|

Újabb orosz rakétateszt és nyakunkon a harmadik?

Hétfő: Sineva! Kedd: Sineva! Szerda: Bulava? Na azért ne rohanjunk ennyire előre, de tény, hogy az orosz haditengerészet biztosít számunkra írnivalót bőven a héten. Igencsak tevékenyek a héten, hiszen a hétfői Sineva teszt után, biztos ami biztos alapon kedden egy újabb Sineva is a magasba röppent és tudni lehet, hogy a Dimitrij Donszkoj is kihajózott, tehát nyakunkon egy Bulava teszt is!

A hétfői tesztről szóló keddi írásunk megjelenésének idejében még nem lehetett tudni a második tesztről, most azonban már igen és ezúttal sokkal több információ áll rendelkezésre azonnal. Értjük ezalatt azt, hogy egyből lehet tudni, hogy milyen rakéta, milyen célponttal és melyik tengeralattjáróról indult. Mint kedden írtuk Medvegyev elnök hétfői bejelentése igen szűkszavú volt, csak arra tért ki,hogy sikeres tesztet hajtottak végre és nem a Bulava-val. A természetesen erősen valószínűsített Sineva teszt csak kedden nyert hivatalosan megerősítést. Azóta azt is tudni lehet, hogy az indítást a K-117 Brjanszk végezte el.

A K-117 Brjanszk felújítása után várja, hogy ismételten megmártózhasson a hűs habokban

A K-117 felújítása után várja, hogy ismételten megmártózhasson a hűs habokban ,

Ahogy a keddi teszt indítása is a K-117 Brjanszk-hez kapcsolható. A dolog érdekessége, – azon felül, hogy a hétfői indításhoz hasonlóan ez is az Északi-sark közeléből, úszó jéggel sűrűn tarkított területről történt – hogy az elérhető információk alapján ezúttal nem a jól megszokott kamcsatkai Kura tesztmező volt a célpont, hanem a Kola-félszigethez „relatíve közeli” Nyenyec autonóm területen fekvő Chizha tesztmező. Ha ez igaz, akkor szokatlan esetről van szó, hiszen az Északi Flotta egységei által végrehajtott rakétaindítások megszokott célpontja Kamcsatka, míg a Csendes-óceáni Flotta esetében fordítva igaz a dolog.


Orosz rakéta tesztmezők: Chizha és Kura, köztük pedig egy fél világ nagyobb térképen való megjelenítése

Magas rangú orosz haditengerészeti források szerint az eset pikantériája, hogy az amerikai haditengerészet nem észlelte az orosz Delta IV-est (vagy az oroszok az egyik Virginia-t…), mely szépen bizonyítja, hogy az orosz haditengerészet köszöni szépen, de már nincs olyan rossz formában, mint egyes külföldi és hazai elemzők vélik.

„Az orosz tengeralattjárók nemcsak hogy alámerült pozícióból indítottak rakétát, hanem tették ezt úszó jég alól az Északi-sark közelében, ami bizonyítja, hogy az orosz haditengerészet továbbra is képes a sarki jég alatt tevékenykedni és onnan felderítés nélkül csapást indítani” – idézi a meg nem nevezett forrást a Ria Novosztyi.

Igaz avagy sem, annyi bizonyosnak tűnik, hogy a modernizált Delta IV-esek, a szintén modernizált RSM-54 / SS-N-23 Skiff-fel, azaz a Sineva-val felfegyverezve továbbra is erős elrettentő erőt alkothatnak legalább a Borej-osztály 8 egységének hadrendbe állításáig. Moszkva tervei között egyébként legalább 100 Sineva kíván hadrendbe állítása szerepel a Delta IV-esei számára. Azaz mind a hat Delta IV-es megkapja a Sineva-t. (6 x 16 indítótubus = 96 rakéta a teljes Delta IV flotta vonatkozásában). Mondjuk határidő ezzel kapcsolatban nem ismert persze.

No de mi van a Sineva tündöklésében nem igazán osztozó Bulava-val? Az elmúlt időszakban sokszor írtunk már a Bulava tesztekről, így rendszeres olvasóink tudhatják, hogy a Topol-M-re alapozó 4. generációs orosz SLBM megbízhatóság tekintetében egyelőre igencsak rosszul szerepel. Éppen ezért, bár tavaly még foggal-körömmel ragaszkodtak a 2009-es rendszeresítése mellett idén az orosz haditengerészet mégiscsak úgy döntött, hogy 2010-ig kitolják a teszteket.

2009-re 4-5 Bulava teszt várható a korábbi nyilatkozatokból kiindulva, melyből egyre már sor is került. Ennek elfüstölése csak tovább rontotta a Bulava statisztikákat, mely így a 2005 szeptembere óta lezavart 11 éles tesztből 6 sikertelent indítást takar. Ilyen teljesítménnyel a Bulava rendszeresítésre alkalmatlan, így a mutatók javulása úgy kell az orosz haditengerészetnek, mint egy falat kenyér.

Talán majd most. A következő Bulava tesztet korábban július második felére ígérték az oroszok. Amihez tartani is kívánják magukat, hiszen Nikolaj Makarov tábornok, az orosz vezérkari főnök a Sineva tesztek kapcsán úgy nyilatkozott, hogy már csak egy kicsit kell várni a következő Bulava tesztre. Hogy ez minden bizonnyal így lesz, azt az is sejteti, hogy állítólagosan kihajózott a Dimitrij Donszkoj, azaz a Bulava tesztelésére átalakított Typhoon.

Ezen írás születésekor még nem tudni, hogy esetleg durva módon beütemezték szerdára, hogy meg ne szakadjon a sorozat, de lehet hogy holnap erről számolhatunk be. De ha nem is így lesz, annyi igencsak bizonyosnak tűnik, hogy még a héten újabb Bulava változtat az eddigi statisztikákon. Az orosz haditengerészet reményei szerint kedvezően.