|

Ausztrál UAV-ok Afganisztánban

Hamarosan megérkezik az első ausztrál Heron, de nem sokat vesztegel majd otthon, ugyanis Afganisztánban van rá szükség.

Mint ismeretes, Ausztrália egy évig (ez meghosszabbítható még egyszer ennyi időre) Heron UAV-kat bérel Izraeltől. Az elmúlt négy hónapban sor került a kezelőszemélyzetek kiképzésére, akik hamarosa Afganisztánba utaznak majd, hogy a hasonló gépekkel repülő kanadai egységgel együtt segítsék szárazföldi csapataikat.

Az ausztrálok első Heron-ja december 10-én érkezik majd meg, a Közel-Keletre pedig jövő év elején települnek át. Egy évig biztosan ott maradnak majd, 2011-ben pedig a helyzettől függően vagy hazajönnek, vagy maradnak még egyszer ennyit.

A Kanadával való együttműködés azért lesz hasznos, mert a juharfaleveles katonák már sok tapasztalatot szereztek a Heron-al, amit átadhatnak ausztrál bajtársaiknak. A gépek egyébként Kandahár repülőterén fognak állomásozni.

Az Afganisztánban harcoló ausztrál egységek eddig kénytelenek voltak nélkülözni a pilóta nélküli gépek támogatását. Ez nem mehetett így tovább, ezért az Ausztrál Hadsereg elindította a Nankeen projektet (a nankeen egy ausztrál madárfaj neve), melynek célja a probléma minél gyorsabb megoldása volt. A Heron-ok megérkezésével jelentősen bővülnek lehetőségeik, és biztonságosabban végezhetik dolgukat a friss hírszerzési információk birtokában.