|

Windows for Submarines

A brit Királyi Haditengerészet a BAE Systems-szel karöltve a napokban fejezte be az egyik Vanguard-osztályú atomtengeralattjáró új vezérlőrendszerének implementálását. A hivatalosan Submarine Command System Next Generation (SMCS NG, Tengeralattjáró Parancsnoki Rendszer Következő Generáció) nevet viselő megoldással „Windows for Submarines” néven is összefuthatunk, a rendszer ugyanis a Windows XP-re alapszik.

Felszínen a HMS Vigilante
A Vanguard-osztályú HMS Vigilant

A döntés indoklása alapjában az, hogy a piacon készen elérhető megoldással az elkövetkező 10 évben a tervek szerint 22 millió Fontot sikerül majd spórolniuk azáltal, hogy a Windows alapokon olcsóbb lesz a rendszer karbantartása, illetve a tengerészek képzése. Az éves szinten 2 milliós megtakarítás állítólag a Vanguard-osztályú SSBN-ek (ballisztikus rakétahordozó tengeralattjárók) üzemeltetési költségének egy ezrede.

Fizikailag a megvalósításban elvileg változó számú multifunkciós konzol van összekapcsolva egy kutyaközönséges Ethernet hálózat segítségével. Az operációs rendszer vonalán természetesen semmiképpen sem egy zacsis XP-re kell gondolni, amit bármelyikünk megvehet a legközelebbi számtech boltban… Részletek persze nem ismertek, de nyilvánvaló (erősen remélhető), hogy a kétes hírű Windows igen alapos átdolgozáson esett át. Hogy a biztonság és megbízhatóság szempontjából mennyire sikerült masszív rendszert építeni a Windows kernel köré, azt majd az idő eldönti…

Egyelőre csak a Vanguard-osztály 3. tagja, a HMS Vigilant lett ablakos (nagy büszkén lett közölve, hogy mindössze 18 nap alatt…), ám vélhetően hamarosan a többi Vanguard-ra is ez a sors vár.

„Ez egy fantasztikus eredmény” – hangoztatta Pat O’Neill kapitány. „Az üzemeltetők és karbantartók nevében beszélve mondhatom, mennyire szeretik az SMCS NG-t. A BAE Systems munkája pedig garancia arra, hogy egy kereskedelmi forgalomban elérhető technológiát gyorsan tengerre tudunk vinni és azt költséghatékonyan támogatva azt.”


Trident II D5 rakétát indít az ekkor még nem Windows-os HMS Vigilant

Az Astute-osztályú vadászok meg már eleve Windows alapú rendszerrel érkeznek majd a hírek szerint. Továbbá a Type-45 osztályú légvédelmi rombolók is a megcélzott egységek között szerepelnek állítólag.

Érdekességképpen megemlítendő, hogy a 90-es években az amerikai haditengerészet is kacérkodott a Windows-zal. Ők akkor még NT-t teszteltek, többek között a USS Yorktown cirkálón. A dolog ígéretesnek tűnt, jelentősen csökkenteni lehetett a legénység létszámát. A kritikus rendszerek esetében a U.S. Navy manapság mégis inkább a Linux-ot favorizálja. Ehhez talán hozzájárult a Windows NT rendszer becsődölése is egy 1998-as gyakorlaton:

A USS Yorktown-on domino effeklt szerűen lepusztult a vezérlésért felelős Windows, egy hibás adatfolyam befutása miatt. A Yorktown majdnem 3 órán át illegett-billegett béna kacsaként a hullámokon. Adott helyzetben ez mindössze ciki, harci helyzetben legjobb esetben is rizikós, rosszabb esetben akár fatális…

Az amerikai haderő egyébként több fronton is favorizálja a Linux-ot. Például az FCS (Future Combat System) esetében is a Linuxra esett a választás, de a hadsereg a meglévő Windows alapú szoftverei közül is sokat portol a nyílt forrású rendszerre, részben annak biztonságosabbnak, megbízhatóbbnak ítélt volta, másrészt könnyebb módosíthatósága végett.

One Response to “Windows for Submarines”

  1. Hát nemtom, nekem nem tűnik bölcs döntésnek, de majd az idő eldönti. Félretéve mindenféle trendi Windows vs. Linux flame-t:

    – Hozzáláncolják magukat a Microsofthoz. Ráadásul egy olyan termékkel, aminek a támogatása mindjárt megszűnik (Jó, ez itt nyílván teljesen más eset azért)

    – Amcsi megoldás a hazai helyett. Ennyit tudnak a britek? Kétlem.

    – Zárt kódú, nyúlkapiszka sokkal macerásabb, mintha az opensourse mellett döntenek.

    – Nem gyanús nekik, hogy az amcsi haderő Linux/opensource párti? :)

    Én személy szerint elsősorban azért tartom rossz döntésnek, mert mint írtam MS függővé teszi őket, és messze nem olyan rugalmas a rendszer módosíthatósága, mintha saját maguknak tutujgatnának egy Linux alapú megoldást. Szerintem, minden flame szándék nélkül!