jelentős csúszásban van, most a programhoz mindeddig hű franciák kezdtek el kacsingatni más megoldások felé.">
|

Türelmetlen franciák

Már korábban is beszámoltunk arról, hogy az Airbus A400M teherszállító fejlesztése, sorozatgyártása, valamint a megrendelőkhöz való leszállítása jelentős csúszásban van, most a programhoz mindeddig hű franciák kezdtek el kacsingatni más megoldások felé.

a400mrollout_4_20080626.jpg
Az egyre többet késő A400M

A C-160 Transall leváltására beszerezni kívánt, jelenleg fejlesztés alatt álló A400M késése fejtörést okoz a francia vezetőknek, a nagyobb terhek emeléséhez szükségük lenne az új gépre, így megvizsgálnak minden lehetőséget, mellyel enyhíteni lehet a Légierő szállítási kapacitás-hiányát.
Az egyik ilyen lehetőséget fürkészve a francia Védelmi Miniszter hivatalos levelet írt az USAF illetékeseinek, melyben három C-17 Globemaster III-ról kért árajánlatot.
A dolog érdekessége, hogy az angolok is ezzel a problémával néztek szembe, s a 6 BigMac leszállítása után, annyira elégedettek a géppel, hogy további példányok beszerzésén gondolkodnak.
Ha esetleg a franciák is “ebbe a csapdába esnének”, az az európai repülőgépgyártó óriás, az Airbus, valamint az anyavállalata az EADS tulajdonosainak okozna fejfájást, mivel az A380 Superjambo kifejlesztésével jelentős összeg ugrott a cég bankszámlájáról, ha az A400M teherszállító gép esetében is hasonló dolog történik, az komolyan megingatná az EADS tartóoszlopait.

c17-canada081302.jpg
Egy kanadai Globemaster hajt végre felszállást előkészítetlen felszállóhelyről

A C-17-eshez kapcsolódó hír még, hogy Katar két további Globemaster beszerzését tervezi a 2008 júliusában rendelt kettő mellé, melyeket még kézhez sem kaptak, csak ez év harmadik negyedévében várható érkezésük.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.