januárban még úgy tűnt az F-5 Tiger II-esek nagy részét leváltó gép akár ismét lehet amerikai is, ám a Boeing májusi visszalépésével tisztán európai megmérettetéssé alakult a tender.">
|

Svájc: itt a sor Rafale

Az év folyamán többször is beszámoltunk a svájciak vadászgépbeszerzési tenderéről. Idén januárban még úgy tűnt az F-5 Tiger II-esek nagy részét leváltó gép akár ismét lehet amerikai is, ám a Boeing májusi visszalépésével tisztán európai megmérettetéssé alakult a tender.

F-5 Tiger II-ök a svájci alpokban
Öregecske hegyivadászok…

A Gripen már túlvan a svájciak tesztjein, most a franciákon a sor: október 9-ének reggelén két Rafale fogott talajt az emmen-i bázis betonján.

Dassault Rafale B
és lehetséges utódjuk

A kétüléses gépek cirka 1 hónapot tartózkodnak majd a szomszédjaiknál, mialatt a menetrend szerint nagyjából 30 repülési tesztet hajtanak végre. Ehhez a svájci légierő F-5E/F Tiger II és F-18 C/D Hornet gépei fognak aszisztálni, mintegy 50 bevetéssel. Megjegyzendő, hogy ezeket a svájciak amúgy is repülnék, szóval a tesztelés nem fog az érintett bázisokon nagyobb forgalommal járni.

A Rafale váltására november 6-án érkezik majd a harmadik versenyző, az EADS Eurofighter.

Eurofigher géppár
Ők is beleszólnának a döntésbe

A tesztekkel párhuzamosan egyébként folyik a július 2-ig befutott három tender vizsgálata is. A tesztek eredményeinek fényében 2009 januárjában várható a tender második fordulójának meghirdetése, és ha minden a tervek szerint megy akár 2009 júniusában megszülethet a döntés.