|

Gyülekezés a sarki jég alatt

Bár nálunk már kezd tavasz lenni, Alaszkában azért még más szelek fújnak. Minden ideális, hogy 2007 után újból megrendezzék az ICEX hadgyakorlatot.

Írásunk publikálásakor már tengerészek vannak útban a jeges vizek felé, hogy részt vegyenek az ICEX 2009 gyakorlaton. A főszeplő ismétcsak két nukleáris meghajtású vadász-tengeralattjáró lesz, konkrétan a Los Angeles-osztályú Helena (SSN 725) és az Annapolis (SSN 760, továbbfejlesztett Los Angeles). A Helena pénteken indult San Diego-ból, az Annapolis meg hétfőn Grotonból.

Torpedót emelnek ki a USS Annapolis-ból
Egy MK 48 ADCAP torpedót emelnek ki a USS Annapolis-ból a New London-i hadikikötőben 2009. január 15-én. (Nagyítható)

Az ICEX, vagy teljes nevén Ice Exercices 2009 várhatóan valamikor a hónap közepén veszi majd kezdetét és mintegy 2 hétig tart majd, de ez erősen függ a jég állapotától is. A gyakorlat során a tengeralattjárók a sarki körülmények közti taktikákat gyakorolják majd.

A tengeralattjárók mellett kutatók is érkeznek a helyszínre, az University of Washington alkalmazott fizika tanszékéről, valamint a haditengerészet Sarki Tengeralattjáró Laboratóriumából. A kis tábor Alaszka északi partvonalától, azon belül is a Prudhoe-öböltől mintegy 200 mérföldnyire északra kerül felállításra.

A USS Alexandria az ICEX 2007-en
A USS Alexandria a felszínen mintegy 2 láb jégréteg áttörése után 2007. március 18-án, az ICEX 2007 gyakorlat során. (Nagyítható)

Legutóbb 2007 márciusában rendezték meg az ICEX-et, melyen a Los Angeles-osztályú Alexandria (SSN 757) mellett az angol, Trafalgar-osztályú HMS Tireless (S88) vett részt. A gyakorlatot sajnos két halálos áldozatot követelő baleset árnyékolta be: a Tireless-en felrobbant az egyik oxigéngenerálásért felelős berendezés, mely két tengerész, Paul McCann és Anthony Huntrod életét követelte, egy harmadikat pedig az Elmendorf légibázisra kellett szállítani.

A gyakorlattal párhuzamosan az Alexandria fedélzetén folyt a Stargate: Continuum egyes jeleneteinek forgatása is. A film a két angol tengerésznek lett dedikálva.

Bár ezúttal az angolok saját hajóval nem vesznek részt a gyakorlaton, megfigyelőként képviseltetik magukat a táborban.

Közismert, hogy a Hidegháború alatt az Arktisz jégsapkája alatt „forrt” a víz a feszültségtől, a helyszín ugyanis az amerikai és szovjet nukleáris meghajtású tengeralattjárók kiemelt fontosságú vadász és rejtőzködő területe volt.


A USS Alexandra a felszínre tör

Az első tengeralattjáró egyébként, mely elérte a földrajzi Északi sarkot, illetve áthajózott a jégsapka alatt, az a USS Nautilus (SSN 571) volt, azaz az első hadrendbe állított nukleáris meghajtású tengeralattjáró. A történelmi, Operation Sunshine nevezetű eseményre 1958 augusztusának elején került sor. Az eset egyben amolyan visszavágás volt a Szputnyik miatt magukat nyeregben érző szovjetek felé, akik ekkortájt még nem rendelkeztek nukleáris meghajtású tengeralattjáróval.

Az első tengeralattjáró, mely áttörte a sarki jégpáncélt, azonban nem a Nautilus volt, hanem az első sorozatban gyártott nukleáris tengeralattjáró osztály névadója, a USS Skate (SSN 578). A Skate 1959 március 17-én, azaz napra pontosan majdnem 50 éve hajtotta végre ezen szintén történelmi eseményt.

A USS Skate a felszínen 1959-ben
A USS Skate az egyik 1959-es jégpáncél áttörés után. (Nagyítható)

A sarkkör az utóbbi időben a klímaváltozás mellett a területen rejtőző hatalmas nyersanyagkészletek felosztása miatt is előtérbe került.

One Response to “Gyülekezés a sarki jég alatt”