|

Moszkva üzenete Varsónak

Augusztus 14-én Varsó rábólintott Washington régi vágyálmára, miszerint jöhetnek az elfogórakéták lengyel területre.

Véleményünk szerint nincs olyan aki már ne hallott volna a régóta húzódó helyzetről, így tán az sem lep meg senkit, hogy Moszkvában felment egyesek vérnyomása a hír hallatán. A szívélyes üzenetek másnap, augusztus 15-én futottak be.

Dmitrij Anatoljevics Medvegyev orosz elnök a 2014-es téli olimpia helyszínén, Sochi-ban Angela Merkel-lel folytatott tárgyalása után megejtett sajtónyilatkozatában úgy fogalmazott hogy bármennyire is az ellenkezőjét állítja Washington az elfogórakéták az orosz ballisztikus rakéták ellen irányulnak.

Ezzel párhuzamosan Anatoly Nogovitsyn tábornok a következőképpen fogalmazott az Interfax hírügynökségnek:

„Lengyelország célpontot csinál saját magából az orosz haderő számára” … „Ez 100% biztos”. Majd kiemelte, hogy az ilyen komplexumok elpusztítása elsődleges prioritást élvez egy esetleges fegyveres konfliktus esetén.

Amerikai újságíróknak a tábornok hangot adott véleményének, miszerint sajnálatos, hogy Washington a mostani amúgy is problematikus időpontban tovább feszíti a húrt, kockáztatva a Moszkvával való amúgy is romló viszonyának további romlását.

Az éppen Tbilisziben villámlátogatáson részt vevő Condoleezza Rice úgy nyilatkozott, hogy reméli minél hamarabb sor kerülhet a szerződés aláírására Varsóval.

Mint ismeretes Wahington már jó ideje forszírozza rakétavédelmi rendszerének európai részének kiépítését. Mindezt az általuk „rouge states”-nek titulált államok (pl. Irán) részéről növekvő veszély kivédése végett. Ennek részeként a csehekkel már korábban megegyeztek, hogy a rendszer követőradarját náluk telepítik. Varsó keményebb diónak bizonyult, a kormányváltás tovább nehezítette a dolgot és a múlt hónapban is bizonytalannak tűnt a dolog varsó komoly katonai kérelmei miatt. Lengyelországba 10 elfogórakétát állomásztató bázis kerül majd.

Moszkva a kezdetektől fogva ellenezte az egész elképzeklést, aggodalmát kifejezve, miszerint szerintük ez az orosz ballisztikus rakéták ellen irányul. Többször is jelezték, hogy aktívan részt kívánnának venni a program ellenőrzésében. Washington látszólag nem zárkózott el ettől, ámde mikor Moszkva egy régi, azerbajdzsáni bázisát ajánlotta fel helyszínül, Washington igencsak hűvösen reagált az ötletre, egyáltalán nem támogatta a lépést.