátos” helikoptereinket (2 db?) is kint fogjuk majd hagyni ajándékként. Szinte már várom, hogy a Gripenekre mikor kerül sor.
    „- Szegény irakiak, nincs vadászrepülőgépük, adjunk nekik egy századot.” :)))

  15. Onedin kapitány

    bővítve: …kint fogjuk majd hagyni Afganisztánban ajándékként…

    @Pocok 75

    „Szerintem Irakban nagyon kevés iraki állampolgár lázadozik. Meg kéne számolni egyszer, hogy egy összecsapás során hány nemzet képviselői lövik egymást! Ez fokozottan vonatkozik Afganisztánra is!”

    Szerintem meg vannak ott echte iraki ellenállók elegen. Persze bőven akadnak nemzetközi önkéntesek, de ez mindenhol így van, lásd Balkán.
    A médiából nem az jön le, hogy az iraki köznépnek olyan paradicsomi állapotokat teremtett az amerikai megszállás. Plusz a szokásos szerény jenki viselkedés, amelyről többek között az okinavai bázis környékén lakó japán lakosság tud hosszasan mesélni.
    Mit gondolsz, mit szólt (tett) az áldozat családja, amikor a jenki repülőhősök poénból legépágyúzták Irakban az autópályán bicikliző helybelit? Szerintem azóta semmi kedvük, hogy beilleszkedjenek ebbe az amerikabarát szép új demokráciába.
    Az afgán rokonok is minden bizonnyal azóta is értékelik (Kalasnyikovval és RPG-vel, meg esetleg vmi új, kínai levegő-föld rakétával), hogy az amerikaiak olyan szép emlékekkel gazdagították az esküvőt…

    Nézd meg kikből állnak ezek a vazallus kormányok, látszik, hogy komoly, erkölcsös ember nem vállalkozott ilyen szerepre, inkább csak megélhetési gazemberek.
    (Akik majd a bukáskor elhúznak az utolsó am-i mentőjáratok egyikével, magára hagyva a sleppet.)

  16. Onedin kapitány

    Molnibalage!

    „A jenki nyakra-főre hadianyag szállítás vicckategóriás volt a szovjethez képest. A szovjetek az akkori első vonalbeli technikát kaptak. Dél-Vietnám meg F-5 és A-37 Dragonfly gépeket.”

    Ez elgondolkodtatott. Azon töprengek, hogy igazad van-e, illetve mennyire van igazad.
    Az tény, a két szuperhatalom játszmájában a SZU-nak volt fontosabb az indokínai térnyerés, hogy stratégiai harapófogóba (szendvicsbe) foghassa Kínát.

    De hogy az „első vonalbeli technikát” nyomták oda? Hmmm… A vietnami 21-esek tudtommal nem a kor legmodernebb variánsai voltak. MiG-23 és MiG-25 ottani szerepléséről sem tudok. Te igen?

    Másrészt nézzük, hogy mit kapott a dél-vietnami légierő? A dzsungelhadviselésre alkalmas többszáz helikopteren, csatagépen és a néhány gun ship-en felül?
    Tény, hogy nem szerelték fel F-4-esekkel.
    F-5A/B az biztos volt, de az tényleg korlátozott képességű gépnek számított a hetvenes években. F-5E-jük nem volt nekik? Mert az biztos, hogy tervezték a beszerzését.

  17. De hogy az “első vonalbeli technikát” nyomták oda? Hmmm… A vietnami 21-esek tudtommal nem a kor legmodernebb variánsai voltak. MiG-23 és MiG-25 ottani szerepléséről sem tudok. Te igen?

    Az akkori csúcs MiG-21 variánsokat repülték PF-et, de az MF-et is bevetették amit rendelkezésre állt és adtak is belőve asz oroszok. Az MiG-23 valódi harci változatai és nem előszéria csak került rendszeresítésre a szovjet légierőben, hogy a jenkik elkedtek kivonulni vagy nem sokkal előtta. A MiG-25 is 1971 táján állt szolgálatba, ezért ennek sem volt semmi realitása.

    A MiG-25 vadászgépek ellenei harcra amúgy is lényegében alkalmatlan volt akkor és később is igazából. A fordulóharcok és BVR küzedelem is jenki részről 5000-6000 méter magasan kezdőtötek legfeljebb. A MiG-25 ott nem használahatta ki nagy sebességét. Viszont manőverezőképessége a gépnek egy tégláéhoz mérhető kis túlzással más vadászokkal összevetve. Az irak-iráni háborúban is egy mísz F-5 leszedett ilyen gépet… További bibi, hogy földháttérben levő célokkal nem tudott mit kezdeni. Semmi hasznát nem vették volna ott a gépnek.

    A csúcskategória meg a légédelemre is igaz. Dvina és Volhov is került oda, de a Sztrela-2 is ott mutatkozott be. Az akkori csúcstechnika volt mindegyik.

    Az F-5 és A-37 rohadtul nem volt már akkor sem.

  18. Onedin kapitány

    Vitya, ez a Slotás betét Q-nagy!
    Szerintem ezt a faszit kezelni kéne, mert ébren és elég vadul(rém)álmodik.
    Egyébként bárcsak igaza lenne a magyar fegyveres testületek felkészültségét illetően.