jelentős csúszásban van, most a programhoz mindeddig hű franciák kezdtek el kacsingatni más megoldások felé.">
|

Türelmetlen franciák

Már korábban is beszámoltunk arról, hogy az Airbus A400M teherszállító fejlesztése, sorozatgyártása, valamint a megrendelőkhöz való leszállítása jelentős csúszásban van, most a programhoz mindeddig hű franciák kezdtek el kacsingatni más megoldások felé.

a400mrollout_4_20080626.jpg
Az egyre többet késő A400M

A C-160 Transall leváltására beszerezni kívánt, jelenleg fejlesztés alatt álló A400M késése fejtörést okoz a francia vezetőknek, a nagyobb terhek emeléséhez szükségük lenne az új gépre, így megvizsgálnak minden lehetőséget, mellyel enyhíteni lehet a Légierő szállítási kapacitás-hiányát.
Az egyik ilyen lehetőséget fürkészve a francia Védelmi Miniszter hivatalos levelet írt az USAF illetékeseinek, melyben három C-17 Globemaster III-ról kért árajánlatot.
A dolog érdekessége, hogy az angolok is ezzel a problémával néztek szembe, s a 6 BigMac leszállítása után, annyira elégedettek a géppel, hogy további példányok beszerzésén gondolkodnak.
Ha esetleg a franciák is „ebbe a csapdába esnének”, az az európai repülőgépgyártó óriás, az Airbus, valamint az anyavállalata az EADS tulajdonosainak okozna fejfájást, mivel az A380 Superjambo kifejlesztésével jelentős összeg ugrott a cég bankszámlájáról, ha az A400M teherszállító gép esetében is hasonló dolog történik, az komolyan megingatná az EADS tartóoszlopait.

c17-canada081302.jpg
Egy kanadai Globemaster hajt végre felszállást előkészítetlen felszállóhelyről

A C-17-eshez kapcsolódó hír még, hogy Katar két további Globemaster beszerzését tervezi a 2008 júliusában rendelt kettő mellé, melyeket még kézhez sem kaptak, csak ez év harmadik negyedévében várható érkezésük.