|

Elhunyt a Nagaszakira atombombát dobó gép másodpilótája

Charles Donald Albury május 23-án, 88 évesen eltávozott az élők sorából. Az amerikai pilóta nevét megtalálhatjuk azon a listán, amin a Nagaszakira atombombát dobó bombázó személyzete szerepel.

Charles Don Albury (1920-2009)

Charles Don Albury (1920-2009) ,

1945. augusztus 20. 11:00: Három nappal Hirosima lerombolása után egy fehérre festett B-29 Superfortress leoldja a „Fat Man” becenevű halálos rakományát, majd éles bal fordulót véve igyekszik minél messzebb kerülni a helyszíntől.

A bomba közel kétperces zuhanása után vakító fény villan föl, a robbanást követő iszonyatos légnyomás másfél kilométeres körzetben földig rombolja a házakat. Nagaszaki felett gomba formájú, vörös felhő keletkezik, majd tűzvihar söpör végig Dél-Japán legnagyobb kikötővárosán.

A hő akkora, hogy néhány áldozatnak csak a körvonalai maradnak meg, melyeket a robbanás a környező betonfalakba éget. Mások onnan még három kilométeres távolságra is szörnyű égési sérüléseket szenvednek. A robbanás fészkében a radioaktív sugárzás azonnal kioltja mindenki életét. A világ második háborúban is alkalmazott atombombájaként, illetve az első plutóniumbombaként közel 74 ezer ember életét oltja ki, emellett 75 ezer ember szenved különböző mértékű sugárterhelést.

nagasaki cloud

A B-29-es pilótafülkéjében látva a gombafelhőt a személyzetben vegyes érzelmek kavarogtak:
„Az volt a legrémisztőbb és leggyönyörűbb dolog, amit valaha láttam”-mondta Albury.

A férfi, akit Amerikában hősként ünnepelnek, szemtanúja volt a hirosimai robbantásnak is, mint a kísérőgép pilótája. Három nappal később őt érte a megtiszteltetés, hogy a vezérgép másodpilótája lehetett.
„Nem, nem érzek bűnbánatot.” -nyilatkozatát talán nem is kell kommentálni…

Albury 1920-ban, Miamiban látta meg a napvilágot, itt is nőtt fel. Az egyetem elvégzése előtt jelentkezett katonának. 1943-ban csatlakozott Paul Tibbets egységéhez. A White Sands sivatagban készítették fel őket FBI ügynökök felügyelete mellett.

A háború után Floridába költözött, ahol az Eastern Airlines pilótájaként repült, sőt részt vett flottafrissítési programjában is, mint az A300-asokra kerülő újonc pilóták oktatója.
88 éves korában, többéves szívbetegség után érte a halál.

Nyugodjon békében!

3 hozzászólás “Elhunyt a Nagaszakira atombombát dobó gép másodpilótája”