|

Holland-kínai találkozó

Senkit ne tévesszen meg a cím, nem a két ország futball-válogatottja csapott össze, csupán egy kis barátkozásra került sor a haditengerészetek között.

A szomáliai kalózokat féken tartani igyekvő nemzetek között ott találjuk Kínát és Hollandiát is. Ennek is köszönhető többek között, hogy november 8-án találkozhatott egymással Peter Bent sorhajókapitány, a 465. EU flottakülönítmény parancsnoka és Wang Zhiguo ellentengernagy, a kalózok ellen tevékenykedő 3. kínai flottakülönítmény parancsnoka. A találkozóra a Kínai Haditengerészet Zhoushan rakétás fregattján került sor.

Zhiguo gratulált kollégájának a 465. flottakülönítmény teljesítményéhez az Ádeni-öbölben és a szomáliai partok mentén. Elmondása szerint a kereskedelmi hajók kíséretében végzett felelősségteljes, precíz és folyamatos munkájukkal elnyerték elismerését.

A parancsnokok és tanácsadóik megosztották egymással a kalózok elleni hadviselés során szerzett tapasztalataikat, valamint a jövőbeni feladatokról is tanácskoztak.

FFG-529 Forrás ,

Forrás">Forrás">

Az FFG-529 Zhoushan rakétás fregatt a Kínai Haditengerészet legmodernebb egységei közé tartozik, vízre bocsájtására 2008-ban került sor. A Type 054A (NATO-elnevezés: Jiangkai-II) osztályba tartozó hajó fő fegyvere egy 76 mm-es ágyú (az orosz AK-176 másolata). Ezen kívül rendelkezik két Type 730-as hétcsövű 30 mm-es légvédelmi gépágyúval, melyeket a kínai fejlesztésű TR47C tűzvezető radar irányít. Tengeralattjárók ellen két Type 87-es hatcsövű rakétakilövő áll rendelkezésére, 36 rakétával.

Úgy találták, hogy a kínai és az európai flottakülönítmények közötti kommunikáción javítani kell, mert ez a záloga a környező vizek békéjének és a polgári hajók biztonságának. Ezentúl törekedni fognak arra, hogy a másik fél részére minél előbb eljuttassák legújabb felderítési információikat.

Szóba került egy korábbi megállapodás is, mely még szeptemberben köttetett Wu Shengli admirális, a Kínai Haditengerészet főparancsnoka és Mermann altengernagy, a Holland Védelmi Erők parancsnokhelyettese között. Ennek értelmében a felek két-két fiatal haditengerész-tisztet küldenek egymás hadihajóira. A cserében résztvevő tisztek megtapasztalhatják egy idegen nemzet munkamódszereit, valamint részt vehetnek az afrikai vizeken történő bevetéseken is.

One Response to “Holland-kínai találkozó”

  1. Kicsit furcsa nekem az a rakétás fregatt, aminek _fő_ fegyverzete egy 76mm-es automata ágyú…

    Egyébként ez egy erős légvédelmi képességekkel rendelkező rakétás fregatt, 8 hajó elleni és 8 szárazföldi célok elleni rakétával.

    A 7 csövű ágyú meg inkább lehetne egy 30 mm-es gatling rendszerű (egyébként 7 csöves) közelkörzeti légvédelmi gépágyú.