|

Lezuhant egy vadászgépek által kísért kisgép

A floridai Tynadall Légibázison állomásozó, a hazai légtér védelméért felelős 601. Légi Hadműveleti Központ illetékeseihez az Egyesült Államok légügyi hatóságától futott be jelentés tegnap egy civil kisgépről, mely nem válaszol a rádióhívásaikra. A jelzés helyi idő szerint este 8 óra magasságában (magyar idő szerint hajnali 2 órakor), jó fél órával a rádiókommunikáció megszakadása után érkezett.

„A Légügyi hatóság azután kérte a segítségünk, miután a földi irányítás kérése ellenére a kisgép nem változtatott magasságán és a használt rádiófrekvencián” – áll a 601-esek nyilatkozatában. A földi irányítás és az eredeti útvonaláról letért kisgép között 07:25-kor zajlott le az utolsó kommunikáció, majd 25 perccel ezután került kiadásra a riadóállapot és értesítésre a légierő – olvasható a Légügyi Hatóság nyilatkozatában.

NORAD irányítás alatt az Ohio állam beli Toledo nemzetközi repteréről startolt a Légi Nemzeti Gárda F-16C géppárja, mely 08:35-kor került vizuális kapcsolatba az eredetileg a nebraskai York-ból felszálló és az indianai Eagle Creek-be tartó, Cirrus SR-22 típusú kisgéppel. Miután a rádiókapcsolatot a vadászgépeknek sem sikerült felvennie a kisgéppel egy sor figyelemfelkeltő manőverbe, köztük infracsapda szórásba kezdtek. Később a pilótáknak sikerült vizuálisan megerősíteniük, hogy a kisgép pilótája, bizonyos William Huff nincs eszméleténél.

Cirrus SR-22 kisgép

Cirrus SR-22 kisgép ,

Sokat nem tehetve kísérték tovább a gépet, míg az 25 000 láb (~7,6 km) csúcsmagasságról magasságvesztés végett, már jelentősen túlhaladva eredeti célpontján 09:55-kor, a földbe csapódott az Ohio – Nyugat-Virginia államhatár mentén fekvő, a virginiai oldalon található Parkersburg lakott területén, konkrétan egy farm közelében. A 61 éves Huff utasokat szállítva rendszeresen ingázott York és Eagle Creek között. A szóban forgó kisgép 2008-ban került legyártásra egyébként.

A géppár a földi mentőalakulatok megérkezéséig a légtérben maradt asszisztálva a becsapódás helyszínének lokalizálásában.

„Gondolataink és imáink az elhunyt pilóta családjával vannak” – nyilatkozta az 1. Légierő parancsnoka, Henry C. „Hank” Morrow tábornok. „Mindent megteszünk az ilyen esetek biztonságos és pozitív véget érjenek, de tegnap elvesztettünk egy pilótatársat, ami miatt legmélyebb együttérzésünket fejezzük ki mindazok számára, akik ismerték.”

Az eset maga egyelőre érthetően még vizsgálat alatt áll.


Lezuhant egy vadászgépek kísérte kisgép nagyobb térképen való megjelenítése