|

Mi lesz veled Grúzia!?

Dmitrij Medvegyev orosz államfő kedd délután bejelentette:

Oroszország befejezte grúziában végrehajtott „békefenntartó” hadműveleteket, s egyben ideiglenes fegyverszünetet hirdetett, mivel az elmúlt napok hadműveletei következtében elérte minden célját (helyreállította a status quot, megvédte a rendet és a Dél-Oszétiában élő orosz állampolgárokat).

A fenti bejelentés melett megerősítette, hogy ki fogják vonni az orosz katonákat Dél-Ószítiából.
Ugyanakkor orosz békefenntartó erők továbbra is Dél-Oszétiában és Abháziában maradnak a stabilitás biztosítása érdekében!

Az orosz államfő, Nicolas Sarkozy francia elnökkel tartott megbeszélés során a háborút követő rendezés elveiben is megállapodott.
Ezen elvek értelmében:
1) Az orosz katonák és a grúz fegyveres erők visszavonulnak a fegyveres konfliktus kezdete előtti pozíciókba,
2) az erőszak alkalmazását el kell kerülni,
3) végleg be kell szüntetni minden harci cselekményt,
4) szabad utat kell nyitni a humanitárius segélyeknek.

Az orosz államfő kijelentette: békére csak akkor van remény, ha Grúzia elfogadja és teljesíti a javasolt rendezési elveket

Orosz elnök kijelentésének alátámasztásaként Szergej Lavrov orosz külügyminiszter bejentette:
Amennyiben Grúzia nem fogadja el a francia és az orosz elnök által kidolgozott béketervet, úgy újabb intézkedésekre kényszerül.
„Ebben az esetben rákényszerülünk, hogy újabb intézkedéseket tegyünk, és elejét vegyük, hogy a legkisebb lehetősége is legyen a grúz agresszió okozta helyzet megismétlődésének” – hangoztatta a külügyminiszter.
„A grúz fegyveres erőknek vissza kell vonulniuk laktanyáikba, mert különben minden más elveszti a jelentőségét” – tette hozzá.

Grúzia, mintegy válaszul, fel fogja mondani az orosz békefenntartók abháziai jelenlétről 1994-ben kötött szerződést, valamint az abháziai orosz csapatokat, Grúzia megszálló haderőnek tekinti.

A fentiek mellett – grúz elnök bejentése szerint – Grúzia kilép a volt szovjet tagköztársaságok nagy részét tömörítő Független Államok Közösségéből (FÁK).

Az elmúlt napok harcaiban a grúz hadsereg jelentős veszteségeket szenvedett: megsemmisítették fegyverzetének nagy részét, beleértve három hadihajót is. „Felszerelésük és fegyverzetük jelentős részét megsemmisítették a túlerőben lévő oroszok”, mondta Alekszandr Lomaja, a grúz nemzetvédelmi bizottság titkára.
A katonai veszteségek mellett több várost, kikötőt is támadás ért, nem is beszélve a cilvil áldozatokról, akik számáról csak becslések láttak napvilágot.

Úgy tűnik jelenleg tűzszünet van Grúziában, ám az orosz külügyminiszter kijelentése nem éppen bizalom gerjesztő, ami Grúzia jövőjét illeti…