MiG-29-esek kerülnek Libanonba. Jól értesült források a minap ugyanakkor várakozásra intették a libanoni kormányt, ugyanis az ígért MiG-29-esek repülésbiztonságával adódhatnak problémák - olvasható a libanoni Al-Nahar napilapban.">
|

Libanon: vigyázz a MiG-ekkel!

Tavaly év vége felé beszámoltunk arról, hogy vélhetőleg MiG-29-esek kerülnek Libanonba. Jól értesült források a minap ugyanakkor várakozásra intették a libanoni kormányt, ugyanis az ígért MiG-29-esek repülésbiztonságával adódhatnak problémák – olvasható a libanoni Al-Nahar napilapban.

Moszkva 10 gép oda ajándékozására tett ígéretet a libanoni légierő fejlesztése érdekében, vélhetően részben az esetleges későbbi megrendelések amerikaiak elöli elhappolása érdekében.

Hogy milyen állapotú Fulcrum-ok érkeznének az nem igazán egyértelmű. A hír első felrebbenésekor például exportszintre felújított vasmadarakról lehetett olvasni. Ezt a mostani, értelemszerűen fenntartásokkal kezelendő hír kissé megkérdőjelezi ugyanakkor.

Ugyanis nagyon nem mindegy, hogy az oroszok a használt 29-esek körül hogyan szelektálnak. Az orosz Kommersant-ban megjelent és katonai forrásokra építkező iromány szerint a MiG-29-es géppark mintegy harmadát kéne leírni azok katasztrofális, repülésre csak igen komoly kockázatok mellett képes állapota miatt.

A dologgal kapcsolatban egyelőre amit biztosan lehet tudni, hogy a libanoni katonai delegáció eredetileg múlt hónapra időzített moszkvai látogatása csúszik.

Libanoni katonai források közben kommunikálták, hogy a gépek szállítása előtt azt libanoni szakemberek vizsgálják át. Ajándék ide-oda, nyilván Libanon sem szeretne egymás után lepotyogó MiG-eket. Ugyanakkor kérdéses, hogy a jelenleg lényegében csak forgószárnyas gépekből álló libanoni légierő visszautasítaná-e, vagy az ajánlat módosítását kérné, ha a gépek állapota esetleg azt indokolná. Annyi biztos, hogy nem lesznek olyan válogatósak, mint Algéria. Igaz, az afrikai ország kemény pénzért vette volna a 29-eseket, melyek minőségével végül nem volt megelégedve és így visszaküldte a feladónak.