beszámoltunk, Brazília 36 többfeladatú harcigépre tendert írt ki 2007-ben az AMX gépek leváltására, valamint a légiereje megerősítésére.">
|

Brazília közel a döntéshez – Pezseg az F-X2 program

Mint arról beszámoltunk, Brazília 36 többfeladatú harcigépre tendert írt ki 2007-ben az AMX gépek leváltására, valamint a légiereje megerősítésére.

A tender előrehaladtával három típus került a döntőbe, a Saab JAS-39E/F Gripen, a Dassault Rafale, valamint a BoeingF/A-18E/F Super Hornet.

A tegnapi nap folyamán megkezdték a versengő gépek technikai adatainak összevetését, a gyártók által benyújtott dokumentumok kiértékelését. A lehető legjobb választás érdekében, Svájchoz hasonlóan (amelyről itt és itt olvashatsz) a felkínált gépeket is megmérettetés elé állítják, egy pilótákból és mérnökökből álló szakértői csoport fogja „vizsgáztatni” a gépmadarakat.
Az elmúlt hónapban nemcsak a gyártók készülődtek a tesztrepülésekre, hanem a Brazil Légierő emberei is eszmecserét folytattak a pontos kérdésekről és megmérettetésekről, melyek elé a típusokat és gyártóikat állítják.

Jelenleg a Brazil Légierő gerincét a modernizált F-5BR, az olaszokkal közösen fejlesztett könnyű támadó AMX, és a hazai gyártású Super Tucano, illetve a 2001-es F-X beszerzési program nyertese, a Mirage-2000-es teszi ki.