|

Kínai Top Gun

Ha valaki kiejti a „Top Gun” nevet, mindenkinek egyből Tom Cruise és az F-14 Tomcat jut az eszébe. A film nagy hatással volt a repülős társadalomra, de jönnek a kínaiak…

Bizony jönnek. És a sztár ezúttal nem egy haditengerészeti vadászgép, hanem egy szárazföldi bázisú, egyhajóműves, „kacsaszárnyú” vadászbombázó, a Chengdu J-10. Bár a film elsősorban a pilóták életét reklámozza, erre a típusra esik a legnagyobb hangsúly, mint az első teljesen (?) hazai fejlesztésű vadászbombázó.

„Két emelet magas, és sokkal izgalamasabb vezetni, mint egy kocsit, vagy bármi mást” – nyilatkozta Wang Ban, a film főszereplője. „Ahogy a film premierjén is elmondtam, a vadászgép a legnagyobb sztárunk. Az eredmény azt hiszem igazolja a szavaim. Jóval többet hoztunk ki a rendelkezésre álló alapból, mint amire valaha is számítottam.”

Chengdu J-10

A sok akciót felvonultató filmben a J-10-es szólórepülésekkel és kötelékben is megjelenik, képességenek tárházát bemutatja a Nagyérdeműnek, ilyen a légi-utántölthetőség, csapásmérő képesség, STOL-jellemzők, valamint légiharcot is láthat a néző, az izgalmakat orosz Szu-27-esek és amerikai F-16-osok szolgáltatják.

A film a Kínai Néphadsereg Légierejének 60. évfordulójára készült, azonban néhány légierős illetékes és újságíró kivételével még keveseknek volt alkalma megtekinteni.

A film minden valószínűség szerint nem fog Oscar-díjat kapni, de még akkora sikere sem lesz mint a Top Gunnak, arra viszont kiváló lehetőséget biztosít, hogy szélesebb körben is ismertté, kedveltté váljon a kínai „kacsa”.

7 hozzászólás “Kínai Top Gun”