|

Lendületben az orosz medve

Mától hivatalosan is háborúban áll Oroszország és Grúzia. Mai napon Mihail Szaakasvili, grúz elnök, a parlament felhatalmazása alapján bejelentette a hadiállapiotot és a hadseregnek szabad kezet adott az oroszok elleni harcokban.

A konfliktus a két háborúban álló fél között a szakadár Dél-Oszétia-i tartomány miatt robbant ki.


(Nagyítható)

Az említett tartomány még 1992-ben – orosz segítséggel – függetlenedett Grúziától (jogilag nem ismerték el függetlenségét).
A békésnek mondható egymás mellett élés 2004-ig tartott. 2007-ig fokozatosan nött a feszültség a szakadár állam és grúzia között, ami végül grúz támadásba torkolott, mely során a tartomány harmadát visszafoglalta Grúzia.

A most csütörtöki grúz támadást a szakadár tartományból, Grúzia ellen indítot támadások váltották ki.

A helyzetet az a tény bonyolítja igazán, hogy Dél-Oszítia majd minden lakosa orosz állampolgárságot kapott Oroszországtól.

A csütörtökön kezdödött és pénteken is folytatodó grúz offenzívára pénteken válaszoltak az oroszok, s 150 páncélost küldtek a tartományba, illetve a légierő polgári és katonai célpontokat is bombázott.

A grúz kormány elmondása szerint Gori városát érte támadás, illetve három Fekete tenger menti bázist, valamint a mai nap során az orosz légierő lebombázta Poti kikötőjét, amely az odaérkező külföldi olaj miatt stratégiailag fontos a grúzoknak.

Oroszország két indokot is felhozott a beavatkozás magyarázataként:
1) állampolgáraik védelme, valamint
2) a grúz támadások során 10 orosz békefenntartó életét vesztette, így a békefenntartó erők megsegítése.

Nem meglepő módon az ENSZ Biztonsági Tanácsa péntek tartott tárgyalás során nem tudott határozatot hozni ez ügyben (Anglia, Franciaország és USA az orszokat hibáztatja a kialakult helyzetétrt).
A NATO sem kíván közbeavatkozni egyelőre, úgy tűnik a legtöbben kivárnak mi fog történni az elkövetkező 1-2 napban.

Mai napon Vlagyimir Boldirev orosz tábornok bejelentette, hogy az orosz erők elfoglalták a déloszét fővárost, Chinvalit, mely erős grúz ostrom alatt állt.

A fenti bejelentés mellett az orszok elismerték, hogy – a korábbi híreszteléseknek megfelelően – a grúz légvédelem lelőtte egy Szu-25 és egy Tu-22 típusú harci repülőgépüket.


Szu-25


Tu-22

Az orosz hadsereg szintén mai nap 15 katona elvesztését jelentette be, a grúz hadseregnek pedig 30 katonája esett el az eddig harcok során.

Az összacspások még csak pár napja zajlanak, de már most 1500-1600-ra teszik a halott civil számát!

Legfrissebb információk szerint Mihail Szaakasvili azonnali tűzszünetre szólított fel. Szerinte Oroszország inváziót zúdított országára.

A felszólítás ellenére az orosz légierő, a grúz televízió elmondása szerint, bombázta Abházia – grúz ellenőrzés alatt álló – térségét. Az orosz támadás Szakeni és Kvapcsara falvakat érte.

Friss hírek:

– Oroszország mozgosította Grúzia partjai közelében a fekete-tengeri flottáját.

Oroszország szombat este ismételten bombázta a Kodori-szorost. Abházia (Gúrzia másik szakadár területe) egyetlen grúz ellenőrzés alatt lévő részét, mely sorost korábban már az abházok is támadták – sikertelenül.

Vasárnap

Szaakasvili tűzszüneti felszólítására Oroszország eddig nem reagált, sőt minden tárgyalás alapfeltételeként szabta a grúz haderő kivonását Dél-Oszítiából!

Jó lehet a grúzok elmondása szerint már vasárnap reggel kivonták seregeiket a kérdéses területről (tehát feladták a korábban elfoglalt – Oszítia harmadát kitevő – területeket is) az oroszok sokáig állították, hogy ez nem történt meg.

Eközben Oroszország további, mintegy tízezer katonát vezényelt Grúziába:
Korábban négyezer katona szállt partra Abháziában, orosz hadihajókról.
Szombat estéjén hatezer orosz katona érkezett a kérdéses övezetébe Észak-Oszétiából. A katonákat szállító konvojban 90 harckocsi, 150 páncélozott szállítójármű, valamint 250 tüzérségi eszköz alkotta.

Vasárnap Oroszország a grúz főváros található katonai üzemhez tartozó repülőteret bombáztak, ahol a grúzok Szu-25-ös vadászgépeket gyártottak.

Szintén vasárnap a korábban mozgosított fekete-tengeri flotta hadihajói megérkeztek Grúzia partjaihoz, azzal az utasítással, hogy tartóztasanak fel minden az országba irányuló fegyverszállítmányt. Oroszország tengeri blokád alá vonta Grúziát!

A nap folyamán az oroszok is megerősítették, hogy a grúzok kivonultak Chinvaliból, Dél-Oszétia fővárosából.

Grúzia egyre ramatyabb helyzete ellenére diplomáciai téren nem történtek komoly lépések. Az ENSZ BT harmadszorra ülésezett a konfliktus kirobbanása óta, de egyik alkalommal sem sikerült eredményt felmutatni.

Eddig leginkább csak egyszerű felszólítgatások zajlottak EU, USA, ENSZ részéről az orosz kivonások és a grúz tűzszünet elfogadása érdekében, de elmarasztaló nyilatkozatok eddig nem igazán láttak napvilágot!

Friss infok:

Grúz hivatalos forrásokra hivatkozva a BBC szerint Grúzia kész tárgyalni Oroszországgal a dél-oszét háború befejezéséről.

A moszkvai védelmi minisztérium bejelentette, hogy orosz hadihajók elsüllyesztettek egy grúz rakétahordozó őrhajót.

Miután a grúzok elhagyták Dél-Oszítia területét a harcok intenzitása is csökkent, ennek ellenére továbbra is haza akarják hívni a 2000 Irakban szolgáló grúz katonát (érthető is), kiket az amerikaiak szállítanak haza.

Hétfő

Oroszország úgy látszik egyelőre nem fogadja el a tűzszüneti kérelmet, hiszen továbbra is folynak a harcok, sőt a másik szakadár tartománya Grúziának – Abházia – vezetője jelezte 1000 katonát csoportosítanak a Kodori-szurdokhoz, hogy kiszorítsák a grúz katonákat az egyetlen grúz fennhatóságú abház térségből.

Grúzia NATO csatlakozásának fő éllovasa – USA – részéről továbbra is csak szóbeli fenyegetőzések érkeztek, legutóbb Dick Cheney alelnök kijelentette: az orosz agresszió nem maradhat válaszlépés nélkül, s további folytatása súlyos következményekkel járhat az orosz-amerikai kapcsolatok alakulására.

Orosz katonai források szerint a grúzok nem tartják be saját tűzszüneti vállalásukat. A térség orosz katonai parancsnoka szerint hétfőre virradóra harcok voltak Chivali környékén, illetve magát a várost is rakétatámadás érte, valamint a grúz légierő orosz állásokat is bombázott.

Mindeközben 9 ezer katonát és 350 páncélozott járművet vontak össze az oroszok Abháziában, nyilvánvaló céllal.

Az Abháziába vezényelt orosz katonák parancsnoka felszólította a tartomány határában lévő grúz katonákat, hogy tegyék le a fegyvert.
Grúzia elutasította a fegyverletételt. Az oroszok támadni készülnek Abháziából.

Eközben az orosz államfő bejelentette, hogy hamarosan véget érnek a dél-oszítiai hadműveletek, hiszen a területet már a békefenntartó kontingens felügyeli!

Friss hírek:

Az orosz vezérkari főnök helyettese bejeletette:
az orosz csapatok az 1992-es grúz – dél-oszét határig nyomulnak előre, Grúzia belső területein nem terveznek hadműveleteket. Vagyis nem tervezik Grúzia megszállását.

Mindeközben Goriba vezényelték az Irakból kivont grúz katonákat.
Az oroszok sem maradtak tétlenek, mivel újabb T-72-es harckocsikat és rakétavető egységeket küldtek a háborús övezetbe.

További fejlemények:

Orosz csapatok Abházia felől benyomultak Grúziába majd 40 km mélységig, Szenaki városáig – erősítette meg a Grúz Belügyminisztérium és az Orosz Védelmi Minisztérium is.
Orosz Védelmi Minisztérium közleménye szerint azért nyomultak be Grúziába, hogy megakadályozzák a grúzok Dél-Oszítia elleni támadását.

Eközben a legfejlettebb ipari ország (G7) külügyminiszterei megbeszélést folytattak, s sürgették Oroszországot a tűzszünet elfogadására, illetve Grúzia területi integritásának tiszteletben tartására hívták fel az Oroszo.-t.

Oroszország rigai nagykövete megfenyegette Lengyelországot és a három balti államot, hogy következményei lehetnek az elhamarkodott, éles bírálatoknak (az érintett országok bírálták Oroszországot grúziai akciója miatt)!

A Reuters hírügynökségnek helyszíni jelentése szerint 6 grúz helikopter csapást mért dél-oszét főváros körzetében található célpontokra. Emellett a kaukázusi orosz békefenntartó erők parancsnoka megerősítette, hogy légi támadás érte a dél-oszét fővárost is.

Kora esti órákban – grúz illetékes elmondása szerint – orosz erők bevették Gori városát (Dél-Oszítiához legközelebbi grúz nagyváros) – igaz az oroszok cáfolták ezt.
Gori elfoglalása után a grúz erők már fővárosuk védelmére készülnek!

Friss hírek:

Esti órákban ismételten rakétákkal vették tűz alá a dél-oszét fővárost, közölte a dél-oszét védelmi minisztérium illetékese, igaz hozzátette sikeresen semlegesítették a támadókat!

Az orosz légierő a Grúzia Szenaki légitámaszpontján – a felszállópályán – megsemmisített egy Mi-8, valamint egy Mi-24 típusú helikoptert.


Mi-8


Mi-24

Grúzia mindeközben beavatkozásra szólította fel a nyugatot, mivel az orosz invázióval szemben semmi esélyük sincs.

ENSZ katonai megfigyelői megerősítették, hogy ténylegesen orosz katonák (nem orosz békefenntartók) léptek Grúzia területére, s megindultak az ország belseje felé!
A Biztonsági Tanács amerikai, francia és brit képviselői nyilatkozatot kívánnak elfogadni kedd reggelén, melyben elítélik Oroszország lépéseit és tűzszünetre szólítják a feleket.

Az esti órák folyamán az oroszok ténylegesen elfoglalták Gorit és több kisebb várost, illetve katonai bázisokat, és tovább nyomulnak nyugati irányba. A grúz elnök nyilatkozata szerint kettévágták az országot, s az ország nagyobbik részét felügyeletük alatt tartják már.

Szintén az esete folyamán evakuálták a Grúziában tartózkodó amerikaiakat és hozzátartozóikat.

Kedd

Híradások alapján az orosz haderők ellenőrzik az ország főbb hídjait és útvonalait is, így Tbiliszi (Grúzia fővárosa) elszigetelődött.

Abházia katonái támadást intéztek a grúz erők ellen, annak érdekében, hogy kiszorítsák őket a Kodori-szorosból. Az akció éjfélkor vette kezdetét, valamivel később közölték: bekerítették a szorosban a grúz erőket, akik továbbra is ellenállnak.

Oroszok bombázták Gori városát, a támadásban számos – még a városban tartózkodó – civil megsérült.

Medvegyev parancsot adott „a Grúziát békére kényszerítő hadművelet” befejezésére, mivel oroszok meglátása szerint az elérte célját.

(források: index.hu, MTI, cnn.com)