|

Moszkva tervei Belorussziával

Az Interfax értesülései szerint Moszkva rakéták és bombázók fehéroroszországi telepítését helyezte kilátásba abban az esetben ha Lengyelország megegyezik Washingtonnal a rakétavédelmi rendszer ügyében.


A hírügynökség Moszkva minszki nagykövetét idézte. Alexander Surikov nyilatkozatában Iskander rakéták és stratégiai bombázók esetleges fehéroroszországi illetve kalinyingrádi telepítéséről beszélt.

„Iskander rakéták és stratégiai bombázók esetleges belorussziai és kalinyingrádi telepítéséről beszélhetünk. … Amikor Lengyelország aláírja a megállapodást az amerikai féllel a rakétavédelmi rendszer elemének telepítéséről, akkor megbeszélhetjük Belorussziával fenálló katonai-technikai együttműködésünk egyes további elemeit.”

Hozzátette, hogy Moszkva ellenzi a rakétavédelmi rendszer telepítését és olyan eszközökkel fogja ellensúlyozni amiket jónak lát, ami a nukleáris fegyverek Fehéroroszországba történő visszatelepítésének kivételével bármit jelenthet.

Az Iskander (SS-26 Stone) egy kis hatótávolságú, modern, taktikai kvázi-ballisztikus rakéta, mely többek között kitűnően bevethető rakétakomplexumok ellen is… A nem exportra szánt Iskander-M változat jelenleg cirka 400 km-es hatótávval rendelkezik, így Fehéroroszország vagy Kalinyingrádi területekről támadhatóak vele lengyel területek.