|

A világ legnagyobb turboprop kétéltűje Kínából

Mint arról a 32. heti Hírhalomban beszámoltunk, Kínában megpróbálják megépíteni a világ egyik legnagyobb amfíbiáját. A gép elkészítésének lehetőségét a China Aviation Industry Corporation kapta meg.

A korábban Dragon 600-as néven emlegetett projekt azóta új nevet kapott (JL-600) és újabb információk kerültek nyilvánosságra róla. Ha a JL-600-as fejlesztése sikerrel zárul, akkor egy Airbus 320-as nagyságú repülőgépet fog eredményezni. A gép levegőbe emeléséről négy légcsavaros gázturbina fog gondoskodni, maximális felszállótömege pedig közel 50 tonna lesz. A probléma csak az, hogy Kína a 80-as évek óta (ekkor gyártották az SH-5-öst, melynek leváltására készül az új gép) nem épített hasonló kapacitású típust, bár ezt pár „kölcsönvett” ötlettel biztosan áthidalják. A másik, valószínűbb megoldás, hogy az SH-5-ös sárkányát veszik alapul, erősebb hajtőművekkel és modernizált avionikával feltuningolva.

Az SH-5-ös leváltására fejlesztik az új típust

Az SH-5-ös leváltására fejlesztik az új típust ,

A gép elsődleges feladat az erdőtüzek oltása lenne, de használható lenne tengeri mentésre is. Tűzoltóként 12 tonna vizet (vagy vízzel kevert oltóhabot), míg kutató-mentőként 50 főt szállíthat. Előzetes kínai felmérések szerint otthon 50, míg a nemzetközi piacon további 100-150 példány eladása várható. A típus első felszállására 2013-ban, míg a sorozatgyártás megkezdésére egy évvel később kerülhet sor.