|

Egyiptom indiánokat vásárolt!

Az Egyesült Államok Kongresszusa engedélyezte 12 darab AH-64D Longbow Apache eladását Egyiptom számára a Foreign Military Sale program keretében.

A 820 millió dolláros szerződés keretében a 12 harci helikopter mellett 27 darab T700-GE-701D gázturbinát és 36 éjjellátó rendszert vásárolnak. Persze a szerződés részét képezi még a logisztikai támogatás és a személyzet kiképzése is.
Emellett kompozit vízszintes stabilizátort, valamint fejlett önvédelmi rendszerek kapnak a gépek. A teljes flottának 5 éven belül kell szolgálatba állnia. Egyiptom 35 darab Apache-csal rendelkezik, ezeket még 1995-ben rendelte. A gépek 2005-ben átestek egy átfogó modernizáláson, melynek során „D” verziójúvá alakították őket.

AH-64D Apache Longbow

Az AH-64-es 11 ország légierejében áll hadrendben. A korszerű AH-64D Longbow Apache típus hat, alig használt példányát 2006-ban a létszámcsökkentést végrehajtó Holland Királyi Légierő felajánlotta Magyarország számára, azonban pénzszűke és az üzemeltetési feltételek hiánya miatt vásárlásra nem került sor.