|

India helikoptereket vásárol

Az indiai Védelmi Minisztérium bejelentette, hogy öt Kamov Ka-31 korai előrejelző (AEW) helikopter megvásárlásáról szóló szerződést kötöttek a gyártóval.

A beszerzés India nagyarányú flottafejlesztési tervével függ össze, ugyanis erősíteni szeretnék a korai előrejelző és felderítő technikájukat is, ami létfontosságú egy modern haditengerészet számára.

Ka-31 a 2007-es MAKS-on

Ka-31 a 2007-es MAKS-on

India már eddig is rendelkezett kilenc Ka-31-el, ám ezt kevésnek találták a hadihajók védelmének biztosításához. A helikopterek az INS Virat repülőgép-hordozón, a Talwar osztályú fregattokon és a haditengerészet szárazföldi bázisain üzemelnek. A tervbe vett új, nagyobb repülőgép-hordozójuk fedélzetéről is a Kamov helikoptereit szeretnék majd repültetni.

A Kamov Ka-31(NATO-kódneve: „Helix”) kifejezetten haditengerészeti korai előrejelző (AEW- Airborne Early Warning ) feladatokra kifejlesztett helikopter. Jellegzetes, törzse alá szerelt radarjával 30-40 légi és felszíni célt képes követni egyszerre. Az indiaiak némi változtatást hajtanak végre a gépeiken, többek között beépítik az Abris GPS-t is.