|

Mi lesz veled Grúzia!?

Dmitrij Medvegyev orosz államfő kedd délután bejelentette:

Oroszország befejezte grúziában végrehajtott “békefenntartó” hadműveleteket, s egyben ideiglenes fegyverszünetet hirdetett, mivel az elmúlt napok hadműveletei következtében elérte minden célját (helyreállította a status quot, megvédte a rendet és a Dél-Oszétiában élő orosz állampolgárokat).

A fenti bejelentés melett megerősítette, hogy ki fogják vonni az orosz katonákat Dél-Ószítiából.
Ugyanakkor orosz békefenntartó erők továbbra is Dél-Oszétiában és Abháziában maradnak a stabilitás biztosítása érdekében!

Az orosz államfő, Nicolas Sarkozy francia elnökkel tartott megbeszélés során a háborút követő rendezés elveiben is megállapodott.
Ezen elvek értelmében:
1) Az orosz katonák és a grúz fegyveres erők visszavonulnak a fegyveres konfliktus kezdete előtti pozíciókba,
2) az erőszak alkalmazását el kell kerülni,
3) végleg be kell szüntetni minden harci cselekményt,
4) szabad utat kell nyitni a humanitárius segélyeknek.

Az orosz államfő kijelentette: békére csak akkor van remény, ha Grúzia elfogadja és teljesíti a javasolt rendezési elveket

Orosz elnök kijelentésének alátámasztásaként Szergej Lavrov orosz külügyminiszter bejentette:
Amennyiben Grúzia nem fogadja el a francia és az orosz elnök által kidolgozott béketervet, úgy újabb intézkedésekre kényszerül.
“Ebben az esetben rákényszerülünk, hogy újabb intézkedéseket tegyünk, és elejét vegyük, hogy a legkisebb lehetősége is legyen a grúz agresszió okozta helyzet megismétlődésének” – hangoztatta a külügyminiszter.
“A grúz fegyveres erőknek vissza kell vonulniuk laktanyáikba, mert különben minden más elveszti a jelentőségét” – tette hozzá.

Grúzia, mintegy válaszul, fel fogja mondani az orosz békefenntartók abháziai jelenlétről 1994-ben kötött szerződést, valamint az abháziai orosz csapatokat, Grúzia megszálló haderőnek tekinti.

A fentiek mellett – grúz elnök bejentése szerint – Grúzia kilép a volt szovjet tagköztársaságok nagy részét tömörítő Független Államok Közösségéből (FÁK).

Az elmúlt napok harcaiban a grúz hadsereg jelentős veszteségeket szenvedett: megsemmisítették fegyverzetének nagy részét, beleértve három hadihajót is. “Felszerelésük és fegyverzetük jelentős részét megsemmisítették a túlerőben lévő oroszok”, mondta Alekszandr Lomaja, a grúz nemzetvédelmi bizottság titkára.
A katonai veszteségek mellett több várost, kikötőt is támadás ért, nem is beszélve a cilvil áldozatokról, akik számáról csak becslések láttak napvilágot.

Úgy tűnik jelenleg tűzszünet van Grúziában, ám az orosz külügyminiszter kijelentése nem éppen bizalom gerjesztő, ami Grúzia jövőjét illeti…

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.