|

Tömegtermelés elött a tajvani szuperszónikus rakéta?

Helyi lapértesülések szerint Taiwan vezetése legújabb hajó elleni rakétájuk tömegtermelésének megkezdését tervezi a haditengerészet Kínával szembeni megerősítése végett.

A United Evening News értesülései szerint 71,75 millió USD lett elkülönítve a hazai fejlesztésű Hsiung-feng 3 (HF-3, Bátor Szél 3) gyártására. A Jane’s 2006 augusztusában számolt be a rakéta fejlesztésének befejeződéséről és az első megjelenéséről tajvani hadihajókon. Egy 2007-es katonai parádén úgymond hivatalosan is szerepelt a hajógyilkos rakéta. Magáról a HF-3-ről sok biztosat nem tudni. A források annyiban megegyeznek, hogy a HF-2 szuperszónikus, Mach 2 sebességre képes változatáról van szó, jóval nagyobb hatósugárral. A tajvani védelmi illetékesek konkrét értékeket értelemszerűen nem közöltek, de annyit lehet tudni, hogy a 300 km fölé megnevezett érték jóval nagyobb, mint a HF-2 80 kilóméteres hatósugara. A rakétának van föld-föld változata is. Ezzel a hatótávolsággal pedig már több kínai haditengerészeti léteítmény is elérhető távolságba kerül a tajvani partoktól. Egyes elemzők szerint ez lehet a nagyobb hatósugarú változat, míg a tajvani hadihajók mérete miatt azokra egy kisebb hatósugarú változat kerül.

tn_Cheng_Kung-class.jpg
Az amerikai Oliver Hazard Perry-osztályon alapuló Cheng_Kung-osztály egyik képviselője, a Tzu I (nagyítható)

Akárcsak a HF-2, a HF-3 is a Cheng Kung (egykori Oliver Hazard Perry) és a modern Kang Ding-osztályú (La Fayette) fregattokon áll majd hadrendbe.

tn_kang_ding_class.jpg
A francia La Fayette-osztály Tajvanban Kang Ding-osztély név alatt fut. (nagyítható)