|

Megérkeztek az oroszok

Az orosz haditengerészet kedd esti nyilatkozata szerint a Nagy Péter vezette kötelék megérkezett Venezuelába.

A kötelék kifutásakor közzétett november 10. – 14. közti látogatás ideje a Földközi-tengeren tett vendégeskedések miatt némileg csúszott ugyan (ezt már korábban bejelentették), de a kötelék tevékenysége változatlan maradt: hadgyakorlat a venezuelai haditengerészettel.

Ez a mai hírek szerint december 1-én veszi kezdetét és a közös flottamanőverek és gyakorlatok mellett éles lőgyakorlat is terítékre kerül. Az amerikaiak nem túl nagy örömélre mindez a „hátsó kertjükben”, azaz a Karibi-térségben, de még bőven a venezuelai felségvizeken, a partoktól várhatóan mintegy 150 kilométerre kerül majd végrehajtásra. A venezuelai haditengerészetet várhatóan 2-3 hajó képviseli majd. A hadgyakorlat idejére a térségben természetesen leállítják a civil hajóforgalmat.

Az orosz haditengerészet szóvivőjének, Igor Dygalo-nak nyilatkozata szerint az Udaloy-osztályú Csabanenko Admirális tengeralattjáró elhárító befutott La Guaira kikötőjébe, míg a Nagy Péter a közelben vetett horgonyt.

Csabananko Admirális befut La Guaira kikötőjébe
Nem, ezek a venezuelai katonák nem kilőni akarják az Csabanenko Admirálist azzal az ágyúval…

Venezuelának búcsút intve az orosz kötelék nem veszi majd hazafelé az irányt, hiszen találkájuk van honfitársaikkal az Indiai-óceánon. Konkrétan a Csendes-óceáni Flotta egységeivel tartanak majd hadgyakorlatot arrafelé.

Nagy Péter Murmanszkban
A Nagy Péter Murmanszk közelében valamikor 2007-ben