beharangozott, többszörös Sineva tesztek elmaradtak, lehet menetközben az igen nagy szabású, a Hidegháború fagyos/forró napjai óta nem látott méretű, belorusz-orosz Stability-2008 összfegyvernemi hadgyakorlat megkoronázásává avanzsálták elő. Akárhogy is nézzük 4 interkontinentális ballisztikus rakéta indítás 2 nap alatt annak tekinthető.">
|

Orosz módi: 4 ballisztikus rakéta 2 nap alatt

Bár a szeptember közepére beharangozott, többszörös Sineva tesztek elmaradtak, lehet menetközben az igen nagy szabású, a Hidegháború fagyos/forró napjai óta nem látott méretű, belorusz-orosz Stability-2008 összfegyvernemi hadgyakorlat megkoronázásává avanzsálták elő. Akárhogy is nézzük 4 interkontinentális ballisztikus rakéta indítás 2 nap alatt annak tekinthető.

A Stability 2008 október 6.-12. között zajlott, három interkontinentális ballisztikus rakéta indítására pedig 12-én került sor. Ebből kettő volt tengeralattjáróról történő, egy pedig szárazföldi indítású.

Annyit tudni, hogy ezek egyike se volt Sineva. Legalábbis nem szól róla a fáma. Pontosabban ha erőltetjük, akkor félig-meddig azért Sineva… : a Sineva modernizálás előtti R-29RM rakétákról van szó.

A sajtóértesülések szerint lényegében párhuzamosan indított rakétákat 1-1 tengeralattjáró Oroszország nyugati illetve keleti végének közelében, míg egy harmadik rakétát Plesetsk-ből indítottak. Az Északi Flottát az K-84 Ekaterinburg (Project 667BDRM / Delta IV-osztály), míg a Csendes-óceáni Flottát az K-506 Zelenograd (Project 667BDR / Delta III-osztály) képviselte.

A harmadik rakéta egy SS-25 Topol volt, melynek Plesetsk-ről történő indítását Dimitrij Medvegyev személyesen szemlélte meg.


SS-25 Sickle / Topol

A nyugati irányból, konkrétan Norvégiától északkeletre, a Barents-tengerről, valamint a Plesetsk-ről indított rakéták célpontja a sokat látott kamcsatkai Kura tesztmező volt, míg a Japántól északra, az Ohotszki-tengerről történő indítás célpontja a Kola-félsziget közelében fekvő Chizha tesztmező volt.

Ez eddig három rakéta, a hír elején azonban négyet írtunk, hördülhet fel az olvasó. Valóban. De megvan az a négy, hiszen október 11-én is sor került egy indításra a Barents-tengerről. Azt biztosan tudni, hogy a a Delta IV-osztályú K-114 Tula indított egy Sineva-t, melynek célpontja valahol a Csendes-óceán egyenlítői régióján volt. A sajtónyilatkozat alapján a Tula 3. Sineva indításával egyben megdőlt a Sineva rekordja is, hiszen az indítás és a becsapódás helyszíne között 11 547 kilométernyi távolság húzható be. Megjegyezzük, hogy Medvegyev ezen indítást is megszemlélte a Kuznyecov repülőgép hordozó fedélzetéről. A nyilatkozatok alapján a rakéták mindegyike papírforma szerint teljesített.


01:30 körül a lényeg. A Kuznyecovhoz elég közel reppen fel az a Sineva!

„Ez jelzi, hogy a (nukleáris) elrettentő erőnkkel minden rendben van.” – nyilatkozta az orosz elnök a sajtónak, hozzáfűzve, hogy természetesen az új eszközöknek a haderőhöz juttatása, bevezetése továbbra is folytatódik.

K-114 szárazdokkban
K-114 Tula a modernizálása során

2008. januári állapotok szerint Oroszországnak, akárcsak az Egyesült Államoknak, összesen 14 aktív állományú ballisztikus rakétahordozó tengeralattjárója van, melyeken 173 interkontinentális ballisztikus rakéta található. A jelenlegi kiosztás szerint ezek 611 nukleáris töltet célba juttatását teszik lehetővé.

Nemrég írtunk arról, hogy a Stability-2008 hadgyakorlat keretében a stratégiai bombázó erők is komoyl szerepet kapnak. Véletlenül ezek szereplését is a zárónapra időzítették: 12 stratégiai bombázó vett részt teljes terheléssel a gyakorlaton, és ahogy korábban írtuk ezek közül több is útnak ereszthette teljes robotrepülőgép arzenálját.

A Stability-2008 hadgyakorlat kapcsolatban a független katonai elemző, Pavel Felgenhauer úgy nyilatkozott, hogy az Moszkva azon eltökéltségét tükrözi, miszerint fel kell készülnie egy, az Egyesült Államokkal vívott nagyszabású konfliktusra. Véleménye szerint a Stability-2008 az elmúlt több mint 20 év legnagyobb stratégiai hadgyakorlata volt és összevethető a 80-as évek elején Oroszországban és az Egyesült Államokban egyaránt lezajlott nagyszabású hadgyakorlatokkal.