|

MMRCA: Biztosított az oroszok győzelme?

Az orosz exportőr, a Rosoboronexport és az indiai Hindustan Aeronautics Ltd (HAL) olyan szerződést írt alá a MAKSZ 2009 haditechnikai kiállítás és vásáron, ami rányomhatja a bélyegét az MMRCA-tender végeredményére.

2008 márciusában 850 millió dollár értékben rendelte meg India a MiG-29-esei felújítását az RSK MiG-től. A munkálatok az elsősorban légvédelmi vadász feladatkörű típus vérbeli vadászbombázóvá történő átalakítására szólnak, a földi mellett a vízfelszíni célok elleni fegyverek integrációja is fontos cél. A megrendelés 54 együléses és nyolc kétszemélyes gyakorlóváltozat átalakítására szól. A modernizáció azután körvonalazódott, miután a szomszédos Pakisztán BVR-rakétához és további fejlett fegyverekhez jutott, olyanokhoz, melyekhez hasonlót az indiai Fulcrumok nem hordozhattak.

MiG-35

India azonban továbbment és 26 darab RD-33 sugárhajtóművet, annak is a 3. szériájú, tolóerő-vektoráló rendszerrel ellátott változatát rendeltek meg a MiG-ek számára. A 250 millió dolláros szerződés értelmében további 120 darab 3. szériás RD-33 készül a HAL üzemeiben. Ha az integrációs tesztek sikerrel zárulnak (márpedig valószínűleg igen), akkor a modernizált gépek képessége megközelítheti az MMRCA-tenderen is versengő MiG-35-ös képességeit. Ez a fegyvertény sokat segíthet az oroszoknak a tender végső elbírálásánál.

Kapcsolódó hír, hogy augusztus folyamán két MiG-35-öst szállítanak le az oroszok India részére a légi tesztekhez. Továbbá egy indiai delegáció utazik Oroszországba hamarosan, hogy megtekintse a gép éleslövészeten mutatott teljesítményét.

4 hozzászólás “MMRCA: Biztosított az oroszok győzelme?”