|

MMRCA: Politikai célok döntenek

Megszokhattuk már, hogy elég sok esetben politikai döntés születik egy-egy tender alkalmával, mert hát az állam adja a pénzt a beszerzésre, de az már eléggé meglepő, ha kihangsúlyozzák, hogy a politikai és stratégiai szempontok fognak dönteni, viszont a pénz nem számít.

„A stratégiai érdekek felülírhatják a szakértők döntését. A 126 darabos megrendelés győztese nem biztos, hogy a legvonzóbb ajánlatot kínáló lesz” – mondta egy indiai védelmi minisztériumi forrás az MMRCA-tender esélyeiről.

A legnagyobb esélyes?

A legnagyobb esélyes? ,

Indiában háromféle választás mellett dönthetnek: vagy orosz, vagy európai, vagy amerikai árut választanak. Inkább valószínű, hogy a két nagyhatalom valamelyike felé nyitnak, de lehetséges a semleges(ebb) európai típus győzelme is. Szakértők szerint leginkább amerikai típus (F/A-18E/F Super Hornet) arathatja le a sokmilliós nyereséget.

2 hozzászólás “MMRCA: Politikai célok döntenek”

  1. Az USA-val olyan jó barátok lennének. Pont itt olvastam hogy egyszerű hajó meghajtásra szolgáló gázturbinákkal szőröztek az amcsik. Meg mennyire lenne valós a teljes technológia transzfer.

    Másik oldal az oroszok bár két ország között fele más a viszony még is együtt kezdtek(kezdenek) bele 5 generációs harci gép fejlesztésben. Ez azt feltételezi hogy ténylegesen megismerhetik a legkorszerűbb technikát.
    Egy kedvezőtlen döntés után lehet hogy orosz döntés hozók zokon vennék

    Pedig a közös fejlesztésnek az egyik ismert gyümölcse egy robot repülő gép.
    Hasonló dolgokat F-18 választása után várhatnának az USA-tól??

    Európai harci gépek érdekes döntés lenne. Tájfun oké szép új gép de mennyire új technológiákat tartalmaz.
    Ha Kína esetleg Pakisztán Szu-35-ket vessz velük szembe mennyit ér?
    Európával mennyire tudnak majd esetlegesen együtt működni ,ha Iván bácsi megbántódik és nem akar közösen fejleszteni ,új fejlesztéseket átadni.

  2. Véleményem szerint semennyire nem reális a Super Hornet technológiai transzferje, egyszerűen kizárt.

    Nehéz döntés előtt áll India az biztos. A Bush adminisztráció alatt Washington azért csak eljátszott a gondolattal, hogy Indiát a maga oldalára édesgesse, majd Kína ellenében regionális szuperhatalmat faragjon belőle, de ez most kérdés hogyan változik.

    Meg nyílván ehhez Moszkvának is lesz/lenne 1-2 szava. Mindenki tudja, hogy bármennyire is nem gördülékeny a két fél kapcsolata mostanság, India azért nagyon függ, meg fog is függeni az orosz fegyverektől. Meg aztán ott vannak az olyan közos programok, mint az 5. gen vadász és a teherszállító program, az Akula II lízing, vagy az említett BrahMos, stb. Technológiai transzfert ha nem is döccenők nélkül, de mégiscsak összehoztak az oroszokkal. Washington ilyesmire nem valószínbű, hogy hajlandó lesz.

    Persze másrészről meg Moszkva perpill kapja az észhez térítő pofonokat amiatt hogy végülis széjjelszopatta a régi kuncsaftot az utóbbi időkben. Legutóbb a tanker ügyben, most majd esetleg MMRCA ügyben.

    Kérdés, hogy légierő vonalon részben áttáncolni az Egyesült Államok oldalára egészséges lenne-e az erősen orosz fegyverzetű szárazföldi erők illetve a haditengerészet vonatkozásában?