|

Hivatalos: egy JH-7A zuhant le Kínában

A Xinhua hírügynökség nyomására a Kínai Néphadsereg hivatalosan is elismerte, hogy egy JH-7A típusú vadászbombázó zuhant le vasárnap, a fedélzeten tartózkodó két pilóta halálát okozva.

Mint azt még aznap megírtuk, a pilóták életét követelő esemény a terrorizmus elleni harcra történő felkészítőrepülések egyike közben történt, a Taonan felett eddig ismeretlen módon a gép a földnek csapódott. Kína és Oroszország közösen készíti fel pilótáit a terrorizmus elleni harc feladataira, a Peace Mission elnevezésű gyakorlat 2009 július 22-én kezdődik. Az eseményen 3000 fő, 300 jármű és 40 repülőeszköz vesz részt.

JH-7A

A gép 200 méteres magasságban elveszítette a sebességét, oldalra dőlt, a földhöz csapódott és felrobbant. A pilótáknak nem sikerült elhagyni a repülőgépet. Az eset egy rácsapás közben történt, a feltételezett műszaki hiba mellett nem zárható ki a JH-7A-t irányító személyzet hibája sem.

JH-7A géppár

A JH-7A gépekben a WS9, a Rolls Royce Spey Mk202-es helyi gyártású változata üzemel. A keleti gyártású, főleg a kezdeti kínai hajtóművek nem éppen üzembiztosságukról híresek, ami eddig számos repülőeszköz és pilóta elvesztését okozta. A ’80-as években kifejlesztett vadászbombázó gyártását folytatni szeretnék, habár a potensebb J-10-es és J-11-es előállítása gőzerővel folyik.