|

Indiai búcsú a MiG-23BN-től

Az Indiai Légierő (IAF) tegnap megvált utolsó MiG-23BN ‘Flogger’ támadó harcigépétől is. A 28 éve szolgálatban álló gépekből 70 darabot rendeltek még a ’80-as évek elején, de ezeknek csak egy része volt MiG-23BN, a többi MiG-23MF változatból való, összesen 16 darab BN-t használtak a 221 vadászbombázó századnál.

mig23bn_kicsi.jpg
(Nagyítható)

A típust a MiG-21-esek leváltására szánták, de (mint ahogy nálunk is történt) a 21-esek szépen eléldegéltek még a váltótípus mellett…
Most előbbiből került nyugdíjazásra az utolsó nyolc darab is. Az utolsó repülést tegnap hajtották végre a Halwara légibázisról. Ezzel a momentummal egy 154 ezer repült órás intervallumot zártak le a MiG-23BN életében.
A variaszárnyú típust nagyon szerették a légierőnél, bár a megrendelt gépek fele idő előtt hagyta abba a szolgálatot…

MiG-23BN_rockets_3_kicsi.jpg
(Nagyítható)

1999-ben a szomszédos Pakisztán ellen folytatott harcok során bevetették az együléses gépeket, a Kashmir tartomány ellen folytatott támadás során támogatták levegőből az előrenyomuló csapatokat.

De a MiG-23-as nem tűnt el végleg a légierőből, kiképzési célokra 11 darab MiG-23UM még szolgáltban áll.

mmrca.jpg

Az IAF jelenleg több mint 170 ezer fős személyi, és 1130 darabos gépállománnyal rendelkezik, ezzel negyedik helyet foglalja el a legnagyobb légierők sorában.
A gépek leváltására a Szuhoj gyártól rendelték meg a Szu-30MKI típusú, tolóerővektoráló-rendszerrel ellátott többfeladatú harcigépeket, melyeket Indiában gyártanak licenszben, a tervek szerint 140 darabot.
Továbbá a 126 darab modern géppel még biztosan bővül az állomány, hiszen előreláthatólag idén hirdetik ki a MMRCA (Medium Multi-Role Combat Aircraft) tender győztesét, valamint a hazai fejlesztésű Tejas vadászgép rendszerbe állítása is folyamatban van.

2 hozzászólás “Indiai búcsú a MiG-23BN-től”