|

Már holland kézben az első NFH90

Átvette első NFH90 (NATO Frigate Helicopter) tengerészeti helikopterét a Holland Haditengerészet. Az NHIndustries NH90 típusú helikopterének tengerészeti verziója ennek ellenére nem áll még készen.

A Eurocopter (62.5%), az Agusta (32%) és a Fokker (5.5%) által létrehozott NHIndustries (NHI) a NAHEMA (NATO Helicopter Management Agency) megbízásából fejlesztette ki az NH90 típusjelzésű forgószárnyast. A programot a kezdetek óta egy sor fedélzeti rendszer – beleértve a tengeri kutató radart és taktikai navigációs rendszert – kifejlesztésének problémái hátráltatták. A problémák miatt vált szükségessé a szállítási határidők módosítása is.
A késések minimalizálására az NHI elfogadtatta azt a megoldást, hogy az első leszállított helikopterek még nincsenek minden tervezett képességük birtokában, de a személyzet oktatására és partmenti ellenőrző-bevetésekre már alkalmas.

Royal Netherlands Navy NFH90

Az AgustaWestland gyárában történő átadáson számos magasrangú katonai vezető is megjelent. A gép a den helderi De Kooy repülőtéren állomásozik majd. Az legnagyobb problémája jelenleg a haditengerészet vezetőinek, hogy a típus túl nehéz a holland fregattokról történő üzemelésre, tehát pont azt a pontot nem tudja teljesíteni, amire rendszeresítették volna.
Az következő leszállítandó NFH90 leendő szerencsés (?) tulajdonosa Franciaország, ők 2010-ben kapják kézhez az első példányt.

One Response to “Már holland kézben az első NFH90”