|

Hivatalos: Megtalálták az Öböl-háborúban eltűnt pilótát!

„Az 1991-es Öböl-háborúnak van egy máig meg nem oldott rejtélye. Az éjszaka támadásra induló első amerikai repülőgép-vezetők közül egyvalaki nem tért vissza a bevetésről. Michael Scott Speicher repülőgépe Irak területén lezuhant, a pilótát halottnak nyilvánították. Azonban már akkor tisztázatlan volt, hogy mi is történt valójában. Évekkel később megdöbbentő tényekre derült fény, amelyek miatt az is elképzelhetővé vált, hogy esetleg életben van a halottnak hitt pilóta.” Olvasható az Aranysas 2006 júniusi számában. A százados eltűnésének és keresésének történetét Zsig Zoltán úr írta meg a júniusi és júliusi számokban „Eltűntnek nyilvánítva” címmel, így mi most ezzel nem kívánunk foglalkozni, csak dióhéjban ismertetjük a főbb történéseket és az új információkat.

Captain Michael Scott Speicher

Michael Scott Speicher századost, miután nem tért vissza az éjszakai bevetésről, a társai beszámolói (hatalmas, túlélhetetlen robbanást láttak és viszont nem látszódott katapultálás, ill. ernyőnyitás) és a tények (MiG-25-ös elfogóvadász felbukkanása, Speicher nem rádiózott, nem küldött vészjelzést) alapján halottnak nyilvánították, nem szerveztek számára kutató-mentő akciót.

Később a műholdfelvételek és a felderítő repülések képei alapján megtalálták a Hornet roncsait és megállapították, hogy katapultálhatott, ezért a roncs megvizsgálása mellett döntöttek. A politikusok nem engedélyezték egy titkos behatoló akció lebonyolítását, így politikai úton tudtak csak hozzájutni a roncshoz. Az irakiak több hónapokon keresztül „gondolkodtak” az engedélyen, ezalatt felkeresték a roncsokat. Az amerikaiakat érkezéskor már egy jól berendezett másik helyszín várta, a gép pilótafülkéje egy az egyben eltűnt. Azonban a kabintetőn látható égési sérülések alapján bebizonyosodott a katapultálás ténye.

Évekkel később több szökevény elmondásai alapján kiderült, hogy Speicher túlélte a zuhanást, a katapultálást, majd elfogták az irakiak és jól őrzött börtönbe szállították. Az egyik börtön falán találtak egy monogramot, ami egyezik a századoséval, továbbá megtalálták a nevét is a foglyok között. Ekkor már bevetés közben eltűntként és hadifogolyként tartották számon.

Gulf War Pilot Captain Michael Scott Speicher

A közelmúltban újabb fordulatot vett a pilóta felkutatását célzó expedíció szerencséje, júliusban egy helyi, 11 éves beduin kisfiú vezette el a kutatókat egy sírhoz, ami 2 kilométerre található a baleset helyszínétől. A fog- és DNS-vizsgálatok bebizonyították, hogy a talált csontok Speicher százados földi maradványai, melyeket augusztus 13-án, 18 évvel a baleset után hazahozattak és ünnepélyesen újra eltemettek.

Képek a hazatérésről:

Gulf War Missing Pilot Captain Michael Scott Speicher

Gulf War Missing Pilot Captain Michael Scott Speicher

Gulf War Missing Pilot Captain Michael Scott Speicher

6 hozzászólás “Hivatalos: Megtalálták az Öböl-háborúban eltűnt pilótát!”

  1. A pilóta katapultált, ez biztos, az viszont korántsem, hogy nem élte túl! mint említettem az írásban, járt ott amerikai vizsgálóbizottság, akik körüljárták a környéket, akkor nem találták azt a sírt. Később is odatemethették a kedves irakiak… bár ez a lényegen nem változtat. Speicher halott, de hogy mit élt meg halála előtt az sose derül ki. Mindenesetre nagyon sajnálom szegényt…