|

New York búcsút intett

Október 13-nak kora reggeli sűrű ködében, a Mississippi partján felsorakozott ezrek által alkotott sorfal előtt elhaladva a USS New York búcsút intett szülővárosának, New Orleans-nak és New York felé vett az irányt, hogy megkezdje felkészülését a november 7-én esedékes, ünnepélyes hadrendbe állítására.

New_Orleans_shore_USS_New_York

A San Antonio-osztályú partraszállító dokkhajók közül a USS New York (LPD 21) a legújabb. A kérelem, miszerint a San Antonio-osztály következő egységét a 2001. szeptember 11-i terrortámadásra emlékezvén New York-nak nevezzék el nem sokkal a terrortámadás után futott be a Navy-hez New York állam akkori kormányzójától, George Pataki-tól. A Navy később úgy döntött, hogy a New York-ot követő további két egység is 9/11-hez kapcsolódó nevet kap: Arlington és Somerset. Ezt 2004 szeptemberében jelentették be egyébként.

A leendő USS New York építésére 2003. november 25-én véglegesítették a szerződést a Nortrop Grumman-nel, mely 2004. szeptember 10-én fektette le a hajó gerincét. Ezt megelőzően már megkezdődött az építés, többek között a hajó leendő orr részével, melybe több tonnányi, az egykori világkereskedelmi központ tornyaiból származó acélt olvasztottak be.

Beolvasztás alatt a valmelyik WTC toronyból származó acél

Beolvasztás alatt a valmelyik WTC toronyból származó acél ,

Az ünnepélyes keresztelőre 2008. március 1-én kerülhetett sor, majd a közelmúltig a szokásos ellenőrzési, tesztelési lépcsőkön esett át az LPD 21, míg elérkezett a tényleges indulás ideje. (Ezen tesztelési szakaszokról egyébként idén tavasszal a USS Makin Island kapcsán kissé részletesebben is írtunk, ha esetleg valaki kíváncsi lenne rá.)

Bár láthatóan nagy köd volt, azért a new orleans-iak láthatták távozni a USS New York-ot

Bár láthatóan nagy köd volt, azért a new orleans-iak láthatták távozni a USS New York-ot ,

A USS New York ünnepélyes hadrendbe állítása november 7-én esedékes az aktuális ütemterv szerint, ami így pont két nappal korábban lesz, mint ahogy anno a 28. heti Hírhalomban beszámoltunk róla.

63 év után ismét hadihajó hordozza majd a New York nevet

63 év után ismét hadihajó hordozza majd a New York nevet