|

Elég jó-e légiharcban az F-35?

A Lockheed-Martin, az F-35 Lightning II gyártója, bejelentette, hogy vadászgépük az Egyesült Államok légierejének analízise alapján légiharcban legalább 400 százalékkal múlja felül a nemzetközi piacon pillanatnyilag elérhető többi vadászgépet.

Erre a következtetésre az USAF és több szövetséges ország légierejében is alkalmazott kiértékelési módszer alapján jutottak.

A Lockheed-Martin kijelentésével több washingtoni illetékes is egyetért, közülük Pierre Sprey, az úgynevezett vadászmaffia (fighter maffia) egyik alapító tagja. Aki szerint az F-35 igazi „nagykutya”, korunk 4.5 generációs vadászgépeivel szemben.

F-35 Lightning II
Arra, hogy az F-35 Lightning élőben is bizonyítsa légiharc-képességeit még néhány évet várni kell.

Annak, hogy ez a kijelentés épp a napokban látott napvilágot meglehetősen nyomós oka van, ugyanis Ausztráliában még a hónap elején felreppent sajtóhírek szerint az F-35 számitógépes szimulált légiharcban meghökkentően rossz eredményeket ért el az orosz gyártmányú, ámde több délkelet-ázsiai ország légierejében is rendszeresített Szuhojok ellen.

Nem ez az első eset, hogy Ausztráliában éles bírálat érte az említett típust, ahol sokan inkább szivesebben látnák a kengurus felségjelet az F-22 Raptor-on.